Élő Közvetítések

Itt az újabb szenzáció: Japán megverte Németországot a vb-n

Alex Grimm / Getty Images
Alex Grimm / Getty Images
A japán labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte Németországot a katari világbajnokságon. A vezetése után a német csapat többször is megduplázhatta volna előnyét, kapufát is lőtt, de ezeket a lehetőségeket elszalasztotta, a japán csereemberek pedig eldöntötték a meccset.

A legutóbbi két tornája pocsékul sikerült a német válogatottnak, így aztán Joachim Löwöt Hansi Flick váltotta a kispadon. Jól is indult a történet az új szövetségi kapitánnyal, aztán becsúsztak döntetlenek, majd a magyarok elleni, lipcsei vereség is az NL-ben. Mindezek után érdeklődve lehetett várni a németek bemutatkozását a mezőny egyik legérdekesebb szereplője, Japán ellen.

A német válogatott tagjai erőteljes kiállással kezdték a meccset: a csapatfotóra úgy álltak oda, hogy a szájukra tették a kezüket, ezzel jelezve, hogy a FIFA el akarja őket hallgattatni. Manuel Neuer szivárványos karszalagot hordott volna, de a nemzetközi szövetség szankciókat helyezett kilátásba.

Robert Cianflone/Getty Images

Japán zörgette meg először a hálót, de lesről, így nem adták meg a gólt. Az első félidő nagy részében a német csapat dominált, a helyzeteivel ugyanakkor nem tudott mit kezdeni, de egy tizenegyest így is kiharcolt, amit Ilkay Gündogan értékesített. Volt még egy les miatt meg nem adott gólja a német csapatnak is a szünet előtt.

A 60. percben eldőlhetett volna a mérkőzés, Gündogan azonban a kapufát találta el. Valamivel később Gonda mutatta be parádék sorát, három nagyot is védett gyors egymásutánban a 70. percben.

Ez pedig döntőnek bizonyult, ugyanis innentől kezdve Neuernek kellett bemutatnia egy nagy védést, majd a csereként beküldött Doan a 75. percben kiegyenlített. A 83. percben egy japán szabadrúgásnál bealudt a német csapat, a szintén a kispadról beálló Aszano pedig a rövid felsőbe bombázott.

A japán gólok:

Bár volt pár lehetősége a későbbiekben is a németeknek, hiányzott az a plusz a játékból, ami a második gólhoz kellett volna. Pedig 26 lövése volt a csapatnak és 3,27-es xG-t hozott össze, de a befejezések pocsékul sikerültek.

Az sem nézett ki jól, amikor Antonio Rüdiger furcsa versenyfutást produkált az egyik japán ellen. Akkor még előnyben voltak, mosolygott is, de ezt utólag az orra alá lehet dörgölni.

Az Opta előszedte, hogy Japán 26,2 százalékos labdabirtoklása a második legalacsonyabb, amivel meccset lehetett nyerni a vb-kt történetében. A rekordot Dél-Korea tartja 2018-ból, amikor csak 26 százalékban volt csak nála a labda a neémetek elleni vereségnél.

Nov. 23. November 23. 14:00
al-Rajján Halífa Nemzetközi Stadion

Ilkay Gündogan
İ. Gündogan
33

Kubo Takefusza
T. Kubo
46
Tomijaszu Takehiro
T. Tomijaszu
46
Nagatomo Juto
J. Nagatomo
57
Mitoma Kaoru
K. Mitoma
57
Maeda Dajzen
D. Maeda
57
Aszano Takuma
T. Aszano
57
Thomas Müller
T. Müller
67
Jonas Hofmann
J. Hofmann
67
Ilkay Gündogan
İ. Gündogan
67
Leon Goretzka
L. Goretzka
67
Doan Ricu
R. Doan
75
Jamal Musiala
J. Musiala
79
Mario Götze
M. Götze
79
Kai Havertz
K. Havertz
79
Niklas Füllkrug
N. Füllkrug
79
Aszano Takuma
T. Aszano
83
Serge Gnabry
S. Gnabry
90
Youssoufa Moukoko
Y. Moukoko
90

4-5-1
4-5-1
Manuel Neuer M. Neuer 1
Antonio Rüdiger A. Rüdiger 2
David Raum D. Raum 3
Niklas Süle N. Süle 15
Nico Schlotterbeck N. Schlotterbeck 23
Joshua Kimmich J. Kimmich 6
Serge Gnabry S. Gnabry 10
Thomas Müller T. Müller 13
Jamal Musiala J. Musiala 14
Ilkay Gündogan İ. Gündogan 21
Kai Havertz K. Havertz 7
Gonda Suicsi S. Gonda 12
Itakura Ko K. Itakura 4
Nagatomo Juto J. Nagatomo 5
Szakaj Hiroki H. Szakaj 19
Josida Maja M. Josida 22
Endo Vataru V. Endo 6
Kubo Takefusza T. Kubo 11
Ito Junya J. Ito 14
Kamada Dajcsi D. Kamada 15
Tanaka Ao A. Tanaka 17
Maeda Dajzen D. Maeda 25

Lesgól!

Gündogan adta el a labdát a japán térfél közepén, ami után kontrázott is az ellenfél, Maeda a kapuba talált, de lesen kapta a labdát, így jogosan nem adták meg a gólt.

Eltakart szájjal üzentek a németek

Több európai válogatott is jelezte a vb előtt, hogy szivárványos karszalaggal terveznek pályára lépnie, amire a FIFA cserébe megfenyegette őket. Alighanem erre utal a német játékosok gesztusa, amit a csapatkép készültekor tettek.

Manuel Neueren karjára végül, ha nem is szivárványos, de szívecskés csapatkapitányi szalag került, amit a játékvezető ls ie ellenőrzött.

INA FASSBENDER / AFP

A német szövetség pedig közleményt adott ki a kezdés után, amiben azt írták:

A kapitányi karszalagot arra akartuk használni, hogy állást foglaljunk a német válogatottban általunk képviselt értékek mellett: a sokszínűség és a kölcsönös tisztelet mellett. Más nemzetekkel együtt azt akartuk, hogy hallathassuk hangunkat. Nem politikai nyilatkozatot akarunk tenni – az emberi jogok ugyanis nem alku tárgyai. Ezt természetesnek kellene venni, de még mindig nem így van. Ezért olyan fontos számunkra ez az üzenet. Megtagadni tőlünk a karszalagot ugyanaz, mint megtagadni tőlünk a hangot. Kitartunk álláspontunk mellett.

Olvasói sztorik