Élő Közvetítések

Katar csúnyán leszerepelt a focivébé nyitómeccsén

SALIH ZEKI FAZLIOGLU / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
SALIH ZEKI FAZLIOGLU / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Katar a történelem első csapata, amely vereséggel kezdett hazai pályán egy világbajnokságot.

Ecuador még úgy is magabiztosan legyőzte 2-0-ra a házigazda Katart a labdarúgó-világbajnokság nyitómeccsén, hogy egy gólt elvettek tőle a mérkőzés legelején. Enner Valencia duplázott és először indult egy vb büntetőből szerzett találattal, valamint a házigazda vereségével.

Raul ARBOLEDA / AFP

A mérkőzés előtt tartották a megnyitót, ami a látványelemeket illetően látványos volt, a narrátor szerepét pedig Morgan Freeman látta el, de hosszú sem volt, és a korábban beharangozott szupersztárok közül is csak a dél-koreai BTS-ből Jung Kookot láthattuk. Beszédet mondott a katari emír, valamint közvetlenül a kezdés előtt a FIFA-elnök Gianni Infantino.

Ken Satomi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A meccs maga úgy indult, hogy Ecuador már a 3. percben megszerzi a vezetést, miután Estrada ollózva adott gólpasszt Valenciának. Csakhogy a VAR közbelépett és megállapította, hogy a gólpassz előtt Estrada már egy ponton lesen volt, úgyhogy meg nem adott góllal indult a vb.

Mindez azonban nem befolyásolta a meccset, Ecuador ugyanis félgőzzel is kétgólos előnybe került a szünetig: Valencia előbb kiharcolt majd értékesített egy tizenegyest, majd ugyanő fejjel is eredményes volt. Ugyan a házigazda csapat hónapokon keresztül készült a vébére, ebből a játékban semmi sem látszott, csak a ráadás percekben tudott egy veszélyes, de kaput elkerülő fejest felmutatni.

A második félidő első felében totális unalomba fulladt a mérkőzés, helyzetek csak elvétve voltak, a katari csapat számára sokszor az is megoldhatatlan feladatot jelentett, hogy a saját térfeléről kihozza a labdát.

A későbbiekben sem lett sokkal jobb a meccs, sőt többször is azt láthattuk, ahogy a katari szövetségi kapitány a fejét fogja csapata játékát láttán.

sofascore.com

Katar tehát története első vb-meccsét vereséggel hozta le, először fordult elő, hogy egy vb-házigazda az első mérkőzését elveszítse. Tette mindezt ráadásul kaput eltaláló lövés nélkül. A közönség pedig láthatóan beletörődött a vereségbe, ugyanis már a lefújás előtt többen elhagyták a stadiont.

A csoport, 1. forduló

Katar – Ecuador 0-2 (0-2)

 

Katar: Al-Seeb – Ahmed, Hasszan, Huhi, Al-Ravi, Pedro Miguel – Hatem, Al-Hajdosz (Vaad, 72.), Budiaf – Afif, Ali (Muntari, 72.)

Ecuador: Galindez – Estupinan, Hincapie, Torres, Preciado – Ibarra (Sarmiento, 68.), Caicedo (Franco, 90.), Mendez, Plata – Estrada (Rodriguez, 90.), Valencia (Cifuentes, 77.)

Gólszerző: Valencia (16. 11-esből, 31.)

Sárga Lap: Al-Seeb (15.), Ali (22.), Budiaf (36.), Afif (78.) illetve Caicedo (29.), Mendez (56.)

Piros lap: –

Katar csúnyán leszerepelt a focivébé nyitómeccsén

Ecuador még úgy is magabiztosan legyőzte a házigazda Katart a labdarúgó-világbajnokság nyitómeccsén, hogy egy gólt elvettek tőle a mérkőzés legelején. Enner Valencia duplázott és először indult egy vb büntetőből szerzett találattal.

KATARI HELYZET

Csak azért a caps lock, mert végre történt valami. Egy előre vágott labdának futott alá az ecuadori védő, Muntari kapásból lőtt, a labda súrolta a hálót, de fölülről.

Végre egy helyzet, de

les. Ketten is a védők vonala mögött voltak az ecuadoriak, de mindegy is, mert Sarmiento az égbe lőtt.

Katari próbálkozás - mellé

Pedro fejére varázsolták oda a labdát a bal szélről, magasabbra is ugrott és jobb ütemben mint a védője, de aztán a kapu mellé fejelt. Az ecuadori kapus jelezte is, hogy nem kell közbeavatkoznia.

Nem rágtuk le a körmünket az első percektől

Sosem a világbajnokság nyitómeccsei azok, amikre aztán évek múltán emlékszünk, az eddigiek alapján ez a teóriánk nem most dől majd meg. Katar változatlanul sok hibával játszik, de ha még ki is bontakozna valami támadásszerűség, minimális ecuadori nyomás alatt összeroppan a hazai támadójáték.

A meg nem adott ecuadori gólról

Már a 3. percben vezethetett volna Ecuador, egy ollózós passz után fejelt Valencia a kapuba. Csakhogy aztán VAR-oztak, les miatt nem adták meg a gólt. Mint kiderült, a szabadrúgásnál felívelt labdát Torres megcsúsztatta, Estradaához, aki viszont egy fél cipőnyivel lesen volt, ő játszotta vissza a lasztit Estradának, aki aztán középre ollózta a labdát.

Micsoda KATARI helyzet!

Az első félidőt elnézve szintet hihetetlen, de helyzetig jutott a házigazda, Ali azonban mellé fejelte – aztán kiderült az is, hogy lesen volt. Ecuador eddig kézben tartja a meccset, egyelőre semmi nem utal arra, hogy Katar bármit tudna kezdeni riválisával. Félidő.

Az olasz spori nem viccel

Rögtön ráhúzott öt percet az első félidőre. Pedig alighanem mindenkire ráférne egy kis pihenő.

A meccs hőse bicegve hagyja el a pályát

Valenciát taposták meg, elterült a földön, a térdét fájlalta. Befutottak egy hordággyal, de segítséggel felállt a játékos, majd saját lábán hagyta el a pályát, némi segítséggel. Némi ápolás után visszatért.

Ott a második ecuadori gól!

Valencia megint! Középpályás labdaszerzés után adhatott be a jobb szélről Preciado, a labda pedig Valenciát találta meg, aki a jobb alsó sarokba bólintott. Épphogy a leshatáron volt, de még a jó oldalon. 0-2!

Picit lehiggadtak a csapatok

Nagyon persze túl sem voltak pörögve, de miután Ecuador megszerezte a vezetést, már kevésbé pörög a dél-amerikai csapat. Ettől még nem jöttek fel nagyon a katari csapat.

És ott az első gól a vébén - írtuk, de aztán mégsem

Ecuador harcolt ki egy szabadrúgást, a felívelésre még jól mozdult ki a kapis, de felszabadítani nem sikerült, Torres ollózása után Valencia fejelt a kapuba. Visszanézték az esetet, és végül nem adták meg. Ez volt a szituáció, ha minden igaz az történt, hogy a kapus egy támadó fejére bokszolta a labdát, és abban a pillanatban lesen volt az egyik ecuadori játékos.

Megy a meccs

Visszaszámlálással indult a találkozó, de még a nulla előtt elvégezte a kezdőrúgást a hazai csapat, ám a hosszú indítás nem volt sikeres.

És akkor Infantino is megszólalt

A FIFA elnöke nem mondott beszédet a megnyitón, de most, a nyitómeccs előtt már igen.

Kedves barátaim, üdvözlök mindenkit a világbajnokságon, Katarban. Ünnepeljük a labdarúgást, amely egyesíti a nemzeteket. És most üdvözöljük a csapatokat, induljon a show. Mindenkinek a legjobbat!

Olvasói sztorik