Élő Közvetítések

Itt az újabb szenzáció: Japán megverte Németországot a vb-n

Alex Grimm / Getty Images
Alex Grimm / Getty Images
A japán labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte Németországot a katari világbajnokságon. A vezetése után a német csapat többször is megduplázhatta volna előnyét, kapufát is lőtt, de ezeket a lehetőségeket elszalasztotta, a japán csereemberek pedig eldöntötték a meccset.

A legutóbbi két tornája pocsékul sikerült a német válogatottnak, így aztán Joachim Löwöt Hansi Flick váltotta a kispadon. Jól is indult a történet az új szövetségi kapitánnyal, aztán becsúsztak döntetlenek, majd a magyarok elleni, lipcsei vereség is az NL-ben. Mindezek után érdeklődve lehetett várni a németek bemutatkozását a mezőny egyik legérdekesebb szereplője, Japán ellen.

A német válogatott tagjai erőteljes kiállással kezdték a meccset: a csapatfotóra úgy álltak oda, hogy a szájukra tették a kezüket, ezzel jelezve, hogy a FIFA el akarja őket hallgattatni. Manuel Neuer szivárványos karszalagot hordott volna, de a nemzetközi szövetség szankciókat helyezett kilátásba.

Robert Cianflone/Getty Images

Japán zörgette meg először a hálót, de lesről, így nem adták meg a gólt. Az első félidő nagy részében a német csapat dominált, a helyzeteivel ugyanakkor nem tudott mit kezdeni, de egy tizenegyest így is kiharcolt, amit Ilkay Gündogan értékesített. Volt még egy les miatt meg nem adott gólja a német csapatnak is a szünet előtt.

A 60. percben eldőlhetett volna a mérkőzés, Gündogan azonban a kapufát találta el. Valamivel később Gonda mutatta be parádék sorát, három nagyot is védett gyors egymásutánban a 70. percben.

Ez pedig döntőnek bizonyult, ugyanis innentől kezdve Neuernek kellett bemutatnia egy nagy védést, majd a csereként beküldött Doan a 75. percben kiegyenlített. A 83. percben egy japán szabadrúgásnál bealudt a német csapat, a szintén a kispadról beálló Aszano pedig a rövid felsőbe bombázott.

A japán gólok:

Bár volt pár lehetősége a későbbiekben is a németeknek, hiányzott az a plusz a játékból, ami a második gólhoz kellett volna. Pedig 26 lövése volt a csapatnak és 3,27-es xG-t hozott össze, de a befejezések pocsékul sikerültek.

Az sem nézett ki jól, amikor Antonio Rüdiger furcsa versenyfutást produkált az egyik japán ellen. Akkor még előnyben voltak, mosolygott is, de ezt utólag az orra alá lehet dörgölni.

Az Opta előszedte, hogy Japán 26,2 százalékos labdabirtoklása a második legalacsonyabb, amivel meccset lehetett nyerni a vb-kt történetében. A rekordot Dél-Korea tartja 2018-ból, amikor csak 26 százalékban volt csak nála a labda a neémetek elleni vereségnél.

Nov. 23. November 23. 14:00
al-Rajján Halífa Nemzetközi Stadion

Ilkay Gündogan
İ. Gündogan
33

Kubo Takefusza
T. Kubo
46
Tomijaszu Takehiro
T. Tomijaszu
46
Nagatomo Juto
J. Nagatomo
57
Mitoma Kaoru
K. Mitoma
57
Maeda Dajzen
D. Maeda
57
Aszano Takuma
T. Aszano
57
Thomas Müller
T. Müller
67
Jonas Hofmann
J. Hofmann
67
Ilkay Gündogan
İ. Gündogan
67
Leon Goretzka
L. Goretzka
67
Doan Ricu
R. Doan
75
Jamal Musiala
J. Musiala
79
Mario Götze
M. Götze
79
Kai Havertz
K. Havertz
79
Niklas Füllkrug
N. Füllkrug
79
Aszano Takuma
T. Aszano
83
Serge Gnabry
S. Gnabry
90
Youssoufa Moukoko
Y. Moukoko
90

4-5-1
4-5-1
Manuel Neuer M. Neuer 1
Antonio Rüdiger A. Rüdiger 2
David Raum D. Raum 3
Niklas Süle N. Süle 15
Nico Schlotterbeck N. Schlotterbeck 23
Joshua Kimmich J. Kimmich 6
Serge Gnabry S. Gnabry 10
Thomas Müller T. Müller 13
Jamal Musiala J. Musiala 14
Ilkay Gündogan İ. Gündogan 21
Kai Havertz K. Havertz 7
Gonda Suicsi S. Gonda 12
Itakura Ko K. Itakura 4
Nagatomo Juto J. Nagatomo 5
Szakaj Hiroki H. Szakaj 19
Josida Maja M. Josida 22
Endo Vataru V. Endo 6
Kubo Takefusza T. Kubo 11
Ito Junya J. Ito 14
Kamada Dajcsi D. Kamada 15
Tanaka Ao A. Tanaka 17
Maeda Dajzen D. Maeda 25

Itt az újabb szenzáció: Japán megverte Németországot a vb-n

A japán labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte Németországot a katari világbajnokságon. A vezetése után a német csapat többször is megduplázhatta volna előnyét, kapufát is lőtt, de ezeket a lehetőségeket elszalasztotta, a japán csereemberek pedig eldöntötték a meccset.

Óriási japán mentés

A jobb oldalról rúghatott szabadrúgást Németország, még Neuer is előrement, épp eőle kellett tisztázni. A labda így is Süle elé került, akinek a lövésébe azonban belevetődtek.

Nem megy

Újabb távoli lövés középről, ígéretes helyről, de ezzel sem sikerült kaput találni. Goretzka a kapu mellé tüzelt.

Lesz kapkodás?

Pörögnek a percek és így egyre kisebb az esély a német pontszerzésre. Moukokót is beküldte Flick, korábban pedig a 2014-es vb-döntő hősét, Götzét is becserélte. Hét perc lesz a hosszabbítás.

Van ilyen? Japán fordít!

Hi-he-tet-len! Egy újabb japán cserejátékos szerzett gólt, és miközben ünnepelt, a döbbent Hansi Flicket mutatta a tévé.

Szabadrúgással jöhetett Japán, Asano kapta meg a labdát, gyönyörűen vette át, betört a tizenhatoson belülre, majd a rövid felső sarokba lőtt. Őrület.

Érik az újabb szenzáció? Egyenlít Japán!

Most már Neuer is tehetetlen volt. A bal szélen vezettek támadást a japánok, az imént becserélt Minamino élesen középre lőtte a labdát, Neuer bravúrral beleért ugyan, de a szintén a kispadról beállt Dona közelről a kapuba pofozta a kipattanót.

Atyaég!

Neuer egészen elképesztően nagyot védett. Ito vette mellre a labdát a tizenhatoson belül, majd lőtt, a próbálkozás megpattant egy védőn, Neuer azonban egy kézzel kiütötte a labdát. Parádés volt.

Japán kapusparádé!

De tényleg. Három komoly védést is bemutatott Gonda pillanatokon belül, volt, mikor már a földön fekve tudta a labda útját állni. Csak nem akar összejönni a németeknek az a megnyugtató második gól.

Kapufa!

Majdnem ott volt Gündogan és a német válogatott második gólja! A középpályás a tizenhatos előtt kapta meg a labdát és senkitől sem zavartatva törhetett kapura, majd laposan lőtt, de a kapufát találta el.

Le kell még írni? Német lövés, fölé

Musiala vezette a labdát keresztbe a japán tizenhatoson belül, volt olyan védő, aki már el is feküdt, végül tiszta lövőhelyzetbe került, de sokáig nyomta a lövés gombot a kontrolleren, úgyogy ez a labda is a lelátóra repült.

Müller szólózott

Müller csapott le egy labdára a saját térfelén, nekilódult, lerántani sem tudták, lehagyott két védőt, Gnabryt hozta aztán játékba, de ő az égbe lőtt. Ennél csak jobb dönést hozhatott volna.

Váltottak a japánok

Védőt hoztak be egy csatér helyére a második félidőre. És ha már, el is ekzdték a második félidőt. Kubo egyébként alighanem megsérült az első játékrész végén, azért nem jött ki a folytatásra.

Vége az első félidőnek

Fölényben vannak a németek, de csak szűken vezetnek, ráadásul egy tizenegyesből szerzett góllal, azaz van még min jabvítani a folytatásra. De vajon Japán tud-e változtatni? Hamarosan megtudjuk.

Eldőlt? Nem! Lesről találtak be a németek

Türelmi játékot játszottak a németek, majd gyorsan lerohanták a riválist, Kimmich lövését még védte a kapus, dea kipattanó után Gnabry lőtt középre, Havertz pedig a kapuba lőtt, de lesről tette, a VAR pedig közbelépett.

Amerikai focit játszanak a németek

Legalábbis többet lőnek a kapu fölé, mint a felületére. Most Musiala tüzelt a tizenhatoson kívülről, field goalnak jó lett volna, az európai fociban erre csak azt mondja, hogy az égbe lőtt.

Ez elég furcsa volt

Miután a japán kapus borzalmas helyre öklözte ki a labdát, két német is rosszul találta el azt, így egy ígéretes lehetőségből semmi nem lett.

Tizenegyest kapnak a németek! És be is lövik!

Kimmich adott parádés labdát Raumnak, aki picit aztán rosszul vette át azt, de a japán kapus szabálytalankodott vele. Visszanézték VAR-ral, de érvényben maradt a pályán hozott döntés.

Gündogan lépett a labda mögé, magabiztosan értékesítette a tizenegyest.

Na, most előkerült a VAR

Egy felpattanó német beadás után videóztak, de nem történt a kezezés (legalábbis a sebtiben visszajátszott felvétel alapján), úgyhogy nem lesz tizenegyes.

Egy látványos védés

Gündogan cipelte a labdát, majd szerelték ugyan, de Kimmich még így is lőni tudott, Gonda látványos mozdulattal hárított. Szép jelenet volt.

Rüdiger fejese után kellett nyújtóznia a kapusnak

Egy szöglet után érkezett a labda a kapu hosszú oldalára, őt pedig elég nehéz azért megverni a levegőben. Most sem sikerült. A Real Madrid védője ugyanakkor centikkel, de eltévesztette a kaput, és a kapus is látványosat vetődött, lehet védett volna, ha beljebb megy a bólintás.

Olvasói sztorik