Élő Közvetítések

Gareth Bale megmentette Walest a vereségtől

Jewel SAMAD / AFP
Jewel SAMAD / AFP
Nem élete mérkőzését játszotta, de Gareth Bale rutinja elég volt ahhoz, hogy Wales ne szenvedjen vereséget az Egyesült Államok ellen a labdarúgó-világbajnokság B csoportjának nyitófordulójában. A Los Angeles FC csatára a hajrában kiharcolt egy tizenegyest, amit be is lőtt, beállítva az 1-1-es végeredményt.

Wales története második világbajnokságán, 64 év elteltével játszott újra meccset: ezúttal Gareth Bale vezetésével léptek pályára a következő vb társházigazdájának csapata ellen, és bár az amerikaiak az első percekben veszélyesebben játszottak, ezt követően mezőnyfölényük sokáig nem eredményezett újabb helyzeteket.

Az első igazi lehetőséggel viszont élni tudtak: George Weah korábbi aranylabdás futballista, jelenlegi libériai elnök fia, Timothy Weah volt eredményes (1-0).

A szünetről támadóbb szellemben jött vissza a walesi együttes, nyíltabb és magasabb iramú lett a játék, a szigetországiak több nagy helyzetet is kidolgoztak, írta az MTI.

Noha az Egyesült Államok válogatottja előtt is adódtak gólszerzési esélyek, a hajrában az egyre fáradtabb walesiek a válogatott gólrekorder Bale büntetőjével egyenlítettek – a játék képe alapján megérdemelten.

A kaotikus és hosszúra nyúlt ráadásban nem esett újabb találat, így Wales hosszú kihagyás után ismét döntetlent játszott vb-n, akárcsak az 1958-as torna három csoportmérkőzésén.

Foci-vb, B csoport, 1. forduló

Egyesült Államok – Wales 1-1 (1-0)
al-Rajjan, Ahmad bin Ali Stadion
v.: Abdulrahman al-Dzsasszim (katari)
Egyesült Államok: Turner – Dest (Yedlin, 74.), Zimmerman, Robinson, Ream – Adams, Musah (Acosta, 74.), McKennie (Aaronson, 66.) – Pulisic, Weah (Morris, 88.), Sargent (Wright, 74.)
Wales: Hennessey – Davies, Mepham, Rodon – N. Williams (Johnson, 79.), Ramsey, Roberts, Ampadu (Morrell, 90+5.) –Wilson (Thomas, 90+3.), Bale, James (Moore, 46.)
gól: Weah (37.), illetve Bale (81., 11-esből)
sárga lap: Dest (11.), McKennie (13.), Ream (51.), Acosta (90+10.), illetve Bale (40.), Mepham (45+3.)

Weah varázsolt, de Bale lett a hős

Bár úgy tűnt, győzelemmel kezdi meg szereplését az Egyesült Államok a labdarúgó-világbajnokságon, de Timothy Weah első félidőben szerzett gólját a walesi Gareth Bale a hajrában kiharcolt és bevágott büntetővel kiegyenlítette.

Huhh, sárga

Acosta fellökte Bale-t, aki a félpályáról akár az üres kapuba is beívelhette volna a labdát (Turner kapus messze kifutva mentett).

Johnson lökete

Újabb walesi lehetőség, Moore sarkazásával Johnson lépett ki, de futtából leadott lökete Turner ölében halt el.

1-1 Bale

Bale a fülén veszi már a levegőt, de hát ezért kell a pályán hagyni: a csatár beállt Zimmermann elé, aki felrúgta, ez tizenegyes!

Természetesen Bale állt a labda mögé, és nagyon bevarrta (1-1).

Csereözön

A hajrá tényleg a fetrengésekről szól majd?

Vagy a cserékről? Az amerikaiaknál Dest, Musah és Sargent ment le, a helyükre Yedlin, Acosta és Wright állt be.

Ápolások ideje

Előbb a walesi Williamst kellett ápolni, aztán Pulisic maradt lent egy rúgás után.

USA-csere

Cseréltek az amerikaiak is, McKennie helyére Aaronson érkezett.

Újabb helyzet

A szögletet követően Moore előzte meg az amerikai kapust, de a léc fölé fejelt.

Óriási Turner-bravúr

Davies előrevetődve fejelt, de a léc alá tartó labdát Turner nagy bravúrral kitornászta. Ez volt az első kaput eltaláló lehetősége Walesnek.

Wales rákapcsolt

Sokkal lendületesebb Wales, mint az első félidőben (mondjuk azt nem nehéz túlszárnyalni), de egyelőre még biztosan áll a lábán az amerikai védelem.

Ream-kín

Bale iramodott volna meg, Ream visszarántotta, sárga lap.

Szusszanjunk!

Félidő, ennél sokkal több kell Walesnek a győzelemhez, de még a pontszerzéshez is.

Walesi sárga

A négy perc hosszabbítás arra jó, hogy Mepham is sárgát kapjon.

Apja fia

Timothy Weah 2018-ban kapott először meghívást az amerikai válogatottba, akkor még a Paris Saint-Germain játékosaként. Ezzel el is döntötte, hogy nem édesapja nyomdokain halad tovább: az AC Milan egykori csatára, a jelenlegi libériai elnök George Weah fia ugyanis nem az afrikai válogatottat részesítette előnyben.

Timothy azóta játszott fél évet kölcsönben a Celticben, 2019 óta pedig a Lille csatára. A 2022-23-as szezonban eddig hat meccsen mindössze 316 percet töltött a pályán.

A válogatottban ez volt a negyedik gólja.

Bale villant, de...

Megvan az első villanása Bale-nek, de a 109. válogatottságával walesi csúcstartó sajnos sárgával jelentkezett.

1-0 Weah

Eltelt úgy tíz perc, hogy semmi érdekes nem történt, aztán egyszer csak villantak az amerikaiak: Pulisic labdájával Weah indult ziccerben és nem hibázott (1-0).

Ampadu jókor, jó helyen

Kisebb zavar volt a walesi védelemben, de Ampadu jókor volt jó helyen, és kivágta a labdát a mezőnybe.

Olvasói sztorik