Élő Közvetítések

Ronaldo csak csere volt, Portugália mégis megsemmisítő vereséget mért Svájcra

Buda Mendes/Getty Images
Buda Mendes/Getty Images

Portugália 6-1-re kiütötte Svájcot a katari világbajnokság keddi nyolcaddöntőjében.

Óriási meglepetést okozott Fernando Santos szövetségi kapitány azzal, hogy kihagyta legnagyobb sztárját, Cristiano Ronaldót a kezdőből. A svájciaknál viszont ott volt Breel Embolo, akit folyamatosan őrzött egy portugál középpályás. Kevés izgalmat hozott a félidő első harmada, mígnem a Ronaldo helyére bekerülő Goncalo Ramos kapott egy passzt a tizenhatoson belül. A 21 éves csatár húzott egy merészet, Fabian Schär mellett kiszorított helyzetből is kapura lőtt és a rövid fölsőbe bombázott.

Két-három portugál meginduláson kívül újra csönd következett, majd egy szögletből Pepe is gólt fejelt. Ezzel ő lett a legidősebb gólszerző a világbajnokságok egyenes kieséses szakaszában 39 évesen és 283 naposan.

Embolo egy szóló után kikényszerített faultot a portugálokból, ezt Xedran Shaqiri centikkel kapu mellé csavarta. Ezután Edimilson Fernandes középre passzolt labdájába vetődött bele Diogo Costa, sőt Remo Freuler ismétlésébe is belekapott, mielőtt Diogo Dalot felszabadíthatott volna. Szünet előtt Ramos is rúghatott volna egy újabb gólt, de Yann Sommer leért a bal alsóba szánt gurításra, így félidőben 2-0-ra vezetett Portugália.

Térfélcsere után is a portugálokról szólt a meccs, ráadásul öt perc alatt újra beköszönt Ramos, ezúttal Dalot centerezését pöckölte lábujjheggyel a kapu jobb oldalába.

Ezzel be is indult a félidő, mert azonnal jött egy újabb portugál gól, Otávio parádés sarkazásának hála rendezetlen védelemre rohanhatott három portugál, közülük Raphael Guerreiro került helyzetbe és a tizenhatos bal oldaláról érkezve a léc alá bombázott.

Kettős cserével felelt Svájc, de nem ennek köszönhette a szépítő gólt, hanem a duplázó Ramosnak, aki pont úgy csúsztatott meg egy szögletet, hogy a hosszún érkező Manuel Akanjinak csak az üres kapuba kellett passzolnia.

Ezután épp leült volna a meccs, amikor Joao Félix talált egy tökéletes passzsávot két védő között, a remekül érkező Ramos pedig átemelte a kirepülő Sommer fölött a labdát, ami így a kapuba pattogott. Ezzel megszerezte első mesterhármasát olyan vb-meccsen, amin kezdő volt.

Cirka 10-15 perces nézői skandálás után aztán beállt csereként Cristiano Ronaldo, de hiába tömték őt labdákkal, csak lesgólig jutott a hajrában. A végeredményt a csereként beálló Rafael Leao állította be, aki a tizenhatos bal sarkáról emelt a hosszúba, ezzel végképp megsemmisítve a svájci reményeket.

Ezzel Portugália rendkívül meggyőző teljesítménnyel jutott tovább és készülhet a december 10-i, Marokkó elleni negyeddöntőre.

Dec. 6. December 6. 20:00
Loszaíl Loszaíli Nemzeti Stadion
Nyolcaddöntő

Goncalo Ramos
G. Ramos
17
Pepe
Pepe
33
Fabian Schär
F. Schär
43

Fabian Schär
F. Schär
46
Eray Cömert
E. Cömert
46
Goncalo Ramos
G. Ramos
51
Remo Freuler
R Freuler
54
Denis Zakaria
D. Zakaria
54
Djibril Sow
D. Sow
54
Haris Seferovic
H. Seferovic
54
Raphael Guerreiro
R. Guerreiro
55
Manuel Akanji
M. Akanji
58
Eray Cömert
E. Cömert
59
Ruben Vargas
R. Vargas
66
Noah Okafor
N. Okafor
66
Goncalo Ramos
G. Ramos
67
Goncalo Ramos
G. Ramos
73
Ricardo Horta
R. Horta
73
Otavio
Otavio
73
Vitinha
Vitinha
73
Joao Felix
J. Felix
73
Cristiano Ronaldo
C. Ronaldo
73
Bernardo Silva
B. Silva
81
Ruben Neves
R. Neves
81
Bruno Fernandes
B. Fernandes
87
Rafael Leao
R. Leao
87
Breel Embolo
B. Embolo
89
Ardon Jashari
A. Jashari
89
Rafael Leao
R. Leao
92

4-3-3
4-5-1
Diogo Costa D. Costa 22
Diogo Dalot D. Dalot 2
Pepe Pepe 3
Ruben Dias R. Dias 4
Raphael Guerreiro R. Guerreiro 5
Bernardo Silva B. Silva 10
William Carvalho W. Carvalho 14
Otavio Otavio 25
Bruno Fernandes B. Fernandes 8
Joao Felix J. Felix 11
Goncalo Ramos G. Ramos 26
Yann Sommer Y Sommer 1
Edimilson Fernandes E. Fernandes 2
Manuel Akanji M. Akanji 5
Ricardo Rodriguez R. Rodriguez 13
Fabian Schär F. Schär 22
Remo Freuler R Freuler 8
Granit Xhaka G. Xhaka 10
Djibril Sow D. Sow 15
Ruben Vargas R. Vargas 17
Xherdan Shaqiri X Shaqiri 23
Breel Embolo B. Embolo 7

Vége, Portugália továbbjutott

Nem is akárhogy. Svájc szinte tálcán kínálta a fejét, a portugálok pedig könyörtelenül éltek minden lehetőséggel.

Rafael Leao is beköszönt

A bal oldalról befelé cselezve is talált magának elég helyet kapura lőni, a tizenhatos sarkáról a kapus fölött emelt a kapuba. Teljes a kiütés.

Ronaldo is gólt lőtt

Csakhogy lesről. Egy csúnyán eladott labdából azonnal kiugratták Cristiano Ronaldót a portugálok, aki berongyolt a tizenhatosra és a kapuba lőtt. Másfél méteres lesről indult azonban, úgyhogy jogosan elvették a gólját.

Kicsit leült a meccs, Embolo ollózott is egy jót

Portugália nagyjából örömfocit tolt, aztán Cristiano Ronaldo lőtte telibe a sorfalat egy szabadrúgásból. Picit végre támadni tudott Svájc, egy védőről felpattanó labdát pedig Embolo kapásból kapura húzta, ollózva. Látványos volt, de eredménytelen.

Mindenki nyugodjon meg, Ronaldo is beállt

A közönség tíz perce követelte már, hogy küldjék pályára, végül megkapták, amit akartak. Lejött Félix, Otávio és a triplázó Ramos is, Ronaldo mellett Vitinha és Horta érkezett pályára.

Ott az ötödik!

Naná, hogy Gonaclo Ramos! Első vb-meccse kezdőként és mesterhármast szerzett! Nem történt a játékban különlegesség, Joao Félix talált egy tökéletes passzsávot két védő között, a remekül érkező Ramos pedig átemelte a kirepülő Sommer fölött a labdát, ami így a kapuba pattogott.

Megvan az újabb Ramos-gól

Eldőlt? A felfutó Dalot adta be jobb oldalról tökéletesen a labdát, a lendületből érkező Goncalo Ramos ball lábbal pöckölt bele, mivel közelről jött a labda, SOmmer nem védhette. Eddig is eldugták a labdát a portugálok, nehéz elképzelni egy svájci feltámadást.

Fabian Schärt egy darabig nem látjuk

Akkor sem, ha Svájc továbbjut, mert a sárga lapjával kipontozta magát a következő meccsről. A második félidőben Eray Comert játszik a posztján.

Portugália jól gazdálkodik a lehetőségekkel

Hat lövéséből öt kaput talált, ebből kettőből lett gól, háromszor kellett Sommernek védenie. Mivel az eredmény úgy alakult, ahogy, a portugálok labdabirtoklása is leromlott, de még így is 52%-ban volt Pepééknél a labda. Svájcnak valamit gyökeresen meg kell változtatnia a játékán, mert eddig egy az egyben is alulmaradt, taktikailag is bajban van, ráadásul két gólt kell ledolgoznia.

Félidőben 2-0

A Ronaldo helyére bekerülő Goncalo Ramos kapott egy passzt a tizenhatoson belül. A 21 éves csatár húzott egy merészet, Fabian Schär mellett kiszorított helyzetből is kapura lőtt és a rövid fölsőbe bombázott. Két-három portugál meginduláson kívül újra csönd következett, majd egy szögletből Pepe is gólt fejelt. Eddig ezzel vezet Portugália.

Sommer is káprázatosat védett

Ramos kapott egy parádés kiugratást a védők mögé gurított labdával, egyből kapura is lőtte ballal, de Sommer nagyot vetődve ki tudta tenyerelni a hosszú alsó felé guruló labdát.

Costa védett hatalmasat!

Végre egy rendes svájci helyzet! A tizenhatos jobb oldalára érkező Fernandes kapott forintos labdát, egyből középre passzolt, de Costa kivetődve megakadályozta, hogy eljusson Freulerhez. A címzett így is veszélyeztetett, a felperdülő labdát kapura fejelte, amibe elképesztő bravúrral Costa még belenyúlt, a kapuba pattogó labdát pedig Dalot kibikázta.

Pepe gólt fejelt!

Egy ritmusváltás kellett hozzá, hogy gondot okozzon Portugália, ám a támadása végén „csak” szögletig jutott. Mint kiderült, ez is elég a gólhoz, a szögletre ugyanis tökéletesen érkezett Pepe, aki két védő között parádésan emelkedett és kőkeményen bólintott a kapu jobb oldalába. 2-0!

Shaqiri szabadrúgása alig tévesztett célt

Breel Embolo talán saját maga sem tudja, a Sommertől kapott passzal hogyan jutott el a saját térfele közepéről a támadó harmadig, de valahogy áthámozta magát a portugálokon. A sokadik fault végül célt ért, a szabadrúgást pedig jól tekerte el Shaqiri, de Costa ujjheggyel beleért, a labda pedig a kapu mellett pár centivel ment ki a pályáról.

A közönség saját magát szórakoztatja

A gól után két-három lendületes portugál támadás is elindult, de valami hiba mindig akadt a gépezetben. Persze minek rohannának, már Svájcnak kell az eredmény után loholni. A gól előtt még hullámzott a közönség, azóta különböző tapsokkal dobja föl a hangulatot. A pályán komoly taktikai csata zajlik, amelyből eddig messz a portugálok jöttek ki jól, tökéletesen zárták le a területeket. Ez viszont izgalmas helyzeteket nem hoz, ezért szórakoztatja saját magát a közönség.

Hogy hol volt eddig a gólszerző a vébén?

Ahol most Ronaldo, a kispadon! Az egész vébén eddig tíz percet kapott, most azonban a sztárcsatár helyett kezdőbe került. Erre mondják, meghálálta a bizalmat.

Ez meg mégis hol ment be?!

Vezet Portugália! Előbb Joao Félix kavargatott jól, de a centerezését sikerült felszabadítani. Egy percre rá azonban eljutott a labda Goncalo Ramoshoz, aki Fabian Schär mellett gondolt egy merészet és éles szögből a rövid fölső sarokba bombázott.

Az első tíz percben csak egy könyöklés

Az első pár percben mintha letámadással próbálkozott volna a portugál csapat, de csak egyszer jött zavarba a svájci védelem, akkor is simán felszabadított. Miután rendre higgadtan kipasszolták a portugál támadókat, a piros-zöldek visszább is álltak, így a svájciak is többször keveredtek előre. Helyzet nem lett azonban egyik oldalon sem, egyedül Embolót lehetett sajnálni, mert Guerreiro pont úgy állt be elé egy indításnál, hogy a könyöke nyakon találta. Más izgalom nem nagyon akadt.

Olvasói sztorik