Hírek

Toborzott vendégmunkások is voltak a németek ellen tiltakozó szurkolók között

Ina Fassbender / AFP
Ina Fassbender / AFP
A vasárnapi, Németország-Spanyolország csoportmérkőzés után bejárta a világsajtót a kép, amelyen katari szurkolók véleményt formálva üzentek az emberi jogok és az elhallgattatás ellen szájuk eltakarásával tiltakozó német válogatottnak. Kiderült, nem is biztos, hogy saját kútfőből jött az ellencsapás ötlete.

A német válogatott tagjai azt követően, hogy a FIFA megtiltotta Manuel Neuer csapatkapitánynak a szivárványszínű, One Love feliratú karszalagot, szájukat befogva készítettek csapatképet.

Vasárnap erre reagálva katari szurkolók Mesut Özil fotóját tartották a magasba, utalva arra, hogy négy éve heves támadás érte a világbajnok labdarúgót, amiért közös fotó készült róla és Recep Tayyip Erdogan török elnökről.

A Bild hétfőn azt írta, lefizetett bangladesi munkások emelték magasba a táblákat, akiknek fogalmuk sem volt, milyen tüntetésben vettek így részt.

Ami gyanút keltett, hogy ugyan a táblát felemelők többsége az arab férfiak jellegzetes ruhadarabját viselte, ám volt, aki spanyol vagy német mezben feszített.

„A plakátok egy széken voltak a szektorunkban. Mindannyiunknak fel kellett egyet vennünk és a magasba emelni” – mondta a Bildnek egy spanyol szurkolónak öltözött néző, akiről kiderült, valójában bangladesi munkás volt.

Jött egy katari, és megmutatta, mit tegyünk vele: tartsuk fel és kussoljunk. Szóval ezt csináltuk. Nem tudom, mit jelentenek a plakátok.

Az elmúlt hetekben már lehetett többször elterjedt a hír, hogy a katariak elsősorban az ott élő vendégmunkásokat toborozták a stadionokba, hogy jó hangulatot teremtsenek a lelátón. Néhányan még pénzt is kaptak a fellépésükért.

Olvasói sztorik