Hírek

Bede Ferenc: A vb-döntő kimenetelét is befolyásoló hiba történt

Miközben a nézők és a tudósítók többsége azt állapította meg, hogy a lengyel játékvezető kiválóan bíráskodott az Argentína-Franciaország vb-döntőn, a korábbi FIFA-játékvezető merőben más véleményen van.

Vasárnap este az argentin labdarúgó-válogatott nyerte meg a katari világbajnokságot, miután egy végletekig kiélezett mérkőzésen, 2-2-es rendes játékidőben elért eredmény, majd a hosszabbításban esett újabb 1-1 gól után a végén tizenegyespárbajban legyőzte a címvédő Franciaországot.

Szakértőnk, a 24-szeres válogatott Hrutka János a mérkőzést követő értékelő podcastünkben felrótta Szymon Marciniaknak, a találkozó lengyel játékvezetőjének, hogy akadt egy olyan súlyos hibája, ami befolyásolhatta a vb-döntő végeredményét. Honlapunkat Bede Ferenc is megkereste ugyanezzel a véleménnyel.

A korábbi FIFA-játékvezető a médiavisszhangokból azt szűrte le, hogy a mérkőzést összességében jól vezette Marciniak, sőt, két olyan szuper döntése is akadt, amit manapság már nem nagyon szoktak szabad szemre hagyatkozva a pillanat törtrésze alatt befújni.

  • Az egyik extra ítélete az volt, amikor a 87. percben a játékvezető megtévesztéséért sárga lapot mutatott fel a műesést bemutató Thuramnak.
  • A másik pedig a franciák 3. gólja előtti 11-esnél történt, amikor a kapura tartó labdát a teste szélességét megnövelve könyökkel állította meg Gonzalo Montiel.

„Mindkét esetre az a jellemző, hogy a modern futballban ezeket általában már csak a VAR látja, ellenben Marciniak spori szabad szemmel szúrta ki, és ítélt habozás nélkül helyesen. A rendes játékidő 79. percében a lengyel játékvezető szintén nem habozott, helyesen ítélt büntetőt egyből a francia csapatnak. Ebben az esetben az argentin Otamendi a nyilvánvaló gólhelyzetben kilépő Kolo Muani karját húzva, a francia csatárt hátulról fellökve szabálytalankodott. Viszont Marciniak semmilyen fegyelmezést nem alkalmazott, azaz nem adott neki lapot,

holott az érvényben lévő szabályok szerint, a nyilvánvaló gólhelyzetben lévő támadóval szemben, ha nem a labda megszerzésére irányul a mozdulat, hanem a védő kézzel szabálytalankodik, a játékvezetőnek nincs mérlegelési lehetősége, ki kell állítsa a vétkest

– érvelt Bede Ferenc. Szerinte a vb-döntő játékvezetője így a mérkőzés kimenetelét is befolyásoló hibát vétett, ami erős nyomot hagy a tevékenységének a megítélésében,

hiszen, ha 79. percben megfogyatkozik az argentin csapat, kérdéses, hogy a hátralévő időben miként alakul a mérkőzés végeredménye.

A korábbi FIFA-játékvezető azt is megjegyezte, hogy ebben a szituációban nem csak Marciniak hibázott.

A helytelen döntése felelőssége megoszlik a VAR-szobát vezető videobíróval. A chilei kollégának fel kellett volna ajánlania a szituáció visszanézését, hiszen ellentétben egy sima sárgalapos tévedésnél, vagy szöglet, bedobás rossz megítélésénél, a piros lap elmaradásánál rászólhat a fülére

– érvelt Bede Ferenc.

Olvasói sztorik