Élő Közvetítések

Anglia képtelen megverni Amerikát a vébén

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
0-0-s döntetlent játszott egymással Anglia és az Egyesült Államok a katari labdarúgó-világbajnokságon. A két csapat harmadszor találkozott vébén, az USA egy győzelem mellett másodszor is ikszelt ellenfelével. Az angolok így is vezetik a csoportot.

Hollandiának nem sikerült nyernie Ecuador ellen, így Anglia előtt ott volt a lehetőség, hogy első csapatként a mostani mezőnyben bebiztosítsa helyét a legjobb 16 között. Gareth Southgate a győztes csapaton ne változtass elv mentén ugyanazt a kezdőt küldte pályára, mint az Irán elleni 6-2-es siker alkalmával, és az első percek alapján úgy is tűnt, hogy beválik a terv, mert főleg Saka révén többször is sikerült a védelem mögé kerülni, Kane lövésénél csak egy látványos blokk mentette meg az amerikai csapatot.

Változtatott aztán a letámadásán az USA, ez pedig nagyon nem ízlett Angliának, amely teljesen passzívvá vált a félidő hajrájáig. Bezzeg az észak-amerikaiak:

  • a mérkőzés egyik legaktívabb játékosa, McKennie a 26. percben kihagyta a meccs legnagyobb helyzetét, amikor a tizenegyes pontról az égbe lőtt,
  • míg Pulisic nem sokkal később a keresztlécet találta el.

Az angol csapatnak a félidő végén akadt két lehetősége, Mount révén ekkor találta el először a kaput a mérkőzésen. Nem változtatott egyik csapat sem a folytatásra, ez pedig azt hozta magával, hogy a második félidő eleje is még az amerikai csapaté volt.

A 68. percben kettőt cserélt Southgate, elsősorban Grealish volt nagyon aktív, de ez sem hozta meg a győzelmet. A meccsnyerő labdát Kane fejelte kapu mellé a 93. percben. De a statisztikákon jól látszik, hogy a meccs nagy részében az amerikaiak álltak közelebb a sikerhez.

Az USA 1950-ben nagy meglepetésre legyőzte Angliát a világbajnokságon, 2010-ben 1-1-et játszottak a csapatok, most 0-0-t, azaz vébén Angliának még nem sikerült legyőznie az Egyesült Államokat.

Az angol támadónégyes tagjai közül egyedül Saka tudott helyzetet kialakítani. Kane, Sterling és Mount 0 teremtett lehetőséggel zárt, a Squawka le is csapta a magas labdát azzal, hogy ezt Phil Foden is megcsinált, aki végig a kispadon ült.

B csoport, 2. forduló

Anglia – Egyesült Államok 0-0

 

Anglia: Pickford – Trippier, Stones, Maguire, Shaw – Rice, Bellingham (Henderson, 68.) – Saka (Rashford, 78.), Mount, Sterling (Grealish, 69.) – Kane

Egyesült Államok: Turner – Dest (Moore, 78.), Zimmerman, Ream, Robinson – McKennie (Aaronson, 77.), Adams, Musah – Weah (Reyna, 83.), Wright (Sargent, 83.), Pulisic

Gólszerő: –

Sárga lap: –

Piros lap: –

Anglia megnyerhette volna a meccset

Az oldalvonal mellő ívelhetett középre egy szabadrúgás Shaw, Kane tökéletes ütemben, tökéletes helyre érkezett, még erő is volt a fejesében, csak a kaput nem sikerült eltalálni.

Újabb kaput eltaláló próbálkozás

De ez sem volt veszélyes. Az angol szögletnél Maguire-t találta meg a labda, ő azonban a földre bólintott, a laszti pedig utána Turner kezei közé hullott.

Nem lettek jobbak az angolok

Sőt változott a játék képe annyiban, hogy egyelőre az amerikaiak birtokolják többet a labdát a második félidőben. Volt már három lövésük, három szögletük, és Harry Kane-nek kétszer is a saját tizenhatosán belül kellett leszerelnie Pulisicet.

0-0 a félidőben

Nem úgy néz ki, hogy Anglia ezen a meccsen szakítja meg nyeretlen szériáját az USA ellen a világbajnokságokon. Bár a meccs elején az angoloknak voltak lehetőségeik, kicsit mintha beleuntak volna a meccsbe, az amerikaiak pedig szépen felpörögtek, McKennie tizenegy méterről az égbe lőtt ziccere és Pulisic keresztlécen csattanó lövése is komoly lehetőség volt. A félidő végén volt két angol próbálkozás, ebből Mounté volt, ami kaput is talált. Szünet.

Na tessék, itt az újabb helyzet

Ezúttal Saka adta a passzt, Mount pedig lőtt, Turner nagyot mentett az alsó sarok elől. Ez volt az angolok első kaput találó próbálkozása.

Hosszú idő után egy angol lehetőség

Shaw csapott le a labdára egy felszabadítás után, bátra előre tört, bejutott a büntetőterületen belülre, majd szinte az alapvonalról visszagurította a labdát, de Saka az égbe lőtt.

Nem az a kérdés lassan, hogy lesz-e amerikai gól

Hanem, hogy mikor. Dest tette most középre a labdát, Pulisic jó ütemben érkezett, fejelt, de kapu mellé. De jó helyen találják meg a beadások az amerikai támadókat, ha egyszer bejön, akkor bajba kerül Anglia.

Kapufa!

Ha ettől nem kapják össze magukat angolok, semmitől. Pulisic kapta meg a labdát a tizenhatos vonalánál, igazított egyet rajta jobbal, rálőtte ballal, Pickford vetődött ugyan, de a keresztléc segítette ki. Az elmúlt tíz perc az amerikaiaké.

Egy amerikai próbálkozás

Pulisic ívelte át a labdát a jobb oldalra, McKennie ívelt a tizenhatoson belülre, Wright pedig megelőzte a védőjét, de a kapu mellé bólintott.

A Saka-terv

Még le sem telt az első negyed óra, de Sakát már háromszor is sikerült kiugratni az amerikai védelem bal széle mögött. Az elsőből volt a meccs eddigi egyetlen helyzete, a második után Kane akart ollózni (inkább hagyjuk is), a harmadiknál már sikerült lekettőzni.

Na ez viszont helyzet volt!

A jobb oldalon vezetett támadást Anglia, gyors passzokkal sikerült eljutni a tizenhatosig, Saka játszotta meg aztán Kane-t, de a csapatkapitány lövésébe belevetődött egy védő, a labda pedig szögletre pattant.

Olvasói sztorik