Hírek

Tanulságos tendencia rajzolódott ki a focivébék tizenegyespárbajainál

OZAN KOSE / AFP
OZAN KOSE / AFP

Túlvagyunk a katari focivébé első tizenegyespárbaján, Horvátország négyből hármat belőtt, míg a japánok ugyanennyiszer rontottak, így a legutóbbi vb ezüstérmese jutott tovább, és a nyolc között majd a Dél-Koreát elsöprő Brazíliával találkozik.

A mostani tizenegyespárbajt a japánok kezdték, de az első két rúgójuk, Minamino Takumi és Mitoma Kaoru egyaránt hibázott. A horvátok kapusa, Dominik Livakovic lett az első, aki egy vb tizenegyespárbajában az ellenfél első két kísérletét hárítani tudta.

Örök dilemma, hogy kezdeni jobb-e a tizenegyespárbajt, vagy másodiknak lenni, nos az elmúlt hét alkalommal az a csapat győzött, amelyik másodiknak állt oda a büntetőpontra. A horvátoknak 2018-ban a dánok és az oroszok ellen is bejött, hogy nem ők kezdték a lövéseket, de az angoloknak Kolumbia, és az oroszoknak Spanyolország ellen is bevált ez a forgatókönyv, csakúgy mint a 2014-es torna negyeddöntőjében a hollandoknak Costa Rica ellen, az elődöntőben azonban Arjen Robbenék már elbuktak Argentína ellen.

A mostani volt a 31. tizenegyespárbaj a vébéken, és a horvátok nagyon jók ebben a műfajban, mert háromból három a mérlegük. A rekorder Németország és Argentína, mindkét csapat négy-négy alkalommal jutott tovább büntetőkkel.

A 31 párbajból tizenötször nyert az a csapat, amelyik elkezdte a tizenegyeseket, és eggyel többször, tizenhatszor az, amelyik másodiknak rúghatott, vagyis nagyon kiegyenlített a mérleg.

Az Opta még a mostani tizenegyesek előtt készített egy részletes statisztikát, amiből az derül ki, hogy akik ebben a kiélezett helyzetben nem a biztonsági megoldást választják, hanem megemelik a labdát, azok általában jól járnak. 43 olyan kísérlet volt, ahol a játékos sikerrel járt, mikor valamelyik felső sarkot célozta vagy a léc alá emelt, persze tegyük hozzá, a negyvenhárom gólon felül volt 14 olyan lövés, amikor a felső kapufa hárított vagy elszállt a labda a kapu fölött.

Olvasói sztorik