Élő Közvetítések

Courtois kivédett tizenegyesével és Michy Batshuayi góljával nyert Belgium

Matthew Childs - Pool/Getty Images
Matthew Childs - Pool/Getty Images

A belga válogatott vért izzadva nyert 1-0-ra Kanada ellen az F csoport első fordulójában.

Hatalmas lendülettel kezdtek a kanadaiak, Yannick Carrasco hibájából pedig majdnem vezetést is szereztek, mivel a belga játékost egy az egyben verve jutott szöglethez a fehérmezes csapat, majd az ő kezére pattant a labda a tizenhatoson belül. Thibaut Courtois viszont kivédte Alphonso Davies büntetőjét, így maradt a gól nélküli állás. Késsőbb még két jogosnak tűnő tizenegyest is kaphatott volna Kanada, de az egyiket meg sem nézte a zambiai játékvezető, a másikat pedig a visszanézés dacára sem fújta be.

Jobban játszott Kanada, de a kihagyott lehetőségek megbosszulták magukat, Michy Batshuayi egy parádés Alderweireld-indítás után vezetést szerzett, ami győztes gólnak bizonyult.

Térfélcsere után is mindent elkövetett a győzelemért a kanadai csapat, de képtelen volt feltörni a fegyelmezett belga védelmet. Ezzel Belgium egymás után 8 csoportkörös meccset nyert meg a világbajnokságokon, amivel beérte Brazíliát.

Kanadát bosszanthatja, hogy játékban teljesen felvette a versenyt ellenfelével, de hasonló játékkal Marokkó és Horvátország dolgát is meg fogja nehezíteni.

Nov. 23. November 23. 20:00
al-Rajján Ahmad bin Ali Stadion

Yannick Carrasco
Y. Carrasco
9
Michy Batshuayi
M. Batshuayi
44

Youri Tielemans
Y. Tielemans
46
Amadou Onana
A. Onana
46
Yannick Carrasco
Y. Carrasco
46
Thomas Meunier
T. Meunier
46
Thomas Meunier
T. Meunier
54
Amadou Onana
A. Onana
56
Junior Hoilett
J. Hoilett
58
Cyle Larin
C. Larin
58
Atiba Hutchinson
A. Hutchinson
58
Ismael Kone
I. Kone
58
Eden Hazard
E. Hazard
62
Leandro Trossard
L. Trossard
62
Richie Laryea
R. Laryea
74
Samuel Adekugbe
S. Adekugbe
74
Michy Batshuayi
M. Batshuayi
78
Lois Openda
L. Openda
78
Stephen Eustaquio
S. Eustaquio
81
Jonathan Osorio
J. Osorio
81
Tajon Buchanan
T. Buchanan
81
Liam Millar
L. Millar
81
Alphonso Davies
A. Davies
81
Alistair Johnston
A. Johnston
83
3-4-3
3-4-5
Thibaut Courtois T. Courtois 1
Toby Alderweireld T. Alderweireld 2
Jan Vertonghen J. Vertonghen 5
Leander Dendoncker L. Dendoncker 19
Axel Witsel A. Witsel 6
Kevin de Bruyne K. De Bruyne 7
Yannick Carrasco Y. Carrasco 11
Timothy Castagne T. Castagne 21
Youri Tielemans Y. Tielemans 8
Eden Hazard E. Hazard 10
Michy Batshuayi M. Batshuayi 23
Milan Borjan M. Borjan 18
Alistair Johnston A. Johnston 2
Kamal Miller K. Miller 4
Steven Vitoria S. Vitoria 5
Stephen Eustaquio S. Eustaquio 7
Junior Hoilett J. Hoilett 10
Atiba Hutchinson A. Hutchinson 13
Richie Laryea R. Laryea 22
Tajon Buchanan T. Buchanan 11
Alphonso Davies A. Davies 19
Jonathan David J. David 20

Davies kihagyta, Batshuayi belőtte

Hatalmas lendülettel kezdtek a kanadaiak, de Thibaut Courtois kivédte Alphonso Davies büntetőjét, így maradt a gól nélküli állás. Késsőbb még két jogosnak tűnő tizenegyest is kaphatott volna Kanada, de az egyiket meg sem nézte a zambiai játékvezető, a másikat pedig a visszanézés dacára sem fújta be. Jobban játszott Kanada, de a kihagyott lehetőségek megbosszulták magukat, Michy Batshuayi egy parádés Alderweireld-indítás után vezetést szerzett, ami győztes gólnak bizonyult.

Öt perc lesz a hosszabbítás

Larin kétszer került gólhelyzetbe, de lövésig nem jutott belőle, korábban egy fejese volt, de nem bizonyult veszélyesnek.

Ezt csoda, hogy túlélte Openda

Egy okos labdaszerzés után a bal oldalról indulva rohamozhatott, de Johnston hátulról elkaszálta. Az is meglepő, hogy csak sárgát kapott érte és az is, hogy Opendának nem esett komolyabb baja.

Courtois védett újra

Mindent elkövet az egyenlítésért Kanada, időnként nyomás alá is tudja helyezni a fegyelmezett belga csapatot. Larinhoz eljutott egy beívelés, amit szépen kapura is bólintott, de nem volt kimondottan erős a fejes, a belga kapus így meg tudta fogni.

Laryea fantasztikusat mentett

Apránként ellenfele fölé nőtt Belgium, De Bruyne remekül indutl a jobb szélen, jó a csel után indította Batshuayit, de Laryea hatalmas becsúszással mentett.

Megint felpörögtek az események

Onana esett el a tizenhatoson belül, majd a túloldalon pontatlan lövés jött, amiből majdnem fordult is Belgium. Nagyon jó az iram.

Micsoda csel volt!

Eustaquio bebőrözte Kevin De Bruynét, majd David fejére kanyarintotta a labdát, de egy picikét magas lett, így kaput nem talált a próbálkozás.

Kettőt is cserélt Belgium

Tielemans és Carrasco nem folytatta a játékot, a helyükre Amadou Onana és Thomas Meunier állt be – utóbbi az arcát védő maszkban kezdte a találkozó második félidejét.

20:59

56 százalékban van a labda Belgiumnál, mivel időnként visszább áll védekezni Kanada. Ennek ellenére a belgák csak négyszer próbáltak gólt lőni, míg a kanadaiak 14-szer lőttek, igaz ugyanúgy két-két alkalommal találták el a csapatok a kaput. Más kérdés, hogy Kanada két jogosnak tűnő tizenegyest sem kapott meg, miután az elsőt elszúrta.

Beszorultak a belgák, de maradt az 1-0

Komoly védőmunkával tudta csak megőrizni előnyét a belga együttes, de sem védők mögé gurított labdával, sem szögletből, sem átlövésből nem jött össze a kanadai gól.

Megszerezte a vezetést Belgium!

Sokkal inkább benne volt a meccsben egy kanadai gól, ennek ellenére a belgák szereztek vezetést: Batshuayi kapott remek indítást, amelynek hála hat méterről, a védők szorításából lőhetett. A kapus csak beleérni tudott, de védeni nem.

Megvan a harmadik eset, ami után büntetőért kiált Kanada

De hiába. Witsel szorításában esett el Laryea, de nem tűnt úgy, hogy erre tizenegyest kell adni. Legalábbis elsőre. Sokadik visszajátszás után látszik, hgoy Witsel rálépett ellenfele lábára, ezért büntető járt volna. Jó kis lüktető mérkőzés alakult ki az elmúlt 5-6 percben.

Több ígéretes kanadai akció is jött

Újra rákapcsolt Kanada, de valahogy az utolsó cselek, passzok, lövések nem akarnak jól sikerülni. Egy újabb tizenegyesnek tűnő eset is volt, de ezúttal a videobíró sem jelzett, így maradt a 0-0.

Elcsúszott a kanadai védelem, de Miller nagyot mentett

Kicsit leült a meccs, lassan járatta a labdát Belgium, míg Kanada szusszant egy kicsit a nagy rohanást követően. Eden Hazard viszont remekül vett át egy labdát és bár a középre gurítása nem volt tökéletes, végül eljutott a jobb oldalon érkező Batshuayihoz is a labda, aki körülményes volt, így a becsúszó Miller menteni tudott.

Courtois megint munkában

David az ötös jobb sarkáról lőtt kapura, de Courtois jobb lábbal védett. Utána próbálta passzal kihozni a labdát Belgium, de belebakizott, ám ezt sem tudta megbüntetni Kanada, ráadásul a bíró benézett egy lest is, mert az ellenféltől kapott labdából akciózott volna még Kanada.

Courtois kivédte a büntetőt!

Alphonso Davies lőhette volna Kanada történetének első világbajnoki gólját, a Real Madrid kapusa azonban eltalálta, merre fogja lőni és kitenyerelte a jobb alsóba tartó labdát! A kipattanóból már nem sikerült eltalálni a kaput, így megúszta a helyzetet Belgium. Maradt a 0-0!

Courtois első védése is megvolt

Egy ritmusváltást követően, jobb oldali támadás után végezhetett el szögletet Kanada. Buchanan lövése megpattant egy belgán, így majdnem becsapta Courtois-t, de meg tudta fogni. A visszajátszás után viszont kézzel blokkolt Carrasco.

Kanada nem szeppent meg

Azt mondta az észak-amerikai csapat, hogy meg akarja mutatni a világnak, mire képes. Be is tudta nyomni ellenfelét pár percre, egyáltalán nem tűnik úgy, hogy ebből egyoldalú meccs lesz.

Olvasói sztorik