Élő Közvetítések

Lewandowski berúgta első vb-gólját, Szczesny tizenegyest védett, teljes a lengyel boldogság

Lars Baron/Getty Images
Lars Baron/Getty Images

Szaúd-Arábia a világbajnokságok történetének egyik legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy 2-1-re legyőzte Argentínát az első csoportmeccsén. Szombaton azonban nem tudta megismételni a bravúrt, 2-0-ra kikapott Lengyelországtól.

Pedig jobban kezdtek a szaúdiak, magas letámadással meglepték és kényelmetlen helyzetbe hozták ellenfeleiket. A lengyelek frusztráltságát mutatja, hogy öt perc alatt három sárga lapot is begyűjtöttek, sőt Matty Cash-t akár ki is állíthatta volna a brazil játékvezető egy könyöklés után. Elég igazságtalannak mondható, hogy mégis az európai csapat került előnybe, pont Cash beadásából sodródott ki Robert Lewandowski, a visszagurítását Piotr Zielinski hat méterről a léc alá lőtte.

Még a szünet előtt tizenegyeshez jutott Szaúd-Arábia, de ezt Szczesny hatalmas bravúrral kitenyerelte, majd az ismétlést is szögletre mentette. Térfélcsere után Arkadiusz Milik fejjel, Lewandowski pedig combbal találta el a kapufát, de a félidő nagy részét védekezéssel töltötte. Egészen a hajráig, amikor

al-Malki nem számított rá, hogy mögötte ólálkodik Lewandowski. A Barca sztárja elcsente a labdát, majd higgadtan a kapuba lőtt, ezzel megszerezte pályafutása 77. gólját címeres mezben, de még ennél is fontosabb, hogy az első világbajnoki gólját is egyben.

Gólörömeként eltakart arccal feküdt a földön és zokogott.

Lars Baron/Getty Images

Ez már eléggé megtörte a szaúdiakat, akik igyekeztek ugyan gólt lőni, de Lengyelország közelebb állt kontrából egy harmadik gólhoz. Lewandowskiék ezzel a csoport élére ugrottak.

Foci-vb, C csoport, 2. forduló:

Lengyelország – Szaúd-Arábia 2-0 (1-0)
al-Rajján
v.: Sampaio (brazil)
Lengyelország: Szczesny – Bereszynszki, Glik, Kiwior – Cash, Zielinski, Krychowiak, Bielik, Frankowski – Milik, Lewandowski
Szaúd-Arábia: al-Ovaisz – Abdulhamid, al-Amri, al-Bulaihi, al-Breik – al-Buraikan, al-Nadzsej (al-Abed 46.), al-Malki, Kanno, al-Davszari – al-Sehri
gól: Zielinski (39.), Lewandowski (82.)
sárga lap: Kiwior (15.), Cash (16.), Milik (19.) ill. al- Malki (20.), al-Amri (45.)

Vége, nyert Lengyelország

Rohant előre Szaúd-Arábia, de a lengyel kontrák veszélyesebbnek tűntek. Végül további gól nem esett, 2-0 a vége.

Robert Lewandowski belőtte élete első vb-gólját

Egyszerűen rosszl vette át a labdát al-Malki, akinek a háta mögül megérkezett Lewandowski, elcsente a labdát, egyet tolt rajta, majd higgadtan a kapuba gurított. Ez volt élete első világbajnoki gólja, amit a földre borulva, zokogva ünnepelt meg.

Mekkora lövés ment mellé!

Abdulhamid ragyogó csellel lépett be a tizenhatoson belülre, az alapvonaltól egy méterre viszont nem volt merre vinnie a lengyel védők sűrűjében. A felszabadítás viszont pont al-Malki elé került, aki kapsából, ballal el is lőtte, nagyjából fél méterrel ment csak mellé, pedig ígéretesnek tűnt.

Közben pörögnek a cserék

Kaminski és Piatek is pályán már Zielinski és Milik helyén, míg a túloldalon al-Breiket pedig al-Ghanam váltotta

Hoppá, még egy lengyel kapufa!

Ezúttal jobbról érkező labda okozott gondot a szaúdiaknak, a berobbanó Lewandowski egész furán kapott bele lábbal a beadásba, a combjáról a bal kapufára terelt a labdát. Ez is kfelé pattant viszont úgyhogy maradt az 1-0.

Kapufa!

Arkadiusz Milik fejelt hat méterről a lécre egy bal oldalról érkező beadást.

Beszorultak a lengyelek

Nehéz eldönteni, hogy tudatosan engedte át a területet az európai csapat, vagy benyomta őket Szaúd-Arábia, de több helyzetet is eredményezett. Al-Buraikan fordult le előbb a védőjéről, majd kevéssel kapu felé lőtt, egy perccel később pedig Kanno bombázott kapu fölé, bár ez utóbbi a légifolyosóra nagyobb veszélyt jelentett, mint a lengyelek kapujára.

Cseréltek a szaúdiak

Lejött al-Nadzsej és a helyén al-Abed folytatja. Az első percekben ugyanúgy rávetette magát ellenfelére Szaúd-Arábia, mint az első félidőben.

Nagy a szaúdi fölény a statisztikában

Csak éppen a gólok nem jönnek. 59 százalékban birtokolták a labdát a szaúdiak, de nagyon kevés lövésük volt, leszámítva a büntetőt és az abból kipattanó labdának a kapura lövését. A lengyelek ezzel szemben két próbálkozásból betaláltak.

Nem jött több gól a félidőben

Pedig nagyon nyomtak a szaúdiak, amiből aztán kontrázhattak is a lengyelek, de mindig hiba csúszott a gépezetbe. Tíz perc hosszabbítás után sem sikerült betalálni, így Zielinski gólja jelenti a különbséget.

Szczesny kivédte a tizenegyest!

Nem a sértett, hanem al-Davszari állt a labda mögé, de nem tűnt magabiztosnak már a lövés előtt sem, a lengyel kapus pedig eltalálta az irányt, sőt az ismétlésbe is bele tudott kapni, így rögtön kettő óriásit védett! Maradt az 1-0.

Tizenegyes Szaúd-Arábiának!

Nehéz helyzetet kellett megítélnie a bírónak, al-Sehri lábát eltalálta Bielik, de a szaúdi támadó nagyon eldobta magát. A videobíró segítségével viszont befújta a brazil bíró.

Szinte a semmiből vezetést szerzett Lengyelország

Frankowski kapott egy felpasszt, amit szépen megtartott, amíg a társai felértek a támadással. Ezután a jobb oldalról befelé mozgó Cash-t ugratta ki, aki pedig Lewandowskinak centerezett, de a kilépő kapus miatt nem tudta kapura tenni a labdát a világklasszis csatár. Lewandowski viszont nem adta föl, az alapvonal előtt elcsípte a labdát, visszagurítását pedig Zielinski a léc alá bombázta.

Sajnos ma is előkerült a hordágy

Robert Lewandowski hatalmas csatát vívott al-Bulaihival, amelynek az lett a vége, hogy a szaúdi védő elesett. Lewandowski megpróbálta átugrani őt, de a sarkával súrolta a karját, így al-Bulaihi fájdalmas arccal maradt a földön. Hosszas ápolás után végül kapott egy vastag kötést és nem csak fölösleges volt a hordágy, hanem folytatni is tudta a meccset a védő.

Cash megúszta a kiállítást

Rövid időn belül három sárga lapot is kiosztott a játékvezető, Kiwior talpalásért, Cash egy csúnya elkésett belépőért, Milik pedig lerántásért. Nem sokkal később Cash egy fejpárbajba úgy érkezett meg, hogy al-Breik nyakába könyökölt, de megúszta a második sárgát. Némi ápolás után folytatódott a meccs, de nem csoda, hogy ez fájt a szaúdi játékosnak…

Abdulhamid gyönyörűen mentett

Rendkívül fegyelmezetten védekezik a szaúdi csapat, amikor pedig mégis nehéz helyzetbe kerül, akkor is jönnek a nagy mentések. Legutóbb Zielinski kapott egy nagyon jól indítást, de Abdulhamid szinte a semmiből beérte és remekül állt be elé. Enélkül szinte csak egy középre gurítás hiányzott volna a lengyel gólhoz, ketten is érkeztek volna bent.

Ez most nagy bravúr volt Szczesnytől

Kanno ritmust váltott, majd egy kényszerítőt követően lőtt, de Szczesny kiütötte a léc alá tartó labdát szögletre. Eddig ez volt a legveszélyesebb akció.

Gyűrik egymást rendesen a csapatok

Nagy rohanás kezdődött az elmúlt percekben, de ez általában kapkodásba, hibába torkollott, ezért aztán lövésekig, helyzetekig nem jutott el egyik csapat sem. Egy-két szöglet, beívelt labda okozott csak némi zűrt, de inkább az elszúrt átvételek és passzok utáni korrigáló faultok jellemezték az első tíz percet.

Brutális a hangulat!

Elképesztő intenzitással vetette bele magát a meccsbe a szaúdi csapat, de a közönség is elképesztő hangorkánnal buzdítja őket.

Olvasói sztorik