Hírek

Botrány a lengyel fociban: vb-jutalomról vitáznak a focisták, a szövetség és a lengyel kormány

Ayman Aref/NurPhoto via Getty Images
Ayman Aref/NurPhoto via Getty Images

Óriási botrány tört ki Lengyelországban, miután kiszivárgott, hogy a lengyel kormány brutális pénzt ígért a válogatott vb-szerepléséért.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök jutalmat ajánlott föl a csapat tagjainak, hogyha sikerül továbbjutni a C csoportból. Morawiecki találkozott is a futballistákkal, mielőtt Katarba utaztak, ahol a válogatott tagjai viccből elkezdték győzködni a miniszterelnököt, hogy emeljen az összegen. Ennek köszönhetően végül nem is lehet tudni, hogy pontosan mekkora bónuszban maradtak a felek.

A lengyel Meczyki lap szerint 30 és 50 millió közötti lengyel zlotyról van szó, amely nagyjából 2,5 és 4,4 milliárd forint közötti összeg. Nem mellesleg a duplája annak, amennyita a FIFA garantál a nyolcaddöntő eléréséért.

Miután a lengyel csapat két meccs után jó eséllyel pályázott a továbbjutásra, a miniszterelnök felhívta Czeslaw Michniewicz szövetségi kapitányt, hogy döntsenek arról, milyen arányban osztoznak játékosok és a személyzet tagjai. Ebből aztán nagy vita lett, egyesek a pályán töltött perceket akarták figyelembe venni, mások egyenlő arányban osztották volna el a pénzt, és azon sem értettek egyet, hogy a stáb 10, vagy 20 százalékot kapjon az extra kormányzati bónuszból. A Meczyki szerint Robert Lewandowski – aki utóbbi mellett foglalt állást és szolidaritást vállalt a cserejátékosokkal is – végül szólt, hogy a sorsdöntő, Argentína előtti meccs előtt hagyják a témát, mert a vébé után is ráér egyeszségre jutni.

Menet közben viszont kitudódott a történet és a lengyel közvéleménynél kiverte a biztosítékot az összeg nagysága. A Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) is zokon vette, hogy nekik semmi sem jár a bónuszból, ettől vált végképp feszültté a hangulat az ügy kapcsán. Különösen pikáns, hogy Michniewicz-csel hétfő óta tárgyal a szövetség, Lewandowski is a lengyel nemzeti tizenegy defenzív játékfelfogása miatt a válogatottsága lemondását lebegteti, azaz nagyon nem mindegy a szövetségi kapitány jövőjét tekintve, hogy mire jutnak a bónusz kapcsán.

Kapcsolódó
Lewandowski előbb kritizált, majd elhagyta a csapatot
A lengyel szövetségi kapitány pedig újságíróval kiabált.
Olvasói sztorik