Hírek

Az irániak ezúttal énekelték a himnuszukat, a szurkolók a lelátón zokogtak

Fadel Senna / AFP
Fadel Senna / AFP
Állítólag megfenyegették a játékosokat, akik az első csoportmeccsükön némasággal üzentek.

Irán a focivébé csoportkörének második fordulójában heroikus győzelmet aratott Wales ellen, és nem csak azért, mert a hajrában szerzett két góllal sikerült legyőzni a riválist. Az iráni játékosok első mérkőzésükön nem énekelték a himnuszuk szövegét, amivel kiálltak a rezsimellenes tüntetések halálos áldozatai mellett (meg is szakították a közvetítést az országban).

Ezúttal azonban már mozgott a játékosok szája, bár elég nagy volt a kontraszt a walesi labdarúgókhoz képest. Eközben több iráni szurkoló is sírt a lelátón, voltak, akik a walesiekkel kiegészülve kifütyülték az iráni nemzeti dalt.

A Guardian cikke szerint többen is arra gyanakodnak, hogy megfenyegették a játékosokat. Legalábbis sokan így értelmezték, hogy letartóztatták nemrég a válogatott korábbi csapatkapitányát, Varia Ghafourit, amiért közösségi oldalán szólította fel a kormányt, hogy fejezze be a kurdok gyilkolását.

Több mint két hónapja tartanak Iránban a tiltakozások azt követően, hogy Mahsza Aminit, egy 22 éves nőt hidzsáb levétele miatt őrizetbe vettek a rendőrök, szemtanúk szerint megverték őt a rendőrautóban, majd kómába esett és napokkal később életét vesztette.

Olvasói sztorik