Hírek

Sosem volt még annyira gyenge a világbajnokság házigazdája, mint Katar

Mohamed Farag/Getty Images
Mohamed Farag/Getty Images

A katari válogatott kedd este 2-0-ra kikapott a holland csapattól, így pont nélkül, az A csoport utolsó helyezettjeként esett ki a labdarúgó-világbajnokságról.

Ezzel a katari minden idők leggyengébb válogatottja lett, amely világbajnokságot rendezett. Ez nem költői túlzás, a tények magukért beszélnek:

  • 2-0-ra kikapott Ecuadortól a torna nyitómeccsén, ezzel az első rendező csapat lett, amely vereséggel kezdett,
  • Ezután a második fordulóban 3-1-es vereséget szenvedett Szenegáltól, amivel biztossá vált a kiesése. Ennyire korán pedig egyetlen rendező sem búcsúzott a tornától.

Hollandia ellen sem reménykedhetett sok jóban a katari együttes, néhány helyzetet leszámítva nem is mutatott sokat az ázsiai ország csapata.

Katar egyetlen gólt rúgva, nulla ponttal esett ki, ennyire gyatra teljesítményt még soha egyetlen rendező csapat sem mutatott.

Korábban egyedül Dél-Afrika vérzett el a jelenleg is használt lebonyolításban a csoportkörben. A 2010-es tornát döntetlennel kezdő csapat simán kikapott Uruguaytól, majd hatalmas meglepetésre 2-1-re legyőzte Franciaországot. Gyengébb gólkülönbsége miatt azonban Mexikó jutott tovább a rendező ország helyett. Dél-Afrika három rúgott és öt kapott góllal esett ki, míg Katar egy rúgott és hét kapott góllal zárta utolsó helyen a csoportját.

Még a speciális lebonyolítású világbajnokságok házigazdái is képesek voltak meccset nyerni, 1954-ben Svájc csapata kétszer is legyőzte Olaszországot, Spanyolország pedig 1982-ben négy ponttal ment tovább. Összességében tehát minden adat azt támasztja alá, hogy Katar minden idők leggyengébb házigazdája volt.

Olvasói sztorik