Hírek

„Meg kell ölni, meg kell erőszakolni” – rendőrök védték a Xhakát kritizáló újságírónőt

Ina Fassbender / AFP
Ina Fassbender / AFP
Életveszélyes fenyegetéseket kapott Zana Avdiu koszovói albán újságíró, aki a december 2-i, Svájc-Szerbia világbajnoki mérkőzés után kemény kritikával illette a szintén albán származású Granit Xhakát.

Az Arsenal 30 éves svájci középpályása a meccs hevében a lágyékát markolva magyarázott a szerb kispadnak, Zana Avdiu pedig erre reagált felháborodva.

Granit Xhaka akciója szégyen és egy utcagyerek akciója

– írta a közösségi oldalán, majd a svájci Blicknek azt mondta, a labdarúgó gesztusa a szexuális visszaélést szimbolizálja.

Az újságíró szerint nyilatkozata végül oda vezetett, hogy a futballista apja, Ragip Xhaka élő tévéadásban fenyegette meg.

A Sonntagzeitungnak adott interjújában Avdiu azt mondta, hogy a kritika után bujkálni kényszerült és a biztonsága érdekében rendőri védelemre is szüksége volt.

„Több ezer fenyegetést kaptam Európa minden tájáról. Azt mondták, meg kell engem ölni, meg kell erőszakolni. 200 feljelentést tettem, több embert letartóztattak már” – mondta az újságíró.

Avdiu szerint az albán nők legnagyobb problémája az, hogy „nincs munkájuk, alig van tulajdonuk, és szinte mindig ki vannak zárva az öröklésből. Az albán családokban a lányok mindössze 4 százaléka örököl, és a nők mindössze 17 százaléka birtokol vagyont. A 600 ezer munkaképes korú nőnek csak körülbelül 14 százaléka dolgozik. Ezek mind a patriarchális társadalom közvetlen következményei.”

A koszovói nők azonban egyre inkább ellenállnak a patriarchális elnyomásnak, évről évre több a válás. Ez növeli a férfiak agresszivitását, ez vezethet a Granit Xhaka-féle mutogatáshoz.

Kapcsolódó
Politika vagy sem? – ismét a tűzzel játszott a svájciak koszovói albán sztárja
Katonai vezetőt éltetett vagy csapattársnak hízelgett? Ezt csak Granit Xhaka tudhatja…
Olvasói sztorik