Hírek

Politika vagy sem? – ismét a tűzzel játszott a svájciak koszovói albán sztárja

Négy éve, a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon egyszer már játszott egymással egy nagyon feszült, ideges hangulatú mérkőzést a szerb és a svájci válogatott. Akkor Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri tett is azért, hogy botrány legyen, mert úgy ünnepeltek egy gólt, hogy a kezükkel albán kétfejű sast formáltak – alaposan felkorbácsolva a szerbek nacionalista érzelmeit.

Pénteken is voltak feszült jelenetek, egy szurkolót ki kellett vezetni a stadionból, a farokmarkolós mutogatástól Dragan Stojkovic kapitány anyázásáig sok minden történt, hogy aztán végül a meccset egy jó dulakodós sárgalap-eső zárja le.

A 3-2-es győzelem után aztán Xhakának ismét magyarázkodnia kellett, és ismerve az előzményeket nem biztos, hogy maradéktalanul hiszünk neki.

Az Arsenal 30 éves középpályása ezúttal azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy Jashari névvel és 26-os számmal ellátott mezt viselt az ünnepléskor. Xhaka szerint csupán 20 éves honfitársa, Ardon Jashari miatt viselte, de a délszláv sajtó jelezte, a Koszovói Felszabadító Hadsereg 1998-ban meghalt vezetője, Adem Jashari is hasonló vezetéknévvel rendelkezett.

Márpedig Xhaka koszovói albán származású, számára Adem Jashari igazi hős, míg Szerbiában pont ennek az ellenkezőjének, egy terrorszervezet vezetőjének számít.

A meccs utáni sajtótájékoztatón a középpályást megkérdezték arról, ezúttal is politikai üzenetet továbbított-e.

„Egyáltalán nem. Van a csapatban egy Ardon Jashari nevű játékos. A Luzernben játszik, 20 éves és kicsit magamra emlékeztet. Csak jobb, mint akkoriban én voltam. Nagyon jó a kapcsolatunk, és a meccs előtt megegyeztünk, hogy ha gólt szerzek vagy nyerünk, akkor az ő mezét viselem” – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy tisztában van-e azzal, hogy a névnek más jelentése is van, úgy reagált, nem az ő problémája, hogy mit mondanak az emberek.

Hallotta, amit mondtam? Elmagyaráztam a hátterét. Ennyi. Az emberek beszélnek és kitalálják a saját történeteiket. De az igazság az, amit én mondok. Semmi közöm a politikához.

„Szerbiában tiszta provokációnak tekintik az idióta tettét. Csak azért tagadta le, mert 2018-ban bajba került” – mondta Zikica Babovic, a szerb Nova.rs újságírója.

Olvasói sztorik