Hírek

Három éve a fejét követelték, most a legnagyobb edzővé vált az argentin kapitány

Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Lionel Scaloni fegyelmezetten vette tudomásul, hogy csapata megnyerte a tizenegyespárbajt és a világbajnoki címet, majd zokogásban tört ki. Az argentin szövetségi kapitányt néhány éve még menesztették volna a szurkolók, most viszont a legnagyobb edzők közé emelkedett – mindössze 44 évesen.

„Most, hogy divat a sportfogadás, egy gyors játék: képzeld el, mennyi pénzt kereshetett volna az álmodozó, aki a 2018-as oroszországi bukás után néhány dollárral arra fogad, hogy az argentin válogatott Lionel Scaloni vezetésével világbajnok lesz. Ma milliomos lenne” – írta az argentin Clarín szakírója.

A lap emlékeztetett arra, hogy miután Jorge Sampaolit menesztette a szövetség a 2018-as világbajnokság nyolcaddöntőjében elszenvedett vereség után (Franciaország 4-3-ra nyert), meglepetésre az akkor 40 éves, és komolyabb edzői tapasztalattal nem rendelkező Lionel Scaloni kapott lehetőséget.

Az addig csak Sevillában és a válogatottnál is Sampaoli segítőjeként dolgozó szakember először év végéig megbízott edzőként dolgozott, majd a szövetség 2018 novemberében egy évre szerződtette is. Ugyan a 2019-es Copa Américán bronzérmet nyert a csapat, a brazilok elleni elődöntős vereség után a szurkolók a távozását követelték.

Claudio Tapia elnök azonban kitartott mellette, úgy érezte, az a Copa-bronz megfelelő ugródeszka ahhoz, hogy valami jó történjen ismét a válogatottal.

És igaza lett, a csapat tavaly megnyerte a dél-amerikai kontinenstornát. Scaloni és stábja aprólékosan összerakta a keretet, kidolgozta a taktikát, Lionel Messi pedig – ahogy Jorge Valdano mondta – bölcsességének minden cseppjét az idei világbajnokság szolgálatába állította.

A lap ezek után felteszi a kérdést, vajon hitte-e volna valaki, ha Scaloni képes lesz arra, amire 1978-ban César Luis Menotti, majd 1986-ban Carlos Bilardo? Eddig ugyanis két edzőlegenda volt az argentin futball történetében, és úgy tűnt, egy ideig nem lesz helye egy harmadik félnek.

Egészen addig, amíg Scaloni meg nem jelent, tapasztalat nélkül, de józan ésszel felvértezve. Komolyan és olyan munkatársakkal dolgozva, akik nem haverok, hanem megfelelő, képzett szakemberek. Scaloni olyan csapatot rakott össze, hogy Messi végre megszabaduljon minden rossz szellemétől, és így visszaadta az embereknek a válogatott iránti szeretetüket.

Hogy Scaloni mit érzett a világbajnoki cím kiharcolásakor? Ez a videó mindent elárul!

Kapcsolódó
„Argentína megdicsőült, Messi már legenda” – ezt írták a lapok a vb-döntő után
A harmadik aranyéremmel immáron 69 világbajnok futballistával bír a nemzet.
Olvasói sztorik