Hírek

Vajon változást hoz a focivébé első véres sérülése?

Sebastian Frej/MB Media/Getty Images
Sebastian Frej/MB Media/Getty Images

Egészen furcsán indult az Anglia-Irán mérkőzés (6-2) a katari világbajnokságon, ugyanis az irániak kapusa, Alireza Bejranvand már az első percekben összefejelt csapattársával egy beívelést követő ütközésnél. Vérzett az orra, a szája, hosszan ápolni kellett, már majdnem le is cserélték, mire mégis folytatta.

Aztán eltelt pár újabb perc, és a földre ülve jelezte, hogy nem tudja folytatni, hordágyon hagyta el aztán a pályát. Ekkor állt be a helyére Hosszeini, az első félidőben pedig végül 14 percet hosszabbított a játékvezető.

A FIFA előírásai szerint fejet ért ütésnél azonnal ellenőrizni kell, hogy fennáll-e az agyrázkódás, fej- vagy nyaksérülés lehetősége. Mivel Beiranvand eszméleténél volt és folytatni akarta, ezzel alighanem mindenkit meggyőzött, más kérdés, hogy kívülről is látható volt, hogy nincs jól. Ezen háborgott a korábbi angol válogatott labdarúgó, Jermaine Jenas is a BBC-n, ugyanis azt mondta:

Nem értem, hogy gondolhatta bárki is, hogy folytatnia kéne. Ez nevetséges. 2022 van és rengeteget beszélünk az agyrázkódásról, az hogyan vezethet a demenciához. Ez szerintem nem oké

mondta a 21-szeres válogatott középpályás.

Kérdés, hogy egy ilyen látványos sérülés, ráadásul egy világbajnokságon, hozzájárul-e ahhoz, hogy a folytatásban szigorodjon a protokoll, mert a fejsérülések és az agyrázkódás valóban egyre többször szolgáltat témát nemcsak a labdarúgásban, hanem a sport minden területén.

Olvasói sztorik