Élő Közvetítések

Portugália-Ghána: Cristiano Ronaldo történelmi gólt lőtt, őrült hajrában nyertek a portugálok

Clive Brunskill / Getty Images
Clive Brunskill / Getty Images
Egészen hihetetlen végjátékot hozott a portugál-ghánai mérkőzés a katari labdarúgó-világbajnokságon: egészen a 65. percig kellett várni az első gólra, vége pedig 3-2 lett Portugáliának. Cristiano Ronaldo az első, aki öt különböző világbajnokságon is betalált.

Cristiano Ronaldo a világbajnokság kezdete előtt még adott egy hangzatos interjút, amiben nem kímélt sem edzőt, sem vezetőt a Manchester Unitednél, aminek a vége nem is lehetett más, mint hogy felbontották a szerződését. Ő maga a jelek szerint hamar túllépett ezen, mert a vb-n az első sajtótájékoztatóján leszögezte, akkor és azt mond, amit akar (golyóállónak tartja magát úgyis, leperegnek róla a kritikák), a csapattársait pedig a tornáról és ne róla kérdezgessék.

Most mindenesetre az a furcsa helyzet állt elő, hogy a 37 éves támadó az egyedüli az egész mezőnyben, akinek nincs klubcsapata.

Míg Manchesterben a kispadra került sokszor, addig a portugál válogatottban megkerülhetetlen, Ghána ellen is csapatkapitányként vezeti majd pályára a többieket. Portugália az egyik legerősebb kerettel érkezett a vb-re (elég csak ránézni, hogy Joao Félix, Bruno Fernandes és Bernardo Silva is ott volt a  kezdőben), Ronaldo szerint konkrétan a legjobbal, de hozzátette, hogy ezt a pályán is be kellene bizonyítani.

Odd Andersen / AFP

Az őrült menetet az ellen a Ghána ellen kezdte Portugália, amely kisebb meglepetést okozott azzal, hogy míg az év elején leszerepelt az Afrika Kupán, addig Nigériát elütve a selejtező hajrájában kijutott Katarba. Nos, sokáig ez a mérkőzés sem volt extra, Ronaldónak volt két nagy helyzete a meccs elején, de egyszer hosszan vette át a labdát, és mentett a kapus, majd kicsit megtámasztották a fejese közben, így ígéretes helyről a kapu mellé célzott.

A második félidőben tizenegyest kapott Portugália, bár az biztos, hogy lesznek, aki vitatják majd annak jogosságát. Cristiano Ronaldo tört be a tizenhatoson belülre, odaléptek neki, elesett, a játékvezető pedig a sípjába fújt, a VAR nem lépett közbe. Ronaldo belőtte a tizenegyest, ezzel az első játékos lett, aki öt világbajnokságon is gólt szerzett.

Innentől beindult az őrület, előbb Andre Ayew egyenlített (ez volt az első afrikai találat a katari vébén), majd még mindig csak a 78. percben jártunk, amikor Joao Félix visszavette a portugál előnyt Bruno Fernandes remek labdája után. A manchesteri középpályás aztán Rafael Leaónak is pazar passzt adott, a cserejátékos második labdaérintéséből betalált.

sofascore.com

Mégsem volt sínen a meccs, egy újabb védelmi hibát Bukari használt ki (majd ronaldós gólörömöt villantott), parázs volt a meccs lefújásig. Erről gondoskodott a portugálok kapusa is, Costa, aki a 99. percben kitette maga elé a labdát, de nem vette észre, hogy mögötte van Williams, ám végül a támadó elcsúszott, a védők pedig kisegítették a kapust, így maradt a 3-2.

Nov. 24. November 24. 17:00
Doha 974 Stadion

Mohammed Kudus
M. Kudus
45

Andre Ayew
A. Ayew
49
Otavio
Otavio
56
William Carvalho
W. Carvalho
56
Alidu Seidu
A. Seidu
57
Cristiano Ronaldo
C. Ronaldo
63
Alidu Seidu
A. Seidu
66
Tariq Lamptey
T. Lamptey
66
Andre Ayew
A. Ayew
73
Mohammed Kudus
M. Kudus
76
Osman Bukari
O. Bukari
76
Andre Ayew
A. Ayew
77
Jordan Ayew
J. Ayew
77
Ruben Neves
R. Neves
77
Rafael Leao
R. Leao
77
Joao Felix
J. Felix
78
Rafael Leao
R. Leao
80
Bernardo Silva
B. Silva
88
Joao Palhinha
J. Palhinha
88
Joao Felix
J. Felix
88
Joao Mario
J. Mario
88
Cristiano Ronaldo
C. Ronaldo
88
Goncalo Ramos
G. Ramos
88
Osman Bukari
O. Bukari
89
Danilo Pereira
D. Pereira
91
Inaki Williams
I. Williams
91
Salis Abdul Samed
S. Abdul Samed
92
Daniel-Kofi Kyereh
D. Kyereh
92
Mohammed Salisu
M. Salisu
92
Antoine Semenyo
A. Semenyo
92
Bruno Fernandes
B. Fernandes
95

4-3-3
3-6-1
Diogo Costa D. Costa 22
Ruben Dias R. Dias 4
Raphael Guerreiro R. Guerreiro 5
Danilo Pereira D. Pereira 13
Joao Cancelo J. Cancelo 20
Bruno Fernandes B. Fernandes 8
Bernardo Silva B. Silva 10
Ruben Neves R. Neves 18
Cristiano Ronaldo C. Ronaldo 7
Joao Felix J. Felix 11
Otavio Otavio 25
Lawrence Ati Zigi L. Zigi 1
Mohammed Salisu M. Salisu 4
Daniel Amartey D. Amartey 18
Alexander Djiku A. Djiku 23
Thomas Partey T. Partey 5
Andre Ayew A. Ayew 10
Abdul-Rahman Baba A. Baba 17
Mohammed Kudus M. Kudus 20
Salis Abdul Samed S. Abdul Samed 21
Alidu Seidu A. Seidu 26
Inaki Williams I. Williams 19

Hát ez meg mi volt?

A portugál kapus eladta a labdát a 99. percben! Kisegítették azonban a védők. Mi jöhet még ezen a mérkőzésen?

NINCS MÉG VÉGE

Újabb védelmi hiba, ezúttal Ghána használta ki. Egy felpattanó beadás hullott Bakari felé, aki közelről a kapuba fejelt, majd a nemrég lecserélt Ronaldo gólörömével ünnepelt, utóbbi nem is vette ezt jó néven, meg persze azt sem, hogy izgalmas lesz a vége.

Mi van itt? Újabb portugál gól!

A nemrég csereként beküldött Rafael Leao mindössze a második labdaérintéséből gólt szerzett! Megint Fernandes adott remek labdát, csak ezúttal a bal szélre, Leao pedig a hosszú alsóba lőtt. Eldőlt?

Megint a portugáloknál az előny!

Labdát szereztek a portugálok, Bruno Fernandes pedig tökéletes ütemben indította Joao Félixet, aki teljesen üresen törhetett kapura, miután egy védő belógott középen, és így nem volt les. Az Atléticónál sokszor kegyvesztett támadó higgadt lövéssel szerezte meg a második portugál gólt.

Ott az egyenlítés!

Hoppá, nem örülhettek sokáig a portugálok! A vezetés megszerzése után nem sokkal először találtak kaput a ghánaiak, majd aztán egy újabb támadás végén a Kudus balról betett labdájára Ayew érkezett jó ütemben és kiegyenlített. 1-1.

Megvan az első afrikai gól a katari vébén!

Tizenegyest kap Portugália, Cristiano Ronaldo pedig belövi és történelmet írt!

Ronaldo sprintelt a labdáért de ha el is érte volna, kiszorított helyzetbe kerül. Salisu azonban kissé elkésve ért oda és a játékvezető szerint a portugál támadó bokáját talált el. A ghánaiak vitatkoztak, de a VAR nem lépett közbe. Természetesen a sértett állt a labda mögé, majd magabiztosan belőtte. Ezzel történelmet írt, ő az első játékos, aki öt különböző vébén is betalált.

Seidu ezt megúszta

Joao Félixszel akaszkodott össze, kicsit meg is bólintotta a portugált, de csak egy sárgát kapott.

Huh, na ez jól nézett ki

A portugál támadás elhalt Ronaldo biciklicselein, mert nem tudta lerázni a védőjét, hanem belerúgta a labdát. És ebből vezethetett kontrát Ghána, aminek a végén Kudus lőtt, nem sokkal tévesztette el a hosszú alsót. Ő egyébként úgy nyilatkozott, nem rosszabb, mint Neymar, csak a brazil több mindent nyert.

Kapcsolódó
A ghánai focista meglepő kijelentése: Neymar nem jobb nálam
Alig várja, hogy összefussanak Brazíliával a nyolcaddöntőben.

Most oda-vissza megy a játék

Próbálnak feljebb lépni a ghánaiak, úgyhogy most kétirányú lett a játék, egyelőre lövés nélkül. Mindenesetre sokatmondó, hogy az imént már létszámfölényben vezethetett kontrát Ghána, amiből egy szöglet, majd azt követően egy gyengécske lövés lett. Ez volt az első próbálkozásuk a meccsen, Seidu volt az elkövető.

Vége az első félidőnek

Nem ez volt a torna legjobb 45 perce. A ghánai csapat kint maradt a pályán, körbe álltak és bár addigra már elváltott a kamerakép, alighanem egy lelkesítő beszéd is elhangzott. Andre Ayew a csapatkapitány, ő rendelte oda a társakat.

Ez az élő nem csak Ronaldóról szól

De hát sokat van játékban. Az imént kapott egy jó kiugratást, kissé kisodródott, cselezve jutott be a tizenhatoson belülre, de a lövését blokkolták. A portugáloknál maradt a labda, érkezett a középre ívelés, Ronaldónak magas volt, de nem számított arra, hogy érkezik mögötte a csapattárs, Joao Félix lövése így elakadt benne.

Portugál hiba után rúghatott szögleteket Ghána

Egy hátratett labdát vezetett ki az alapvonalon a védő. Az első szögletet egy második követte, utóbbinál Ronaldo tisztázott fejjel és már volt is egy ghánai lökés a tizenhatoson belül, úgyhogy közbeszólt a spori.

Izzadós meccsnek tűnik

Továbbra is a portugálok nyomnak, volt két veszélyes helyről elvégzett szabadrúgásuk és egy lapos kapura lövés is, de ezek egyike sem volt veszélyes.

Komoly portugál labdabirtoklási fölény

A ghánai csapat hagyja, hogy a portugálok járassák a labdát, de látszik, hogy erre készültek, fegyelmezetten lezárják a saját térfelüket. 75-25 arányban van az európai csapatnál a labda.

Ez is komoly lehetőség volt

Balról érkezett a beadás, Ronaldo pedig a tőle megszokott módon jó magasra felemelkedett, Salisu azonban pont egy picit megbillentette, így rossz lett a fejese. Pedig ez komoly ziccer volt.

Ronaldo vette át rosszul a labdát

Egy felelőtlenül elszórt labda után vezettek gyors ellenakciót a portugálok, Ronaldo üresen törhetett volna kapura, de hosszan vette át a labdát, Zigi pedig jól mozdult ki a kapujából és menteni tudott, majd a labda a portugálról pattant ki.

Egy próbálkozás

Szögletet rúghatott Portugália, a tisztázás Otavio elé került, aki aztán a kapu mellé lőtt. Érdekesség, de eddig csak két gól esett a csoportkörben sarokrúgást követően – egyet-egyet szereztek a franciák és az angolok.

Olvasói sztorik