Élő Közvetítések

Horvátország tizenegyesekkel kiejtette Brazíliát a vb-ről

Youssef Loulidi/Fantasista/Getty Images
Youssef Loulidi/Fantasista/Getty Images
A horvát labdarúgó-válogatott jutott elsőként a legjobb négy közé a katari világbajnokságon, miután tizenegyesekkel legyőzte Brazíliát. A Pelét gólszámban utolérő Neymar a 106. percben szerzett vezetést, de a kaput először a 117. percben eltaláló horvátok aztán kiegyenlítettek. A brazilok kétszer is hibáztak a büntetőknél.

Ki tudja megállítani Brazíliát? Tették fel sokan a kérdést még a világbajnokság előtt, majd miután Neymar kidőlését némi visszaesés követte, majd a B csapat kikapott Kameruntól, talán voltak, akik elbizonytalanodtak. Neymar azóta visszatért, a brazilok pedig mindenféle megerőltetés nélkül gázoltak át 4-1-gyel Dél-Koreán, és a tét nagysága mellett még pihentetni is volt idejük a horvátok elleni meccsre.

Horvátország egy borzalmas 0-0-val indította a vébét, hogy aztán minden rutinját megvillantva jusson tovább az egyenes kieséses szakaszba. A Japán elleni meccsen még hátrányban is voltak Luka Modricék, de kiegyenlítettek és több lehetőségük is volt a győzelemre, de a döntés a tizenegyesekre maradt, ahol a kapus, Dominik Livakovic volt végül a hős.

A horvátok nagyon jól felkészültek az ellenfelükből, nem sok levegőt hagytak ellenfelüknek már az első percektől fogva. Sőt némiképp váratlanul az első félidőben, elsősorban Juranovic jót játékának köszönhetően a jobb oldalon párszor helyzetbe is kerültek, de kaput nem sikerült találniuk.

A második félidő már elsősorban Brazíliáról szólt, a horvátok kapusa, Livakovic azonban minden kapujára tartó próbálkozást védett – bár jellemző, hogy akkor kellett bravúrt bemutatnia, amikor Gvardiolról a saját kapuja felé pattant a labda. Neymart például kétszer is mattolta, a második alkalomnál csak centiken múlt, hogy elakadt a térdében a labda. Egy horvát tizenhatoson belüli kezezést is megnéztek VAR-ral, de aztán les miatt kifelé járt a szabadrúgás.

A hosszabbítás első félidejének ráadásáig kellett várni a meccs első góljáig, Neymar a kapus mellett is eltolta a labdát, mielőtt a léc alá lőtt volna. Ez volt a 77. gólja a válogatottban, amivel utolérte Pelét a brazil örökrangsorban. Ez volt egyébként vb-meccsen az első brazil hosszabbításos gól 1938 óta, amikor Leonidas duplázott a lengyelek ellen. Ő a 93. és a 104. percben volt eredményes a 6-5-te megnyert mérkőzésen.

A brazilok innentől kezdve próbáltak arra koncentrálni, hogy az ellenfél térfelén tartsák a labdát, de aztán a horvátok végig vittek egy kontrát a 117. percben, Petkovic pedig kiegyenlített és tizenegyesekkel dőlt el a továbbjutás.

Abban megint a horvátok voltak a jobbak, mindegyiket berúgták, a brazilok kétszer is hibáztak.

sofascore.com

Először Rodrygo próbálkozását védte Livakovic, majd a negyedik párban Marquinhos a kapufára lőtt. Neymar alighanem a végére maradt volna, így viszont ő nem is rúghatott végül. Könnyen lehet, hogy utoljára láttuk világbajnokságon, az pedig biztos, hogy a brazil szövetségi kapitánynak, Titének ez volt az utolsó meccse, mert a torna előtt már eldőlt, hogy a vb után távozik a posztjáról.

A négy éve, Oroszországban ezüstérmes Horvátország újra ott van a legjobb négyben.

Dec. 9. December 9. 16:00
al-Rajján Education City Stadion
Negyeddöntő
4:2

Danilo
Danilo
25
Marcelo Brozovic
M. Brozozovic
31

Raphinha
Raphinha
56
Antony
Antony
56
Vinícius Junior
Vini Junior
64
Rodrygo
Rodrygo
64
Casemiro
Casemiro
68
Andrej Kramaric
A. Kramaric
72
Bruno Petkovic
B. Petkovic
72
Mario Pasalic
M. Pasalic
72
Nikola Vlasic
N. Vlasic
72
Marquinhos
Marquinhos
77
Richarlison
Richarlison
84
Pedro
Pedro
84


Neymar
Neymar
106
Mateo Kovacic
M. Kovacic
106
Lovro Majer
L. Majec
106
Eder Militao
E. Militao
106
Alex Sandro
Alex Sandro
106
Fred
Fred
106
Lucas Paqueta
L. Paqueta
106
Borna Sosa
B. Sosa
110
Ante Budimir
A. Budimir
110
Bruno Petkovic
B. Petkovic
117
Bruno Petkovic
B. Petkovic
117

Nikola Vlasic
N. Vlasic
 
Lovro Majer
L. Majec
 
Casemiro
Casemiro
 
Luka Modric
L. Modric
 
Pedro
Pedro
 
Mislav Orsic
M. Orsic
 
4-3-3
4-3-3
Dominik Livakovic D. Livakovic 1
Dejan Lovren D. Lovren 6
Borna Sosa B. Sosa 19
Josko Gvardiol J. Gvardiol 20
Josip Juranovic J. Juranovic 22
Mateo Kovacic M. Kovacic 8
Luka Modric L. Modric 10
Marcelo Brozovic M. Brozozovic 11
Ivan Perisic I. Perisic 4
Andrej Kramaric A. Kramaric 9
Mario Pasalic M. Pasalic 15
Alisson Alisson 1
Danilo Danilo 2
Thiago Silva Thiago Silva 3
Marquinhos Marquinhos 4
Eder Militao E. Militao 14
Casemiro Casemiro 5
Lucas Paqueta L. Paqueta 7
Neymar Neymar 10
Richarlison Richarlison 9
Raphinha Raphinha 11
Vinícius Junior Vini Junior 20

Védés!

Rodrygo egyből villant, Paquetát játszotta meg, aki szerencsével megtartotta a labdát, közelről lőhetett, de a kimozduló Livakovic tökéletesen zárta a szöget és védeni tudott.

Tite az elégedetlenebb

Korábban már behozta Antonyt, most pedig Viníciust váltja le realos klubtársa, Rodrygo.  A horvátoknál egyelőre nincs váltás.

Livakovic megint!

Neymar kapott remek ütemű kiugratást Richarlisontól, de a lövése közben kicsit elcsúszott, a horvát kapus pedig lábbal védeni tudott.

Tyű, mi maradt ki!

Nagyon bekezdtek a brazilok! Az első perceket nagyon megnyomták a dél-amerikaiak, két nagyot is kellett védenie Livakovicnak, az elsőnél ráadásul Gvardiol lábáról pattant a labda a saját kapuja felé. Utána VAR-oztak is, mert Juranovic kezére pattant a labda, de aztán les miatt szabadrúgást ítéltek kifelé. Ezt megúszták a horvátok!

Csak egy perc volt a hosszabbítás

Amibe igazából egy horvát les fért bele. Véget ért az első félidő, nagyon nagy helyzet nem volt egyik oldalon sem, alighanem a horvátok lehetnek elégedettebbek.

Megpattan, de nem eléggé

Most a tizenhatos sarkától végezhetett el szabadrúgást Brazília, természetesen Neymar tűzte kapura, a labda megpattant a sorfalon, de Livakovic tökéletesen helyezkedett és magabiztosan védett.

Látszik, mi a horvátok terve

A széleken, elsősorban a jobb oldalon megverni a brazilokat. Juranovic, aki kifejezetten aktív eddig.

whoscored.com

Nem mentünk falnak ezektől a szabadrúgásoktól

Előbb a horvátok lőhettek jó helyről, a tizenhatos mellől, de Modric ívelése után tisztázott a brazil légvédelem. Utána Neymar a kapuval szemből ívelt a hosszúra, de itt meg a visszapasszt fülelték le a védők.

Blokk!

Szép kevergettek a brazilok a horvát tizenhatos bal szélén, Vinícius játszotta meg Richarlisont, aki egyből visszatette neki a labdát, a Real támadója lőtt, de a blokkot találta el. A brazilok támadhattak tovább így is, de Neymar lövése túlzottan középre tartott.

Ez helyzet volt

Juranovic gyorsított fel, belépett rá a szélső védő, így ki tudta tenni az üresen álló Pasalicnak a labdát aki középre is tekert, Kuranovic luftot rúgott, Perisic sem találta el jól középen, így kipattogott a labda az alapvonalon. Ez jó kis ritmusváltás volt.

Vinícius

Bemutatkozott a horvát kapusnak. Először középre akart ívelni, de kilőtt egy védőt. A labda visszapattant hozzá, tolt rajta egyet befelé, másodjára pedig már inkább a kaput vette célba, de a kapus ölébe tekert.

Megy a meccs!

A horvát kapitány kettőt is cserélt az előző mérkőzés kezdőjéhez képest, Sosa visszatért a védelem bal oldalára, Pasalic pedig Petkovicot váltotta le. A braziloknál ugyanaz a tizenegy futott ki a kezdéshez, amely szűk 40 perc alatt lőtt négy gólt Dél-Korea ellen.

Nem állnak jól a horvátok Brazília ellen

Olyananyira, hogy még sosem sikerült nyerniük a dél-amerikai rivális ellen, egy döntetlen mellett három vereség a mérleg. Világbajnokságon korábban kétszer találkoztak, mindkétszer Brazília győzött.

Táncoljanak-e a brazilok, vagy sem?

Dél-Korea ellen sokan felháborodtak azon, hogy mindegyik gólját nagyon megünnepelte a brazil csapat. A szövetségi kapitány, Tite is riszált egyet Richarlison találatánál, majd azt mondta:

Rengeteg gyerek tánccal ünnepli a gólját, mert ez a brazil kultúra része. Nem tiszteletlenség, ezek vagyunk mi. Ha gólt szerzünk, megünnepeljük.

Egri Viktor a Sport24-en írt a brazil tánc hátteréről:

Kapcsolódó
Legyen tánc! – nem tiszteletlenség, életérzés a brazilok gólöröme
Időről időre felháborodnak sokan a brazil játékosságon, de az, amikor a szövetségi kapitány a játékosai körében táncol egy gól után, igazi csapatépítés.
Olvasói sztorik