Hírek

Ötvenezer forintos sátorhely, „kórházi koszt”, fennakadások a jegyértékesítésben – a katari vb árnyoldala

Ken Satomi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP
Ken Satomi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP
Több szempontból is történelmi jelentőségű a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság: egyrészt ez az első alkalom, hogy egy arab ország a világ legnépszerűbb sporteseményének házigazdája, másrészt még sosem rendezték meg ilyen kis országban a több millió nézőt vonzó tornát. Előbbi olyan kulturális feszültségekhez vezetett, mint a lelátók első számú szurkolási kelléke, a sör vagy a szivárványos ruhadarabok és szurkolói kellékek körüli mizéria. Utóbbi pedig olyan kellemetlenségeket okozott például a szálláshiány. A kis ország infrastruktúrája olykor nagyon megküzdött a milliókat vonzó buli megrendezésével. Az argentin csapattal utazó focistafeleségek például annyira pórul jártak, hogy az éjszaka közepén kellett elhagyniuk a szállásukat, mert a hotelben elment az áram.

Még soha nem rendeztek olyan kis országban labdarúgó-világbajnokságot, mint Katar. A Perzsa-öbölbe nyúló félsziget területe ugyanis csupán 11,6 ezer négyzetkilométer – nagyjából a kilencede Magyarország 93 ezer négyzetkilométeres méretének. A brit korona fennhatósága alól az 1970-es években függetlenedő közel-keleti emírség – a szintén az ebben az időszakban felfedezett olajmezőinek köszönhetően – a világ egyik leggazdagabb államának számít.

Az olajmilliárdokból beindított egész pályás letámadás első lépéseként az idei világbajnokság rendezési jogát zsírozták le kétes körülmények között a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (FIFA) egy évtizeddel ezelőtt. Aztán a miattuk azóta a világ legtőkeerősebb futballcsapatának számító Paris Saint-Germainre is lecsaptak, és a meccsek közvetítési jogáért folytatott küzdelemben is meghatározó szereplővé váltak.

Végül a – főként Délkelet-Ázsiából és Afrikából – Katarba csábított, százezer számra érkező vendégmunkás megépítette a világ legnézettebb sporteseményének otthont adó nyolc – légkondicionált – stadiont, és a korábban hiányos infrastruktúrát – úthálózatot és szállodákat – is. A világbajnokság előkészítése során körülbelül 86,7 billió forintot (86 700 milliárd forintot, 220 milliárd dollárt) költöttek a szükséges infrastruktúra megteremtésére.

A hárommilliós országban, ahol a vendégmunkások teszik ki a lakosság közel 90 százalékát, egészen biztosan nem tudtak volna külföldi segítség nélkül felkészülni a világbajnokságra. Az olcsón felbérelt munkásokat azonban a vádak szerint kizsákmányolják, a rossz körülmények között, olykor 40-50 fokban végzett nehéz fizikai munka során pedig több ezren is meghalhattak a világbajnokság előkészületei alatt. A katari hőséget talán az érzékelteti legjobban, hogy a hivatalos adatok szerint az ország energiafogyasztásának 60-70 százalékát a légkondicionálók üzemeltetése teszi ki.

Matthew Ashton – AMA / Getty Images A világbajnoki döntő helyszínéül is szolgáló Halífa Nemzetközi Stadion építése még 2016-ban.

A Human Rights Watch által feltárt emberi jogsértések, és a sokak szerint bundával elnyert rendezési jog miatt – valamint azért, mert az elfogadást hirdető futballvilág legrangosabb eseményét egy olyan helyen rendezik, ahol a homoszexualitást a törvény bünteti – a torna bojkottálásának igénye is felmerült a világbajnokságról szóló párbeszédben.

De a vb ettől függetlenül elindult és töretlenül pörög, úgyhogy nézzük meg, mire jutott egy olajmilliárdokkal felturbózott arab miniállam a világbajnokság házigazdájaként.

A különleges körülmények a játékosokat sem kímélik

Most azzal a futballvilágban felmerülő aggodalommal, hogy az európai topligákból a szezon közepén kellett kirángatni a játékosokat, nem fogunk foglalkozni, mert ezen kívül is vannak olyan tényezők, amik megnehezítik a torna főszereplőinek életét. Katar éghajlata miatt nemcsak hogy el kellett tolni a foci-vb szokásos nyári időpontját az év végére, hanem olyan stadionokat kellett építeni, amelyekben van légkondicionáló a lelátón és a kispadon is.

A brazil válogatott Manchester Unitedet erősítő szélsője, Antony például azt mondta még a csoportkörök idején az ESPN-nek, hogy ő már egyszer lebetegedett a légkondi miatt, mióta Katarban vannak. Illetve azt is hozzátette, hogy más játékosokról is tud, akik szintén így jártak.

MANAN VATSYAYANA / AFP A hideg levegő befújására használt légkondicionáló szellőzők a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság nyitómeccsén, melyet Katar és Ecuador játszott a Dohától északra fekvő Al Khorban található Al-Bayt Stadionban 2022. november 20-án.

Már az egyenes kieséses szakaszban jött a hír – amikor Lionel Messiéknek a hollandok elleni negyeddöntőre való felkészülésre kellett volna koncentrálniuk –, hogy az argentin válogatottal utazó több focistafeleségnek is el kellett hagynia a szállodát, ahol megszálltak, mivel az éjszaka közepén elment az áram, és állítólag füstölt is valami.

De ha az egyik győzelemre is esélyes válogatott családi kísérete is ilyen problémákkal szembesül, akkor hogy járhattak azok a mezei focirajongók, akik Dohába utaztak?

A szurkolói falu kabinjai nem készültek el időben

Aki a 2022-es foci-vb-t megelőző botrányokra fittyet hányva a helyszínen akart szurkolni, annak jó mélyen a zsebébe kellett nyúlnia. Mivel a megfelelő komfortszintű szállodák szobáit első körben a válogatottaknak, a csapatok kíséretének és a szervezőknek adták oda, ezért nehéz volt szállást találni. Aki talált, az pedig nem úszta meg olcsón: egy szoba ára egy éjszakára akár bőven ezer dollár (390 ezer forint) felett is lehet a FIFA honlapja szerint.

De a felfoghatatlan összegből felhúzott szálláshelyek tömege nem bizonyult elegendőnek, ezért Katar kikötőiben több luxus óceánjárót is a szurkolók rendelkezésére bocsátottak. Ahol egyébként a fontos szurkolási kelléknek számító, de az emírségben nehezen beszerezhető alkoholhoz is hozzá lehet jutni – így ezek az óceánjárók bulihajóként is funkcionálnak.

Vannak olyan szurkolói faluk, ahol sátrakat lehet kibérelni éjszakánként nagyjából 50 ezer forintnak megfelelő összegért. A szervezők úgy vélik, hogy a sátortáborozás segíthet a vendégeket közelebb hozni a házigazda kultúrájához, a térségben élő beduinok körében ugyanis nagy hagyománya van a sivatagi sátrazásnak.

Persze, az sem feltétlen jelentett biztos sikert a Katarba utazóknak, ha jó előre lefoglalták a szállásukat.

Az egyik szurkolói falu vendége például felháborodva mutatta be TikTokon november 23-án feltöltött videójában, hogy a kabinja még nem készült el, mire megérkezett. A felvételek láttán az sem meglepő, hogy sokan már a torna elején úgy gondolták, a katari világbajnokság a luxusfesztiválként beharagozott, majd csúfos véget ért – és a Netflix által is megénekelt – Fyre fesztivál következő felvonása lesz.

@fanvillageqatarr #worldcupqatar2022 #worldcupfanvillages ♬ Hayya Hayya (Better Together) - Music from the FIFA World Cup Qatar 2022 Official Soundtrack - Trinidad Cardona & Davido & Aisha

A térség többi országa is jól jár a vb-vel

Az új hotelek, a luxus óceánjárók, a kabin- és sátortáborok azonban nem biztosítanak elég helyet minden érdeklődő számára – így a katari világbajnokságból a régió többi országa is profitálhat.

 

A valamivel kevésbé szigorú Dubajban például megsűrítették a Dohába indított repülőket: napi 60 ingajárattal akár 350 ezer embert is szállíthatnak a régió turisztikai központjából a torna ideje alatt, ahol mintegy másfél millió vendégre számítanak a Financial Times cikke szerint. Ezek a járatok egyébként azokat a százezres nagyságrendben az Egyesült Arab Emírségekben élő brit vendégmunkásokat is kiszolgálják, akik a foci-vb-re látogatnának.

 

Bár a turizmus dubaji szakértői úgy vélik, a hozzájuk is elutazó szurkolók többsége a világbajnokságon való részvétel utánra tervezi az utazását, azért így is lehet pár tízezer szurkoló, aki náluk szállt meg, és a meccsnapokon utazik csak át Dohába.

Nehéz sört szerezni, a kaja pedig olykor a magyar kórházakat idézi

Miután az emírség alkoholfogyasztásra vallási okokból szigorúan tekintő vezetése a legelső kezdőrúgás előtt visszavonta a stadionokban történő sörárusítás engedélyezéséről szóló ígéretét, a lelátókról a szurkolói zónákba, a hotelekbe, és az óceánjárókra szorult vissza az italozás lehetősége.

Az alkoholárusítás korlátozása a félsziget muszlim hagyományaival magyarázható, az alábbi képeken látható ételek minőségére viszont nehéz megfelelő magyarázatot találni. Például ilyen szendvicseket árulnak a stadionokban:


A szurkolói falu kétágyas, éjszakánként közel 100 ezer forintért kivehető kabinjaiban megszálló vendégeknek pedig így néz ki a reggeli fejadagja, ami a szállásért kicsengetett pénzért nem tűnik túl jó ajánlatnak. Kis túlzással olyan minőségű, mint egy magyar kórházi koszt.

Igazán üdítő érzés lehet az instant kávét szürcsölgetni reggel, pláne azokon a reggeleken, amikor a szurkolói falu kabinjait még egész éjszaka építették.

Kisebb rendbontások

Marokkó szurkolói nemcsak a Belgium elleni győzelem után indultak be Brüsszelben, hanem a Spanyolország ellen aratott meglepetésgyőzelmük előtt is összecsaptak a dohai rohamrendőrökkel. Az Egyetemvárosi Stadionnál lévő biztonsági erők kutyákat is bevetettek, és lovasrendőrök is segítették őket. A Guardian beszámolója szerint legalább három embert elhurcoltak a világbajnokság legsúlyosabb balhéjában, egy rendőr pedig leesett a lováról a zavargásokban.

A szervezők később az állítólag jegy nélkül a stadionba igyekvő több száz szurkolót okolták a balhéért. A csetepatéba belekeveredő szurkolók között azonban rengetegen azt állították, hogy volt jegyük.

De az Associated Press szerint a november 20-i nyitómeccs idején is voltak problémák. A Doha központjában felállított szurkolói zónában ugyanis nagyon kaotikus volt a helyzet: több tízezer szurkoló tolakodott és lökdösődött a rendőrsorfallal a bejutás érdekében.

Bár itt is gumibotokkal és pajzsokkal felszerelt rendőrökkel igyekeztek kordában tartani az eseményeket, volt olyan szurkoló, aki azt mondta, akár a 150 halálos áldozattal járó októberi szöuli tömegszerencsétlenséghez hasonló katasztrófa is történhetett volna.

A technika ördöge

A világbajnokság elején azonban nem csak a valóságban gyűlt meg a baja a dohai szervezőknek a tömeggel, hanem az online térben is. A második napon a gyepen kívül két igazán érdekes dolog történt. Ezen a napon tagadták meg először az egyik stadionba való belépést egy szivárványos ruhadarabot viselő nézőtől – pontosabban egy amerikai sportriportertől. Illetve ezen a napon omlott össze a FIFA alkalmazása, ami miatt több száz néző bukta a korábban megváltott jegyét, és nem tudott bemenni az aznap megrendezett meccsekre.

Utóbbiak problémáját nem tudjuk, hogyan orvosolták, de a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség később megígérte, hogy engedélyezni fogják a katari vb-n, hogy szivárványszínű ruhadarabokat viseljenek a szurkolók a stadionokban. Igaz, azóta is érkeztek hírek arról, hogy a szivárványszín használata miatt voltak nézeteltérések a rendfenntartó erőkkel a stadionok környékén, de valószínűleg lazíthattak a torna elején mutatott szigoron. Portugália Uruguay elleni november 28-i csoportmeccsét például egy pólójával az iráni nők és Ukrajna mellett kiálló szurkoló pont egy szivárványos zászlóval zavarta meg.

Olvasói sztorik