Hírek

„Argentína megdicsőült, Messi már legenda” – ezt írták a lapok a vb-döntő után

Amíg az argentin sajtó örömmámorban úszik és az egekig emeli a világbajnok futballválogatottat, addig a franciák a lehetőséget siratják. Ugyanakkor azt is üzenik a játékosoknak a félelmetes döntő után: Fel a fejjel!

Vasárnap Argentína a rendes játékidő 2-2-es és a hosszabbítás 33-as döntetlenje után tizenegyesekkel legyőzte a címvédő Franciaországot, és története során harmadszor nyert világbajnoki aranyat.

Ezek után egyértelműen Lionel Messi uralja a brit újságok első és hátsó oldalát, a katari világbajnokság döntője után. A Guardian „Messi megkoronázása” címmel arról írt, hogy a valaha lejátszott legnagyszerűbb vb-döntőjében a kor legnagyobb labdarúgója ért fel a csúcsra.

A Daily Mail egymással szembe állítja az agóniát és az extázist: miközben Kylian Mbappét Emmanuel Macron elnök vigasztalja, addig Lionel Messi a családjával ünnepli Argentína győzelmét.

A The Sun 1966 óta a legnagyobb világbajnoki döntőnek nevezte a mérkőzést, a címlapot pedig betölti Messi, amint felemeli a trófeát. A cím utalás Maradonára és Messi csúcsra érkezésére:

Isten kezében.

A Telegraph alliteráló szójátékkal adott címet: Miraculous. Magical, Messi (Csodálatos. Mágikus. Messi.)

Infarktus közeli, sokkoló csata

Az argentin sajtó sem fukarkodott a dicsérő jelzőkkel.

A Clarín azt írta „Argentína világbajnok: a nemzeti csapat 36 év után újra megdicsőült, Messi pedig már legenda.” De a lap azt is összeszámolta, hogy a harmadik aranyéremmel immáron 69 világbajnok futballistával bír a nemzet. akik 11 különböző tartományból származnak.

A La Nacion szerint Messi és Argentína megérintette az eget Katarban, és egy fájdalmakkal és érzelmi hullámvölgyekkel tarkított úton jutottak el a vasárnapi vad estéig.

A Diario De Cuyo állítása szerint a válogatott egy infarktus közeli, sokkoló csatát nyert meg, míg az El Dia egyszerű, de hatásos főcímmel jelent meg:

Argentína és Messi, bajnokok!

Szárítsátok fel a könnyeiteket!

Emmanuel Macron francia elnök, aki a helyszínen nézte és szurkolta végig a döntőt, előbb Kylian Mbappét próbálta meg vigasztalni, később pedig arról írt, hogy a válogatott miatt ismét lehetett álmodozni a világbajnoki címről.

Anne Hidalgo párizsi polgármester a legendás mérkőzés miatt fejezte ki köszönetét, míg Amélie Oudéa-Castéra sportminisztere azt írta, egy ilyen mérkőzés után felemelt fejjel kell járni.

Gratulálok! Szárítsátok fel a könnyeiteket, mert büszkévé tettétek Franciaországot.

A L’Equipe címlapján egy elkeseredett Mbappé szerepel, de a cím legalább bizakodásra sarkalló: „Fel a fejjel!”

A sportnapilap teljesen szürreális mérkőzésnek minősítette a döntőt, de hozzátette, talán a történelem legszebb végével zárult. A francia válogatottal kapcsolatban megemlítették, hogy a hajrától valahogy felmérhetetlen erőre talált, kétgólos hátrányról is felállt, ugyanakkor Argentína győzelmével Messi végleg bekerült a vb-legendák közé.

A Libération címlapján a boldog Messi és a bosszús Mbappé osztozik.

Libération

A Le Figaro szerint ritkán fordul elő, hogy egy vb-döntő ilyen őrült forgatókönyv szerint alakuljon. Ez azonban nem vigasztalja meg a triplázó Kylian Mbappét, illetve a francia csapat többi tagját.

A Le Monde kijelentette, hogy Messi karrierje most vált tökéletessé, és a világbajnoki címmel „véglegesen a futball valaha volt legnagyobb játékosainak panteonjába került Pelé és Diego Maradona mellé”.

Olvasói sztorik