Élő Közvetítések

Hiába nyert Uruguay, a Portugáliát legyőző Dél-Korea jutott tovább

Dan Mullan / Getty Images
Dan Mullan / Getty Images
Újabb nap, újabb dráma a labdarúgó-világbajnokságon: Dél-Korea egy 91. percben szerzett gólnak köszönhetően legyőzte Portugáliát, így a H csoport második helyén végzett. Uruguay hiába győzte le Ghánát, az afrikai csapattal együtt kiesett. Cristiano Ronaldóék lettek a csoportelsők.

Uruguay helyzete abból a szempontból egyszerű volt, hogy mindenképpen nyernie kellett Ghána ellen ahhoz, hogy esélye legyen a továbbjutásra. Pikáns volt ez a párosítás, mert 2010-ben a negyeddöntőben találkozott a két válogatott, a hosszabbítás végén Luis Suárez kézzel hárított egy gólba tartó lövést, kiállították, a büntetőt azonban Asamoah Gyan a lécre lőtte. A tizenegyes-párbajban végül Uruguay nyert.

Bár a dél-amerikaiak kezdtek jobban, VAR-ozás után Ghána lőhetett büntetőt, Ayew lövését azonban védte Rochet, aki egyébként összehozta a tizenegyest egy rossz kivetődéssel. Mindez a 21. percben történt, tíz perccel később pedig már 2-0-ra vezetett Uruguay: De Arrascaeta érkezett kétszer is jó ütemben a ghánai kapu elő, előbb fejjel, majd lábbal talált be.

Az afrikaiak kettőt is cseréltek a szünetben, ez pedig bejött, aktívabb lett támadásban a csapat. Úgy tűnt aztán, hogy Uruguay tizenegyest kap majd, a VAR-ral is megnézték, a játékvezető azonban úgy ítélte meg, hogy Amartey szabályosan szerelte Núnezt. A folytatásban mind a két csapat szerezhetett volna gólt, gólokat, egyszer pedig Cavani esett el a tizenhatoson belül, de sem újabb találat, sem újabb tizenegyes nem volt már.

Közben a már biztosan továbbjutó, és ezért több alapemberét pihentető Portugália korán vezetést szerzett (Cristiano Ronaldo azért kezdett, 65 percet játszott), de Dél-Korea hamar ki is egyenlített. Sokáig úgy tűnt, hogy ez az 1-1 lesz a végeredmény, de a hajrában egy szögletnél a portugálok teljesen előre húzódtak, így aztán Szon indíthatott egy kontrát, felborítani sem sikerült, egy ütem kivárás után tökéletes ütemben megjátszotta Hvangot, aki góllal fejezte be az akciót.

És ez a 91. percben gól ért továbbjutást Dél-Koreának. Pontszámban és gólkülönbségen is egálra végzett az ázsiai csapat és Uruguay, de előbbi több gólt szerzett a csoportkör során, így ott lesz a nyolcaddöntőben. Luis Suárez a kispadon sírva fejezte be utolsó világbajnoki mérkőzését.

A lefújás után az uruguayi játékosok rárontottak a német játékvezetőre, Daniel Siebertre, hogy számon kérjék a szerintük elmaradt fújások miatt:

Vereség ellenére Portugália megnyerte a csoportot és így majd a G csoport második helyezettjével találkozik, míg Dél-Korea a csoportgyőztes ellen folytatja. Ott még este zárul a csoportkör, ami biztos, hogy Brazília továbbjutott.

A H csoport végeredménye:

  1. Portugália          3  2  –  1  6-4  6 pont
  2. Koreai Köztársaság  3  1  1  1  4-4  4
  3. Uruguay             3  1  1  1  2-2  4
  4. Ghána               3  1  –  2  5-7  3
Dec. 2. December 2. 16:00
al-Vakra al-Janoub Stadion

Darwin Nunez
D. Nunez
20
Giorgian De Arrascaeta
G. De Arrascaeta
26
Giorgian De Arrascaeta
G. De Arrascaeta
32
Rodrigo Bentancur
R. Bentancur
34
Matias Vecino
M. Vecino
34

Jordan Ayew
J. Ayew
46
Kamaldeen Sulemana
K. Sulemana
46
Andre Ayew
A. Ayew
46
Osman Bukari
O. Bukari
46
Luis Suarez
L. Suarez
60
Luis Suarez
L. Suarez
66
Edinson Cavani
E. Cavani
66
Facundo Pellistri
F. Pellistri
66
Nicolas De La Cruz
N. De La Cruz
66
Inaki Williams
I. Williams
72
Antoine Semenyo
A. Semenyo
72
Salis Abdul Samed
S. Abdul Samed
72
Daniel-Kofi Kyereh
D. Kyereh
72
Giorgian De Arrascaeta
G. De Arrascaeta
80
Maxi Gomez
M. Gomez
80
Darwin Nunez
D. Nunez
80
Agustin Canobbio
A. Canobbio
80
Kamaldeen Sulemana
K. Sulemana
86
Sebastian Coates
S. Coates
87
Mohammed Kudus
M. Kudus
98
Issahaku Abdul Fatawu
I. Fatawu
98
Alidu Seidu
A. Seidu
99
Jose Maria Gimenez
S. Gimenez
100
Edinson Cavani
E. Cavani
100

4-5-1
4-3-3
Lawrence Ati Zigi L. Zigi 1
Mohammed Salisu M. Salisu 4
Abdul-Rahman Baba A. Baba 17
Daniel Amartey D. Amartey 18
Alidu Seidu A. Seidu 26
Thomas Partey T. Partey 5
Jordan Ayew J. Ayew 9
Andre Ayew A. Ayew 10
Mohammed Kudus M. Kudus 20
Salis Abdul Samed S. Abdul Samed 21
Inaki Williams I. Williams 19
Sergio Rochet S. Rochet 23
Jose Maria Gimenez S. Gimenez 2
Guillermo Varela G. Varela 13
Mathias Olivera M. Olivera 16
Sebastian Coates S. Coates 19
Rodrigo Bentancur R. Bentancur 6
Giorgian De Arrascaeta G. De Arrascaeta 10
Federico Valverde F. Valverde 15
Facundo Pellistri F. Pellistri 8
Luis Suarez L. Suarez 9
Darwin Nunez D. Nunez 11
Dec. 2. December 2. 16:00
al-Rajján Education City Stadion

Ricardo Horta
R. Horta
5
Kim Jung Kvon
J. K. Kim
27
Lee Kang In
K. I. Lee
36

Matheus Nunes
M. Nunes
65
Joao Palhinha
J. Palhinha
65
Ruben Neves
R. Neves
65
Rafael Leao
R. Leao
65
Cristiano Ronaldo
C. Ronaldo
65
Andre Silva
A. Silva
65
Lee Dzse Szun
D. S. Lee
66
Hvang Hi Csan
H. C. Hvang
66
Kim Jung Kvon
J. K. Kim
81
Szon Dzsun Ho
D. H. Szon
81
Lee Kang In
K. I. Lee
81
Szon Dzsun Ho
D. H. Szon
81
Joao Mario
J. Mario
81
William Carvalho
W. Carvalho
81
Vitinha
Vitinha
81
Bernardo Silva
B. Silva
81
Hvang Hi Csan
H. C. Hvang
91
Hvang Hi Csan
H. C. Hvang
95
Cso Kue Szun
K. S. Cso
93
Cso Ju Min
J. M. Cso
93

4-3-3
4-3-3
Kim Szun Kju S.K. Kim 1
Kim Csin Szu C. S. Kim 3
Kim Moon Hvan M. H. Kim 15
Kim Jung Kvon J. K. Kim 19
Kvon Kjung Von K. V. Kvon 20
Csong Vu Jung V. J. Csong 5
Hvang In Bom I. B. Hvang 6
Lee Kang In K. I. Lee 18
Szon Hung Min H. M. Szon 7
Cso Kue Szun K. S. Cso 9
Lee Dzse Szun D. S. Lee 10
Diogo Costa D. Costa 22
Diogo Dalot D. Dalot 2
Pepe Pepe 3
Joao Cancelo J. Cancelo 20
Antonio Silva A. Silva 24
Joao Mario J. Mario 17
Ruben Neves R. Neves 18
Matheus Nunes M. Nunes 23
Cristiano Ronaldo C. Ronaldo 7
Vitinha Vitinha 16
Ricardo Horta R. Horta 21

Vége

Újabb nap, újabb dráma a labdarúgó-világbajnokságon: Dél-Korea egy 91. percben szerzett gólnak köszönhetően legyőzte Portugáliát, így a H csoport második helyén végzett. Uruguay hiába győzte le Ghánát, az afrikai csapattal együtt kiesett. Cristiano Ronaldóék lettek a csoportelsők.

Dél-Korea és Uruguay azonos pontszámmal (4) és azonos gólkülönbséggel (0) végzett, így az döntött, hogy a koreai csapat több gólt szerzett a csoportkör során.

Vezet Dél-Korea és ezzel továbbjutásra áll!

Hoppá, a semmiből fordulat a végére! Egy szöglet után vezethetett kontrát Dél-Korea, Szon játszott Hvanghoz, aki laposan a kapuba lőtt. Dél-Korea és Uruguay azonot pontszámmal és azonos gólkülönbséggel áll, de az ázsiai válogatott több gólt szerzett!

Érik a ghánai gól!

Kudus engedett el egy lövést a tizenhatoson kívülről, Rochet pedig bravúrral védte az alsó sarokba tartó labdát, a kapufa is besegített neki.

Nem kapott tizenegyest Uruguay!

Núnez esett el a tizenhatoson belül, a VAR kihívta a játékvezetőt, de úgy ítélték meg, Amartey a labdát érte el, nem pedig az uruguayi csatárt rúgta fel. Ritka pillanatok egyike, amikor születik egy döntés a pályán, a VAR közbeszól, de nem változik az ítélet.

Dél-Korea szenved, Ghána mutat életjeleket

Dél-koreai oldalon volt egy ígéretes támadás, amelynek a végén Szon lövésébe léptek bele, de az ázsiai csapat ezen kívül kevés dolgot felmutatni, nemhogy komoly gólhelyzetet.

Ghána viszont szorongatja Uruguayt, egyelőre bejött a dupla félidei váltás, Bukari (aki a Crvena zvezdában játszott a Fradi ellen is az EL-ben), és Sulemana álltak be.

Rögtön egy hatalmas ghánai helyzet

De les volt, mint utólag kiderült. Egy a kapu előtt keresztbe ellőtt labdáért nyújtózott Kudus, beleért, de nem tudta a kapu felé irányítani. De a védők mögött volt, szóval, ha sikerült, nem is adták volna meg.

És akkor véget értek az első félidők

A ghánaiak és az uruguayiak kicsit tovább túlóráztak, de ott volt a tizenegyes körüli szituáció, ami perceket rárakott az első játékrészre.

Egyelőre minden az uruguayiak kedve szerint haladt, feljöttek a második helyre, és Portugáliának sem rossz az 1-1 Dél-Korea ellen, mert még úgy is meglehet a csoportelsőség, hogy Fernando Santos többeknek is pihenőt adott.

Paulo Bento csak a lelátón

Épp mutatta a kamera a koreai-portugál meccsen. A dél-koreai válogatott szövetségi kapitányát azért állították ki legutóbb, mert kevesellte a cirka tíz perces hosszabbítást, és hevesen reklamált a játékvezetőnél.

2-0-ra vezet Uruguay!

Sokan ezt az eredményes játékot várták a dél-amerikai csapattól ezen a világbajnokságon. Suárez kapta kissé furcsa helyzetben a labdát, ő azonban átemelte a védője fölött, De Arrascaeta ismét a lehető legjobb ütemben követte a támadást és megduplázta csapata előnyét.

Kiegyenlített Dél-Korea!

Ma sem unatkozunk. Egy szöglet után Kim Jung Kvon maradt üresen a kapu előtt és közelről kiegyenlített. A portugál védelem kissé bealudt.

Vezet Uruguay!

Tyű, mi van itt! Suárez kapta meg a labdát a ghánai tizenhatosnál, lopta a távolságot befelé, majd laposan lőtt, Zigi pedig csak beleérni tudott, a labda átpattant rajta, De Arrascaeta érkezett és közelről a hálóba fejelt.

Máskor egy gól, most egy tizenegyes kellett

Felpörögtek az események, Núnez kapott tökéletes kiugratást, el is emelte a labdát a ghánai kapus mellett, de a visszafutó Salisu szögletre mentett. Látványos volt.

KIMARADT!

Ilyen nincs, 2010 után megint kimaradt a ghánai büntető! Ayew akadozva futott neki, de nem tudta becsapni a kapust, Rochet védte a lapos próbálkozást. Elképesztő.

Olvasói sztorik