Hírek

Agyonlőttek egy iráni férfit, mert örült a válogatott vereségének

Atta Kenare / AFP
Atta Kenare / AFP

Miután az utolsó fordulóban kikapott 1-0-ra az Egyesült Államoktól, az iráni labdarúgó-válogatott kiesett a katari világbajnokságról, a csoportja harmadik helyén végzett Anglia és az USA mögött.

A BBC cikke szerint Iránban egy férfi, Mehran Szamak örömében dudálni kezdett, mire fejbe lőtték a biztonsági erők tagjai Bandar-e Anzali városában.

A brit lap megjegyzi, hogy a rezsimellenes tüntetők közül többen sem voltak hajlandóak támogatni a vb-n szereplő nemzeti csapatot. Kedd este több olyan videó is készült, hogy országszerte énekeltek és táncoltak, miután a válogatott kikapott és eldőlt, hogy kiesik.

Iránban több mint két hónapja tartanak a tiltakozások azt követően, hogy Mahsza Aminit, egy 22 éves nőt hidzsáb levétele miatt őrizetbe vettek a rendőrök, szemtanúk szerint megverték őt a rendőrautóban, majd kómába esett és napokkal később életét vesztette.

A válogatott játékosai az első fordulóban nem is énekelték a himnuszt, ezzel támogatva a rezsimellenes tüntetőket. A Wales és az USA elleni mérkőzés előtt már énekeltek, de a hírek szerint azért, mert megfenyegették őket.

Olvasói sztorik