Élő Közvetítések

Franciaország megvédheti világbajnoki címét Katarban

Jean Catuffe/Getty Images
Jean Catuffe/Getty Images

A francia válogatott 2-0-ra legyőzte Marokkót a katari világbajnokság szerdai elődöntőjében.

Nem indult jól a találkozó marokkói szempontból, mert Najef Aguerdet ugyan a kezdőbe nevezte Valid Regragui, de a bemelegítés közben kiderült, a védelem oszlopa mégsem tudja vállalni a meccset. Ezután ráadásul villámrajtott vettek a franciák, egy elhibázot becsúszás után Olivier Giroud lőtt kétszer is, de blokkoltak a marokkói védők. A felperdülő labdára viszont Theo Hernandez érkezett jól és egy ügyes mozdulattal a kapuba lőtt.

Ez volt az első gólt, amit ellenfél játékos lőtt a vébén Marokkónak,

ráadásul támadnia is kellett az afrikai csapatnak a továbbjutásért.

Ezzel próbálkoztak is becsülettel, de csak Azzedine Unahi távoli lövése dolgoztatta meg Hugo Llorist, ráadásul a csapatkapitány, Romain Saiss is lekéredzkedett sérülés miatt minössze 20 perc után. A franciák időnként meg-megrázták magukat, Olivier Giroud kapufát lőtt, Kylian Mbappé sebességét pedig csak egyszer sikerült kihasználni, a kiugratása után azonban résen volt Dzsavad Al-Jamiq és nagyot mentett. A hátvéd percekkel később már az ellenfél kapujánál villogott, egy szöglet után kifejelt labdát ollózva lőtt kapufára, de Lloris ezen is rajta volt.

Félidőben Noussari Mazraouit is kénytelenek voltak lecserélni, de nem sült el rosszul, mert a második félidő elején kétszer is zavart tudott okozni Ahraf Hakimivel, de Raphael Varane és Ibrahima Konaté is menteni tudott a középre lőtt labdáknál. Szép csendben csordogált a meccs, a franciák okosan lassították a játékot, ahol lehetett, a marokkói csapat pedig képtelen volt fogást találni ellenfelén.

A hajrára már jócskán átvariálta együttesét Regragui, de nem ez döntötte el a találkozót, hanem meglepetésre Randal Kolo Muani. Mbappé cselezgetett a tizenhatoson belül, a lövését pedig hiába blokkolták, pont a frissen beállt támadó elé pattant, aki pedig köszönte szépen, a kapuba passzolta azt. Egy perce sem volt még a pályán Kolo Muani, mégis gólt lőtt! Ez volt az első labdaérintése is.

Innentől kicsit hitehagyottan, de rohant előre Marokkó, az utolsó percben még Lloris is védett egy nagyot, majd Jules Koundé is a gólvonalról bombázott ki egy labdát, de az eredmény már nem változott.

Dec. 14. December 14. 20:00
al-Hor Al Bayt Stadion
Elődöntő

Theo Hernandez
T. Hernandez
5
Romain Saiss
R. Saiss
21
Szelim Amallah
S. Amallah
21
Szofiane Bufal
S. Bufal
27

Nusszair Mazraui
N. Mazraui
46
Jahia Attijat Allah
Y. Attillah
46
Olivier Giroud
O. Giroud
65
Marcus Thuram
M. Thuram
65
Jusszef En Nesziri
Y. En Nesziri
66
Abderrazak Hamdallah
A. Hamdallah
66
Szofiane Bufal
S. Bufal
66
Zakaria Abuklal
Z. Abuklal
66
Szelim Amallah
S. Amallah
78
Abde Ezzalzuli
A. Ezzalzuli
78
Ousmane Dembélé
O. Dembélé
78
Randal Kolo Muani
R. Kolo Muani
78
Randal Kolo Muani
R. Kolo Muani
79
4-5-1
5-4-1
Hugo Lloris H. Lloris 1
Raphaël Varane R. Varane 4
Jules Koundé J. Koundé 5
Theo Hernandez T. Hernandez 22
Ibrahima Konaté I. Konaté 24
Antoine Griezmann A. Griezmann 7
Aurélien Tchouaméni A. Tchouaméni 8
Kylian Mbappé K. Mbappé 10
Ousmane Dembélé O. Dembélé 11
Youssouf Fofana Y. Fofana 13
Olivier Giroud O. Giroud 9
Jasszine Bunu J. Bunu 1
Ahraf Hakimi A. Hakimi 2
Nusszair Mazraui N. Mazraui 3
Ahraf Dari A. Dari 20
Romain Saiss R. Saiss 6
Dzsavad al-Jamiq D. al-Jamiq 18
Szofjan Amrabat S. Amrabat 4
Hakim Zijecs H. Zijecs 7
Azzedine Unahi A. Unahi 8
Szofiane Bufal S. Bufal 17
Jusszef En Nesziri Y. En Nesziri 19

Kapufa!

Saiss nézett be egy nagyot pattanó labdát, amivel így kiléphetett Olivier Giroud. A francia csatár a tizenhatoson belülre érve ballal a kapu jobb oldalát vette célba, de a kapufán csattant a lövése. Ez volt a legnagyobb lehetőség a gól óta.

Llorist meg is dolgozták gyorsan

Ritmust váltott az afrikai csapat a bekapott gólnak köszönhetően, de két veszélyes jobboldali megindulásra jutotta az erejéből öt perc alatt. Utóbbi legalább lövéssel zárult, Unahi próbálkozásánál viszont résen volt Hugo Lloris, kiütötte a bal alsóba tartó labdát.

El is rajtolt a meccs

A pirosban játszó marokkói csapat kezdett, egy perc alatt azonban nem maradtunk le semmiről.

Hoppá, Aguerd mégsem játszik ma!

Nem tudni, mi történt pontosan, mert Aguerd volt benevezve a kezdőbe. Vagy a bemelegítésnél dőlt ki, vagy még korábban derült ki, hogy mégsem tud játszani. Achraf Dari kezdett a helyén.

Mbappé és Hakimi imádják egymást, de ma este egymás ellen kell bizonyítaniuk

Közös videót is készítettek, ahol Mbappé azt mondta, el kell pusztítania a barátját, amiért kicsit össze fog törni a szíve. Hakimi erre csak annyit felelt, majd ő összetöri Mbappét!

Hoppon maradt sok drukker, de így is nagy a tömeg

Beszámolók szerint cirka negyvenezer marokkói van a stadionnál, hiába kaptak csak 14000 jegyet. Ez a szám úgy még meglepőbb, hogy az eredeti tervek szerint 30 gép indult volna Katarba Marokkóból, de végül csak 7 kelt útra. Ezáltal számos szurkoló nem tudott elutazni, annak ellenére, hogy már megvolt a mérkőzésre szóló belépőjük és a szállásfoglalásuk is.

Kapcsolódó
Megszívattak egy rakás marokkói drukkert
Több repülőjáratot is töröltek.

A marokkói hősök visszatértek

A negyeddöntőt sérülés miatt kihagyó Najef Aguerd és Noussair Mazraoui is vállalta a sorsdöntő mérkőzésen a játékot. Egyedül Cseddirára nem számíthat Valid Regragui, de ő a portugálok ellen sem váltotta meg a világot csereként, a két védő visszatérése sokkal nagyobb plusz, mint amekkora mínusz az ő kiesése.

Olvasói sztorik