Élő Közvetítések

Anglia egy brutális kapussérülés után kiütötte Iránt

Giuseppe CACACE / AFP
Giuseppe CACACE / AFP
Brutális sérüléssel kezdődött, kiütéses angol győzelemmel ért véget a katari labdarúgó-világbajnokság B csoportjának első mérkőzése, amelyen Gareth Southgate csapata 6-2-re verte Iránt. Alireza Bejranvand és Harry Maguire agyrázkódást szenvedett, Bukayo Saka duplázott, a bíró a két félidőben összesen 27 percet hosszabbított.

A találkozó elején csaknem tíz percet állt a játék, mivel az irániak kapusa, Alireza Bejranvand egy kijövetel közben összefejelt csapattársával és végül le is kellett cserélni.

Az angolok futballoztak fölényben és Maguire fejesével a 32. percben kis híján előnybe kerültek, a labda azonban a felső lécen csattant. Nem sokkal később már megszületett az első angol gól a 19 éves Bellingham első válogatottbeli találatának köszönhetően. A 43. percben egy újabb angol pontrúgásból esett gól, ezúttal a Maguire által lefejelt labdát Saka bombázta a léc alá.

Az irániak a reklamálással voltak elfoglalva, és szinte azonnal újabb gólt kaptak saját középkezdésük után, ekkor Sterling talált a hálóba. A játékvezető az iráni kapus hosszas ápolása miatt 14(!) perc hosszabbítást rendelt el az első félidő végén, írta tudósításában az MTI.

A fordulást követően bő negyedórát kellett várni az újabb angol gólra, Saka már másodszor volt eredményes, ugyanakkor néhány pillanattal később az irániak az első kaput eltaláló lövésükből szépítettek.

Az angolok a csereként pályára lépő Rashford első két labdaérintése után állították vissza a különbséget, majd a 90. percben egy másik csere, Grealish révén találtak be ismét. A brazil játékvezető ezúttal 10 perc túlórára késztette a csapatokat, a végén pedig a videobíró segítségével még egy büntetőt is megadott az irániaknak, melyet az így duplázó Taremi értékesített, kialakítva a 6-2-es végeredményt.

Foci-vb, B csoport, 1. forduló

Anglia – Irán 6-2 (3-0)
al-Rajjan (Halifa Stadion), 45 334 néző
v.: Raphael Claus (brazil)
Anglia: Pickford – Trippier, Stones, Maguire (Dier, 70.), Shaw – Rice, Bellingham – Sterling (Grealish, 70.), Mount (Foden, 70.), Saka (Rashford, 70.) – Kane (Wilson, 76.)
Irán: Bejranvand (Hosszein Hosszeini, 20.) – Moharrami, Cesmi (Kanaanizadegan, a szünetben), Madzsid Hosszeini, Mohammadi (Torabi, 63.) – Nurollahi (Azmun, 77.), Hadzsafi, Karimi (Ezatolahi, a szünetben) – Dzsahanbahs (Golizadeh, a szünetben), Taremi, Puraligandzsi
gól: Bellingham (35.), Saka (43., 62.), Sterling (45+1.), Rashford (71.), Grealish (90.), illetve Taremi (65., 103., a másodikat 11-esből)
sárga lap: Dzsahanbahs (25.), Puraligandzsi (48.)

Nov. 21. November 21. 14:00
al-Rajján Halífa Nemzetközi Stadion

Alireza Bejranvand
A. Bejranvand
20
Sejed Hosszein Hosszeini
H. Hosszeini
20
Alireza Dzsahanbahs
A. Jahanbakhsh
25
Jude Bellingham
J. Bellingham
35
Bukayo Saka
B. Saka
43
Raheem Sterling
R. Sterling
46

Ali Karimi
A. Karimi
46
Szaed Ezatolahi
S. Ezatolahi
46
Ruzbeh Cesmi
R. Cheshmi
46
Hosszein Kanaanizadegan
H. Kanaanizadegan
46
Alireza Dzsahanbahs
A. Jahanbakhsh
46
Ali Golizadeh
A. Gholizadeh
46
Morteza Puraligandzsi
M. Pouraliganji
48
Bukayo Saka
B. Saka
62
Milad Mohammadi
M. Mohammadi
63
Mehdi Torabi
M. Torabi
63
Mehdi Taremi
M. Taremi
65
Harry Maguire
H. Maguire
70
Eric Dier
E. Dier
70
Bukayo Saka
B. Saka
70
Marcus Rashford
M. Rashford
70
Mason Mount
M. Mount
70
Phil Foden
P. Foden
70
Raheem Sterling
R. Sterling
70
Jack Grealish
J. Grealish
70
Marcus Rashford
M. Rashford
71
Harry Kane
H. Kane
75
Callum Wilson
C. Wilson
75
Ahmad Nurollahi
A. Nourollahi
77
Sardar Azmun
S. Azmoun
77
Jack Grealish
J. Grealish
90
Mehdi Taremi
M. Taremi
103

4-5-1
4-3-3
Jordan Pickford J. Pickford 1
Luke Shaw L. Shaw 3
John Stones J. Stones 5
Harry Maguire H. Maguire 6
Kieran Trippier K. Trippier 12
Declan Rice D. Rice 4
Raheem Sterling R. Sterling 10
Bukayo Saka B. Saka 17
Mason Mount M. Mount 19
Jude Bellingham J. Bellingham 22
Harry Kane H. Kane 9
Alireza Bejranvand A. Bejranvand 1
Sadeh Moharrami S. Moharrami 2
Milad Mohammadi M. Mohammadi 5
Ruzbeh Cesmi R. Cheshmi 15
Madzsid Hosszeini M. Hosseini 19
Ehszan Hadzsafi E. Hajsafi 3
Ali Karimi A. Karimi 18
Ahmad Nurollahi A. Nourollahi 21
Alireza Dzsahanbahs A. Jahanbakhsh 7
Morteza Puraligandzsi M. Pouraliganji 8
Mehdi Taremi M. Taremi 9

Esélye sem volt Iránnak a gálázó angolok ellen

Talán a kényszerű csere, a kapus Alireza Bejranvand brutális ütközése és agyrázkódása is megzavarta Irán válogatottját, de az ázsiai futballcsapatnak nem sok esélye volt Anglia ellen a B csoport nyitányán. Gareth Southgate válogatottja Bukayo Saka duplájával, illetve Jude Bellingham, Raheen Sterling, Marcus Rashford és Jack Grealish góljaival 6-2-re győzött, és bejelentkezett a továbbjutásra.

6-2 Taremi

A végén még egy videózás… éljen a VAR. A játékvezető mezhúzásért adott is egy tizenegyest.

Taremi elvállalta, belőtte (6-2).

6-1 Grealish

Rashford kapott kiváló labdát a leshatáron, az ötös sarkáig vágtatott, onnan szépen lekészítette a labdát, Grealish pedig könnyedén lőtt az üres kapuba (6-1).

Négy angol csere

Maguire helyére Eric Dier állt be. De van még három változtatás: Sakát Rashford, Sterlinget Grealish, míg Mountot Foden váltotta.

Újabb agyrázkódás

Közben kényszerű csere lesz az angoloknál is, Maguire maradt lent, az orvosok nála is az agyrázkódás gyanúját vizsgálták, végül be is kísérték az öltözőbe.

4-1 Taremi

Hoppá, szépít Irán az első kaput eltaláló lövéséből: Taremi 8 méterről nagy gólt lőtt (4-1).

4-0 Saka

Itt a negyedik, az iráni kapuskirúgást kontrázzák meg az angolok, Saka a 16-os jobb oldalánál átvette a labdát, zavartalanul betolta középre, és kilőtte a jobb alsó sarkot (4-0).

Mezőnyjáték

Lendületes mezőnyjáték zajlik, Sterling nem tudott kilépni egyedül, mert egy védő beérte, az irániak sarkazgatnak, indítanak, de sok hatása nincsen. Ezatolahi lövése meg elkerülte messze a kaput.

Félidőben 3-0 Angliának

Maratoni első félidőt láttunk, mivel a 20. percig arra várt a világ, kapust cserél-e Irán, vagy sem. Végül kénytelen volt megtenni, de ezután Iránnak lényegében nem sok köze volt a meccshez. Bellingham és Saka is egy szöglet után lőtt gólt, Sterling pedig Kane középre kanyarított labdájába ért bele jól. Megérdemelt az angolok vezetése.

Félidőben 3-0 Angliának

Maratoni első félidőt láttunk, mivel a 20. percig arra várt a világ, kapust cserél-e Irán, vagy sem. Végül kénytelen volt megtenni, de ezután Iránnak lényegében nem sok köze volt a meccshez. Bellingham és Saka is egy szöglet után lőtt gólt, Sterling pedig Kane középre kanyarított labdájába ért bele jól. Megérdemelt az angolok vezetése.

Hű, te jó ég mit puskázott el Irán!

A középpálya közepén érkezett egy borzalmas ívelés, amit nem tudott továbbfejelni Declan Rice. Ebből indulhatott az iráni támadás, Hadzsafi indult be a bal szélen és az elcsúszó védelemnek hála úgy tudta a tizenhatos túloldalára ívelni a labdát, hogy Dzsahanbahs még le is vehette volna a labdát. Csak ő tudja, ezt miért nem tette meg, mert úgy tuti ziccerben lőhetett volna, ehelyett kapásból méterekkel kapu fölé lőtt.

14 perc lesz a hosszabbítás

Nem elírás, tényleg. Bejranvand ápolásával rengeteg idő ment el, így jogosnak tűnik. Ebből egyelőre hat perc telt el, az angolok cicáznak az irániakkal legtöbbször.

Sterling is betalál!

Irán alig akarta elvégezni a középkezdést, majd azonnal el is adta a labdát, amiből Harry Kane kicsit jobb oldalra keveredve megindult. Sokáig úgy tűnt, elépepecseli és az irániak visszazárnak, de ritmust váltott, középre kanyarította a labdát és úgy tette bele a lábát Sterling, hogy a kapuba pattant róla. 3-0 Angliának.

Olvasói sztorik