Élő Közvetítések

Spanyolország megsemmisítő vereséget mért Costa Ricára

Buda Mendes/Getty Images
Buda Mendes/Getty Images

A spanyol válogatott átgázolt a costa rica-i csapaton a világbajnokság E csoportjának első fordulójában.

Már a tizedik percben vezetést szerzett Dani Olmo mesteri lefordulása utáni emeléséből, majd tíz perccel később Marco Asensio lepte meg egy kapásból ellőtt lövéssel Keylor Navast. Jordi Alba buktatása után Ferran Torres büntetőből lőtt gólt, így vezetett a szünetben 3-0-ra a spanyol válogatott. Térfélcsere után gyorsan betalált Torres, így aztán Luis Enrique nyugodtan csereberélhetett, ami be is vált, hiszen Alvaro Morata gólt és gólpasszt jegyzett, utóbbinál viszont Gavi befejezését kell kiemelni.

Nem állt meg itt a spanyol csapat, a 90. percben Carlos Soler is betalált egy kipattanó labdából, majd nem sokkal később az állva hagyott védelemben helyzetbe hozott Morata beállította a végeredményt.

Costa Rica nem lőtt kapura, mindössze 18 százalékban birtokolta a labdát, ráadásul minimális erőfeszítéssel verte péppé Spanyolország, amely története legnagyobb különbségű győzelmét aratta. Az eddigi rekord a bolgárok elleni 6-1-es siker volt az 1998-as franciaországi tornán.

Japán nagy meglepetésre 2-1-re legyőzte a német csapatot, így Spanyolország állt a csoport élére.

Nov. 23. November 23. 17:00
Doha al-Thumama Stadion

Ferran Torres
F. Torres
54
Dani Olmo
D. Olmo
11
Marco Asensio
M. Asensio
21
Ferran Torres
F. Torres
31

Carlos Martinez
C. Martínez
46
Kendall Waston
K. Waston
46
Pedri Gonzalez
P. Gonzalez
57
Carlos Soler
C. Soler
57
Ferran Torres
F. Torres
57
Alvaro Morata
A. Morata
57
Jewisson Bennette
J. Bennette
61
Bryan Ruiz
B. Ruiz
61
Anthony Contreras
A. Contreras
61
Bryan Ruiz
B. Ruiz
61
Sergio Busquets
S. Busquets
64
Koke Resurreccion
K. Resurreccion
64
Jordi Alba
J. Alba
64
Alejandro Balde
A. Balde
64
Francisco Calvo
F. Calvo
68
Marco Asensio
M. Asensio
69
Nico Williams 
N. Williams
69
Celso Borges
C. Borges
72
Brandon Aguilera
B. Aguilera
72
Gavi
Gavi
74
Bryan Oviedo
B. Oviedo
82
Ronald Matarrita
R. Matarrita
82
Carlos Soler
C. Soler
90
Alvaro Morata
A. Morata
92
Joel Campbell
J. Campbell
97
4-3-3
3-6-1
Unai Simon U. Simon 23
Cesar Azpilicueta C. Azpilicueta 2
Sergio Busquets S. Busquets 5
Jordi Alba J. Alba 18
Aymeric Laporte A. Laporte 24
Gavi Gavi 9
Rodri Hernandez R. Hernandez 16
Pedri Gonzalez P. Gonzalez 26
Marco Asensio M. Asensio 10
Ferran Torres F. Torres 11
Dani Olmo D. Olmo 21
Keylor Navas K. Navas 1
Keysher Fuller K. Fuller 4
Oscar Duarte Ó. Duarte 6
Francisco Calvo F. Calvo 15
Celso Borges C. Borges 5
Bryan Oviedo B. Oviedo 8
Jewisson Bennette J. Bennette 9
Joel Campbell J. Campbell 12
Carlos Martinez C. Martínez 16
Yeltsin Tejeda Y. Tejeda 17
Anthony Contreras A. Contreras 7

Spanyolország hetet vágott Costa Ricának

A spanyol válogatott megsemmisítő vereséget mért Costa Ricára. A játék minden elemében ellenfele fölé nőtt Luis Enrique csapata, az első félidőben tízpercenként talált be, majd térfélcsere után az 54. percben már 4-0 volt az állás. Mindkét csapat sok cserével próbált új színt vinni a játékba, ez nyilvánvalóan a spanyoloknak sült el jobban, mert a csereként beálló Morata gólpasszt adott Gavinak, majd ő maga is gólt lőtt, ahogyan Carlos Soler is. A vége egy megalázó 7-0-s győzelem lett.

Ott a hetedik is

Gyors passzokkal operáltak a spanyolok, a costa rica-i védők csak közelről mozizták, ahogy Dani Olmo kiugratta Moratát, ő pedig köszönte szépen és a jobb alsó sarokba lőtt. 7-0!

Már javában a hajrában jár a meccs

A helyzet nem változott, Spanyolország gurigázik, Costa Rica mozizik. Baldét többször is sikerült megtalálni a bal szélen, de a beadások vagy pontatlanok, vagy a lövéseket blokkolják a védők.

Egy kis kakaskodás is összejött

Waston ütközött a spanyolokkal, aztán kiderült, nehezen viseli, hogy elpáholják a csapatát. Némi lökdösődés és szájalás után rendet tett a játékvezető és folytatódott a meccs.

Gavi parádés mozdulattal növelte az előnyt!

Morata a leshatáron kapott kiugratást, de mivel nem álltak hozzá közel a védők, volt ideje dédelgetni a labdát, míg a többiek jó pozícióba mozogtak. Végül a hosszún érkező Gavira esett a választása, aki kapásból, jobb külsővel lőtt a bal alsóba. A labda a kapufáról pattant a gólvonal mögé.

Folyamatosan jönnek a cserék

Nico Williams is megmutathatja, mit tud Asensio helyén, míg a túloldalon Borgest váltotta Aguilera. Korábban Contreras és Bennette is lejött, hogy Zamora és Ruiz is kapjon játéklehetőséget.

Ferran Torres a harmadik spanyol duplázó

Ferran Torres a harmadik játékos, aki duplázni tud a spanyol válogatottban a világbajnokságon. Korábban José Iraragorri Brazília ellen (1934) és David Villa Ukrajna ellen (2006) volt erre képes.

Frissítenek a spanyolok

Pedri és Ferran Torres kap pihenőt, Carlos Soler és Alvaro Morata állt be a helyükre. Costa Rica a szünetben cserélte le Martínezt Wastonra.

Újabb spanyol gól, ez már megalázó kezd lenni

A kényelmesen passzolgató spanyolok labdájából nem tudott kontrát vezetni Costa Rica, helyette labdát szereztek az európaiak, megtalálták a tizenhatoson belül Ferran Torrest, aki a szerencsétlenkedő Oviedo Navas kettős mellett a kapuba gurított.

Navas-védéssel folytatódott a meccs

Hamar helyzetbe kerültek a spanyolok, Asensio megint ballal próbálkozott, ezúttal a tizenhatos vonaláról vette célba a kaput, de Navas ujjheggyel kitolta a labdát.

Csak véget ért az első félidő

A spanyol válogatott őrlángon égve is simán lefocizta Costa Ricát. Az európai csapat úgy lőtt három gólt az első félidőben, hogy nem is igazán alakított ki másik helyzetet, a második félidőben pedig nincs oka még jobban megerőltetnie magát. Costa Rica mindössze 15 százalékban birtokolta a labdát és nem meglepő módon kapura sem tudott lőni.

A helyzet változatlan

Egy-két jó védekezést azért bemutatott Costa Rica, de szemmel látható a zavar és tanácstalanság a csapat játékában. Eközben Spanyolország majd kicsattan az önbizalomtól és élvezi a játékot.

Bement a büntető

Ferran Torres is betalált, a bal alsóba gurított, Navas pedig jobbra vetődött. Már 3-0 az állás és csak 31 perc telt el.

Tizenegyes!

Jordi Alba lábát a tizenhatoson belül rúgták meg, a játékvezető habozás nélkül büntetőt ítélt.

Végtelenül egyoldalú a meccs

Az embernek az a benyomása, Spanyolország azt csinál, amit csak akar. Mondjuk sokat nem akar, mert roppant kényelmesen passzolgatnak a játékosok, de ha nyomás alá helyezné őket Costa Rica, akkor is simán megoldják a spanyol játékosok egy-egy csellel, vagy váratlan passzal. Kényelmes tempóban adogatnak, ebből akár nagy verés is lehet.

Unalmas gurigázás után Asensio is betalált

Costa Rica megpróbált följebb menni, helyenként jól is tartották meg a labdát, de látszott, hogy nagy a különbség technikai és taktikai tudásban a csapatoknál. Spanyolország a következő helyzetéből gólt lőtt gyakorlatilag, Jordi Alba kapott labdát a bal oldalon, középre gurított, Marco Asensiót pedig nem őrizték elég szorosan, így kapásból kilőtte a bal alsó sarkot.

Dani Olmo vezetést szerzett

Gavi próbálta meg úgy játékba hozni, hogy más irányba nézett. Nem lett volna jó a löbbölése, de egy costa rica-i lábról pont úgy perdült föl a labda, hogy így került helyzetbe Dani Olmo. Az RB Leipzig támadója szépen vette át, majd egy védő szorításában Keylor Navas fölött beemelte az első spanyol gólt. 1-0.

Olvasói sztorik