Hírek

VAR: hiába a szabálytalanság, ha túl teátrális a mozdulat?

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP
Bár Horvátország 2-1-re megnyerte a Marokkó elleni bronzmérkőzést a katari labdarúgó-világbajnokságon, a szurkolókat (főleg a horvát hívőket) nem hagyja nyugodni a gondolat, vajon Abdulrahman al-Dzsasszim játékvezető, majd a VAR miért nem adott büntetőt Josko Gvardiol buktatásáért.

Az eset a 75. percben történt, a visszajátszásoknál is látni lehetett, hogy a marokkói védő eltalálja Amrabat lábát.

Az ESPN mind a VAR-protokoll, mind a szabályok szempontjából megvizsgálta az esetet, és arra a következtetésre jutott, hogy ugyan Ambrabat szabálytalan volt, de Gvardiol rájátszott az esetre.

Azaz büntető is lehetne, de mégsem lett az.

A portál szerint egy ilyen eset videobírós ellenőrzése során figyelni és mérlegelnie kell azt is, hogy az „áldozat” az érintkezést felhasználta-e arra, hogy megpróbálja kiharcolni a büntetőt.

Márpedig Amrabat belépőjét követően Gvardiol tett még egy lépést, majd teátrálisan a földre került. Az EPSN állítja, ez egy tankönyvi példa arra, hogy valaki megpróbálja a szabálytalanság túlzott benyomását kelteni, és hatékonyan esést szimulál.

Ha a játékvezető megadta volna a tizenegyest, akkor a VAR sem vonta volna vissza, mert a pályán hozott döntésnek van a legnagyobb súlya. De az, hogy egy ilyet a videobíró adjon meg, az nem valószínű.

Ha ennek a gondolatmentnek van valóságalapja, az új fejezetet nyithat a VAR történetében is.

Mert úgy tűnik, nem elég, hogy valakivel szabálytalankodnak, annak még életszerűnek is kell tűnnie…

Olvasói sztorik