Hírek

A FIFA nem engedi meg a dánoknak, hogy edzőmezükkel üzenjenek

ANP via Getty Images
ANP via Getty Images

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nem engedélyezte a dánoknak, hogy az emberi jogok tiszteletben tartására figyelmeztető mezekben edzenek a jövő vasárnap kezdődő katari világbajnokságon.

A kérés elutasításáról a dán szövetség számolt be, a mezeken „Emberi jogokat mindenkinek!” (Human Rights for All) felirat lett volna látható.

A dán szövetség október elején bejelentette, hogy válogatottja a lehető legkisebb létszámmal, családtagok nélkül utazik el a vb-re, így tiltakozva az emberi jogok megsértése miatt. A skandináv ország szövetségének kommunikációs igazgatója akkor jelezte, minimalizálni akarják a küldöttség tevékenységét Katarban.

Dániában az elmúlt években komoly tiltakozások voltak a katari vb ellen, a bő egy hónappal ezelőtt szövetségi állásfoglalást megelőzően a dán válogatott helyi sportszergyártója, a Hummel jelentette be, hogy a csapat mezein nem lesz majd látható a cég neve, illetve hogy tiltakozásul készített egy harmadik számú mezt is a világbajnokságra, amely teljesen fekete. Erre került volna a felirat.

A FIFA egy hete nyílt levelében, amelyet Gianni Infantino elnök és Fatma Szamura főtitkár írt alá, hangsúlyozta, hogy most mindenkinek a játékra kell koncentrálnia, és a futballnak kell a középpontba kerülnie. A vezetők külön felhívták az állásfoglalásban a világbajnokságon szereplő 32 válogatott nemzeti szövetségeit: ne vigyék és ne engedjék be a politikát a labdarúgásba, mert abban nincsen helye ideológiai vagy politikai jellegű csatározásnak.

A dánok a vb-n a tunéziaiakkal, a címvédő franciákkal és az ausztrálokkal szerepelnek együtt a D csoportban.

Olvasói sztorik