Élő Közvetítések

Marokkó a világbajnokságok történetének első afrikai elődöntőse

Francois Nel/Getty Images
Francois Nel/Getty Images

A marokkói válogatott szombaton 1-0-ra legyőzte Portugáliát, ezzel bejutott a katari világbajnokság elődöntőjébe.

A vártaknak megfelelően a portugálok ragadták magukhoz a kezdeményezést, az afrikaiak főleg ellentámadásokkal és pontrúgásokkal próbáltak veszélyt teremteni. Nem is talált Marokkón fogást Fernando Santos együttese, egy marokkói beadás után viszont Diogo Costa borzalmasan jött ki a kapujából, a berobbanó Jasszine En-Nesziri pedig őt megelőzve fejelt a kapuba.

Azonnal rákapcsolt Portugália, Bruno Fernandes egy váratlan lövéssel a fölső lécet el is találta, de egyenlíteni nem tudott. Térfélcsere után újra pontrúgásból lőhetett volna gólt Marokkó, ám Hakim Zijecs élesen belőtt labdájába senki sem ért bele, Costa pedig hárítani tudott.

Santos nem várt tovább, pályára küldte az újra kispadon kezdő Cristiano Ronaldót és Joao Cancelót, de a szokás szerint rendkívül zártan, fegyelmezetten védekező Marokkón nem tudta átverekedni magát az ő kettősük sem. Joao Félix egy lepattanóból és egy rövid felszabadítás utáni lövésből sem tudott túljárni Jasszine Bunu eszén, ahogyan Ronaldo sem tudta meglepni egy előre bikázott labda utáni lövéssel. Az afrikai csapat két kontrából is lezárhatta volna a meccset, de elszórakozta mindkét lehetőségét, hátul azonban nem ingott meg és Pepe 98. perces fejeséve elszállt Portugália minden esélye.

Győzelmével Marokkó a katari világbajnokság első csapata, amely hosszabbítás nélkül jutott tovább, sőt az első afrikai együttes, amely elődöntőbe tudott jutni egy vébén.

Dec. 10. December 10. 16:00
Doha al-Thumama Stadion
Negyeddöntő

Jusszef En Nesziri
Y. En Nesziri
42

Raphael Guerreiro
R. Guerreiro
51
Joao Cancelo
J. Cancelo
51
Ruben Neves
R. Neves
51
Cristiano Ronaldo
C. Ronaldo
51
Romain Saiss
R. Saiss
57
Ahraf Dari
A. Dari
57
Szelim Amallah
S. Amallah
65
Walid Cseddira
W. Cseddira
65
Jusszef En Nesziri
Y. En Nesziri
65
Badr Benun
B. Benun
65
Goncalo Ramos
G. Ramos
69
Rafael Leao
R. Leao
69
Otavio
Otavio
69
Vitinha
Vitinha
69
Ahraf Dari
A. Dari
70
Diogo Dalot
D. Dalot
79
Ricardo Horta
R. Horta
79
Hakim Zijecs
H. Zijecs
82
Zakaria Abuklal
Z. Abuklal
82
Szofiane Bufal
S. Bufal
82
Jahja Dzsabrane
J. Dzsabrane
82
Vitinha
Vitinha
87
Walid Cseddira
W. Cseddira
91
Walid Cseddira
W. Cseddira
93
Walid Cseddira
W. Cseddira
93

4-3-3
4-3-3
Jasszine Bunu J. Bunu 1
Ahraf Hakimi A. Hakimi 2
Romain Saiss R. Saiss 6
Dzsavad al-Jamiq D. al-Jamiq 18
Jahia Attijat Allah Y. Attillah 25
Szofjan Amrabat S. Amrabat 4
Azzedine Unahi A. Unahi 8
Szelim Amallah S. Amallah 15
Hakim Zijecs H. Zijecs 7
Szofiane Bufal S. Bufal 17
Jusszef En Nesziri Y. En Nesziri 19
Diogo Costa D. Costa 22
Diogo Dalot D. Dalot 2
Pepe Pepe 3
Ruben Dias R. Dias 4
Raphael Guerreiro R. Guerreiro 5
Bernardo Silva B. Silva 10
Ruben Neves R. Neves 18
Otavio Otavio 25
Bruno Fernandes B. Fernandes 8
Joao Felix J. Felix 11
Goncalo Ramos G. Ramos 26

Pepe szúrta el az utolsó esélyt

Rafael Leao adott be balról, Pepe magára maradt az ötösön, a fejese viszont mellészállt. Ezután le is fújta a meccset a játékvezető, a marokkói csapat újabb bravúrt hajtott végre!

Ronaldo lehetett volna a hős!

Egy gyorsan előre küldött labdára csapott le Cristiano Ronaldo, némileg ütemtelenül, váratalnul lőtt kapura. A rövid, bal alsó sarokba tartó labdát Bunu kivédte, majd rá is tudott vetődni! 8 perc a hosszabbítás.

Bunu-bravúr!

Egy rövid felszabadítást követően Hortához pattant a labda, lepasszolta Joao Félixnek, aki a tizenhatos vonaláról ballal lőtt. Bunu a léc alól ütötte ki a lövést.

Megszülethetett volna a második marokkói gól is

Nagyon szépen, higgadt, rövidpasszos játékkal építette ellentámadást Marokkó, de a legvégén Cseddira a tizenhatoson belül nem tudta rendesen átvenni a labdát. Pedig ebben sokkal, de sokkal több volt.

Őrült nyomás alatt Marokkó

Gyakorlatilag minden mezőnyjátékos a saját térfelén védekezik, a portugálok pedig folyamatosan próbálkoznak a védelem megbontásán a széleken. Folyamatosan nyomás alatt van Marokkó, de eddig rendkívül fegyelmezetten őrzik a kaput, egy-egy veszélyes ívelés, vagy középre lőtt labda jön csak be, de ez meg csemege Bununak.

Frissít Regragui is

Lejött En-Nesziri és Amallah is, Cseddira és Benun jött be a helyükre.

Bruno Fernandes az égbe lőtt!

Egy labdaszerzés után végre egyszer létszámban előnybe került a portugál csapat, Bruno Fernandes pedig a kapuval szemben, cirka húsz méterről lőhetett. Kicsivel a léc fölött szállt el a labdája.

Ramos villanhatott volna!

Teljesen szabadon fejelhetett egy jobb oldali beadás után, de a kaput messze elkerülte a próbálkozása.

Beállt Cristiano Ronaldo!

Öt percet várt csak Santos, egyből kettős cserével lepte meg az ellenfelet: lejött Guerreiro és Rúben Neves, a helyükre állt be Cancelo és Ronaldo.

Hű, mi maradt ki!

Zijecs erőből a kapu előterébe tekert be egy szabadrúgást, amire három marokkói robbant be, de nem tudta egyikük sem megcsúsztatni a labdát. Costa viszont úgy helyezkedett, hogy a kezében elakadt az ívelés, visszapattant En-Neszirire és így a kapu mellett pattogott ki a labda.

Felpörgött a hajrá, de csak egy gól a különbség

Bruno Fernandes gyanús körülmények között esett el a tizenhatoson belül, de az argentin játékvezető nem adott tizenegyest. Jött is a kontra, Unahi passzát Attijat Allah lőtte el, de borzasztóan találta el és messze a kapu mellett szállt el, pedig nagyon ígéretes helyzet volt, még Unahinak is visszaguríthatott volna. Az első félidő vége így 1-0.

Mekkora kapufa!

Bruna Fernandes egy pattanás után azonnal kapura lőtt, ezzel meglepte Bunut, a lövése pedig a felső lécen csattant. Óriási gól lett volna!

Vezet Marokkó!

Boufal a bal szélről senkitől sem zavartatva adhatott be, az érkező En-Nesziri pedig remekül támadta a labdát. Rúben Dias nem volt túl határozott az esetnél, de Diogo Costa sara a gól, mert szólt is a védőjének, hogy jön a labdára, de pocsékul is érkezett. Ezt használta ki a marokkói!

Döbbenetes statisztika

A marokkói válogatott hét órán át (!) nem kapott gólt ellenfél játékostól a világbajnokságon. Csak egy öngólból kapott eddig gólt a csapat.

Joao Félix lőtt kicsivel kapu fölé

A védelem mögé szánt beadást túl röviden fejelte ki Al-Jamiq, az érkező Joao Félix pedig rögtön kapura is lőtt. Egy marokkóin megpattanva szállt léc fölé a labda.

Nincs gól 30 percet követően

Helyzetek sem igazán. Marokkó az eddig jól megszokott fegyelmezett védekezésén nem találja a fogást Portugália. Túl lassan és kiszámíthatóan gurigázik az európai csapat, ha pedig valaki szólózna, két-három marokkói is körbe fogja. Pedig több kreatív játékos is pályán van, egyszerűen nagyon statikus a csapat.

Bunu nagyon komolyat kapott Bruno Fernandestől

Guerreiro váltott ritmust egy bedobás után, a beadása is jól sikerült, de a kapujából jó ütemben jött ki Bunu és lehúzta a labdát. A levegőben viszont kőkeményen összeütközött vele Fernandes, nagyot nyekkenve értek földre mindketten. A marokkói védők azonnal mentek arcoskodni, de Bunu inkább békített, miután elmondta a véleményét nyugodtan a portugálnak.

Eddig semmi meglepetés nincs a meccsben

Rengeteget van a labda Portugáliánál, de a hihetetlenül fegyelmezetten védekező Marokkón nem találja a fogást. Az afrikai csapat viszont félelmetesen gyors az átmenetekben, egy-egy megindulásban sok veszély rejlik.

Olvasói sztorik