Hírek

Bede Ferenc: A franciák elvett góljánál és az argentinok 11-esénél a VAR beavatkozása okozott bírói hibát

Hiába a videóbíró bevezetése, hiába, hogy az évtizedeken át működő háromfős, játékvezető plusz két partjelző rendszer helyett ma már kilenc sporttárs figyeli árgus szemekkel a labdarúgó-mérkőzéseket, csak akad vita egy-egy ítélet után. Nem is akármekkora.

A katari labdarúgó-világbajnokság szerdai játéknapján például mindjárt kettő is kiverte a biztosítékot, mégpedig egy a Tunézia-Franciaország (1-0), és egy másik a Lengyelország-Argentína mérkőzésen (0-2).

Antoine Griezmann esete Matthew Congerrel

A D csoport szerda délutáni mérkőzésén Tunézia a franciák B csapata ellen az 58. percben megszerezte a vezetést. Miután a vereség szele megcsapta az eddig remeklő vb-címvédőt, Didier Deschamps kapitány reagált, és becserélte a sztárjait. Az egyre növekvő francia nyomás a hosszabbításban érett góllá, Antoine Griezmann talált a hálóba. Az új-zélandi játékvezető, Matthew Conger előbb szabályosnak ítélte a találatot, középkezdést rendelt el, majd miután folytatódott a játék, hirtelen a füléhez kapott, megállította a meccset, kiballagott a monitorhoz, majd némi tanakodást és párbeszédet követve les címén érvénytelenítette a franciák találatot.

Vajon miért?

A labdarúgás legfrissebb, 2022 nyarán életbe lépő lesszabálya szerint abban az esetben, ha az ellenfél védőjéről a beadás pillanatában lesen álló támadójátékoshoz pattan a labda, azt kell megítélni, hogy a védő közbeavatkozása új játékhelyzetet teremtett, vagy sem, illetve véletlenül  vagy kontrolláltan megjátszott labda került a korábban lesen lévő játékoshoz?

Lássuk az esetet: egy bal oldali beadás pillanatában Griezmann éppen méteres lesről sétált kifelé.

mediaklikk.hu

A tunéziai védő, Talbi fejjel próbált felszabadítani, de a labda a homlokáról pont az ekkor már messze nem lesen álló Griezmann elé hullott, aki kapásból bevágta a kapuba.

mediaklikk.hu

Alapvetés, mindig a játékvezetőé a végső döntés, akárhányszor is szalad ki a monitorhoz, sosem a VAR-szobában ülők határoznak, maximum jelzik, hogy nem egyértelmű az eset, hibás döntésre gyanakodnak, jöjjön ki, és nézze meg a saját szemével.

Avagy egyedül Conger spori játékhelyzet-értelmezésén múlt minden. Az új-zélandi játékvezető egyetlen ok miatt vehette el a gólt, ha úgy ítélte meg, hogy a védő nem kontrolláltan fejelte oda a labdát Griezmannhoz.

Bede Ferenc korábbi FIFA-játékvezető a 24.hu kérdésére elmagyarázta a szituációt és a döntés hátterét.

„A felvétel alapján tény, a tunéziai védő egyértelműen azzal a céllal ugrik fel, hogy elfejelje a labdát. Ugyanakkor azt is figyelni kell, attól vált kontrollálatlanná a mozdulata, hogy az egyik francia játékos (Randal Kolo Muani – a szerk.) két kézzel lökte a fejelés közben. Ebben az esetben viszont nem a leshelyzetet kellett volna büntetni, hanem a szabálytalanságot, így közvetett helyett közvetlen szabadrúgást kellett volna ítélni kifelé” – fogalmazott Bede Ferenc.

Ha csak eddig tartott volna a szituáció, úgy nem történt volna mérkőzés végeredményét befolyásoló hiba. Azonban Bede másra is felhívta a figyelmet.

Az, hogy a játék Conger első ítélete után újraindult, azaz a gólt követően középkezdés következett, a labdát a tunéziaiak újra játékba hozták, majd a játékvezető lefújta a meccset, és mindezek után avatkozott közbe a VAR, az óriási összműködési hiba, ami végső soron játékvezetői hibához vezetett. A középkezdés elvégzése, pláne a meccs azt követő lefújása új játékszituációt eredményezett, ami után a VAR-szoba már rá sem szólhatott volna a játékvezető fülére, neki nem lett volna szabad megváltoztatnia az eredeti ítéletét. Okkal háborognak a franciák. Hála istennek azonban nem ezen múlt a továbbjutás vagy a kiesés.

Lionel Messi esete Wojciech Szczesnyvel

A Lengyelország-Argentína (0-2) mérkőzés 39. percében Lionel Messi azért rúghatott szintén VAR-ozást követően büntetőt, mert a 36. percben Álvarez bal oldali beadását követően a lengyel ötös jobb sarkán felugrott fejelni, majd pár tizedmásodperccel azt követően, hogy a labda a homlokáról a kaputól elfelé pattant, a labdáért nyúló lengyel kapus hozzáért az arcához.

mediaklikk.hu mediaklikk.hu

Fontos kiemelni, Wojciech Szczesny nem verte telibe, nem ütötte ki Messit, mint ahogy a 2002-es magyar-svéd Eb-selejtezőn Király Gábor tette a 21 éves Zlatan Ibrahimoviccsal, a holland Danny Makkelie játékvezető mégis a büntetőpontra mutatott a videózást követően.

„Alapelv, a videóbírónak akkor kell rászólni a játékvezető fülére, ha egyértelmű hibát lát. Messi esetében ez nem látszik. Szczesny hozzáért ugyan, ez igaz, de az ilyen könnyű kontakt betudható a labdáért folytatott küzdelemnek, főképp, hogy Messi fejét az érintkezés pillanata előtt már elhagyta a labda.

A VAR-nak ebben az esetben ki sem szabadott volna hívni. Így a VAR hibázott, ami végső soron játékvezetői hibát eredményezett.

– magyarázta Bede az esettel kapcsolatban.

Olvasói sztorik