Hírek

Ha kezezés történt, miért volt szabályos Ghána első gólja?

Még az M4 Sport stúdióban ülő szakértői sem tudtak tisztán állást foglalni a katari világbajnokság Dél-Korea-Ghána (2-3) mérkőzés első góljával kapcsolatban. Történt, hogy a találkozó 24. percében Salisu némi kavarodást követően úgy talált a hálóba, hogy a labda közvetlenül a lövése előtt csapattársa, Andre Ayew kezét érintette, onnan pattant elé.

A labdarúgás vb-történelmében Maradona 1986-os „Isten kezétől” egészen Luis Suárez 2010-es negyeddöntőjében Ghána elleni gólvonalas kezezéséig számos olyan esetet lehetne említeni, amely hihetetlen indulatot kavart. A VAR megjelenése nagyban segíti már a játékvezetők munkáját, ám a kezezés 16-oson belüli megítélése még ennek ellenére is gyakran vált ki vitát, ezért a szabályalkotók többször is finomítottak a szemléleten.

Az egyik utolsó ilyen változtatás szerint a támadójátékos kezezésénél nem adtak mérlegelési lehetőséget a játékvezetőknek, bárhogy is pattant, súrolta a labdarúgó kezét a labda, kifelé kellett szabadrúgás ítélniük.

Az IFAB, a labdarúgás szabályalkotó testülete az idei szezonra azonban újra finomított a kezezés megítélésén. Ennek megfelelően a világbajnokság alatt a támadójátékos vétlen kezezése már csak akkor büntethető, ha az közvetlenül gólt eredményez – azaz kézzel üti be, sodorja be a labdát a labdarúgó a hálóba –, vagy a gólt szerző játékos tiszta gólszerzési lehetősége előtt érinti a labda a saját kezét.

Avagy Salisu szabályos gólt szerzett, a játékvezető, és a VAR-szobában ülők helyesen alkalmazták a legfrissebb szabályt.

Olvasói sztorik