Hírek

Harry Kane kihagyott büntetője rávilágít a futball leglényegesebb pontjára

A labdarúgó világ-, és Európa-bajnokságok mérkőzésein, egyenes kieséses szakaszában rendre előfordul büntetőrúgás, illetve, ha a csapatok nem képesek egymást felülmúlni sem a rendes játékidőben, sem a kétszer 15 perces hosszabbítás alatt, úgy a tizenegyespárbaj sem ritka esemény.

Egyes vélekedés szerint a büntetőt nem lehet védeni, csak rosszul rúgni. Ehhez képest azt látjuk, hogy a futball analitikusai a büntetőrúgást számítástól, mintavételtől függően 0,75-0,79 xG-s helyzetnek minősítik, ami annyit tesz, hogy az egyre dagadó minta, statisztika szerint 100 tizenegyesből 75-79 a sikeres, a várható gólok száma, avagy több mint 20 százalék nem köt ki a kapuban.

A katari labdarúgó-világbajnokságon még rosszabb a statisztika, hiszen az egyenes kieséses szakaszban közel 50 százalékkal értékesítették csak a csapatok a tizenegyeseket.

A labdarúgók elfelejtettek tizenegyest rúgni?

Arra, hogy a vb-n csak minden második labdarúgó jár sikerrel, több magyarázatot is adtak már a futballszakemberek.

  •  A világbajnokságon nagyobb a tét, különösen a tizenegyespárbaj során nő a feszültség.
  • A csapatok minden kapusról és labdarúgóról vice versa statisztikát vezetnek, ki merre vetődik, ki melyik oldalra rúgja előszeretettel, és ebben a versenyben úgy tűnik, a kapusok, illetve a kapusedzők állnak jobban.

Létezik a büntetőrúgásnak egy harmadik, pszichológiai, csapatdinamikai megközelítése is. Geir Jordet,a norvég Sporttudományi Egyetem pszichológiaprofesszora kutatási projektjeinek elsődleges célja a szélsőséges nyomás alatti döntéshozatal és teljesítmény összefüggéseinek vizsgálata az egyén és a csapatdinamika szempontjából. Olyan futballpályán előforduló pszichológiailag összefüggő viselkedési formákat azonosít és elemez, amelyek befolyásolhatják a futballmérkőzéseken a labdarúgók teljesítményét, végső soron a végeredményt. Na a tizenegyes rúgása pont ilyen.
A professzor ezért ezúttal kifejezetten az Anglia-Franciaország (1-2) mérkőzésen Harry Kane által elvégzett két büntető kapcsán tett közzé egy képekkel is alaposan alátámasztott elemzést a Ttwitter-oldalán.

Szögezzük le, nem véletlenül bízta Gareth Southgate mindkét büntető elvégzését Kane-re, hiszen fantasztikus ítélet végrehajtó. Porfi karrierje 58 próbálkozásából eddig csak 11-szer hibázott, azaz a büntetői 81 százalékát lőtte be, felülmúlva ezzel a tizenegyesrúgások standard xG-mutatóját. A franciák ellen a Tottenham csatára emlékezetes módon kétszer is a labda mögé állhatott, hogy azt a tizenegyes pontra téve senkitől sem zavartatva a kapuba bombázza. Az 54. percben sikerrel járt és egyenlített, azonban a 84. percben Franciaország 2-1-es vezetésénél csúnyán a kapuvas főlé bombázta a labdát.

A franciák elleni rontása volt pályafutása alatt az egyetlen, amelynek köszönhetően aktuális csapata vereséget szenvedett.

Fotó: Jewel SAMAD / AFP)

Harry Kane milyen támogatást kapott?

Geir Jordet elemzésében abból indul ki, hogy bármilyen furcsa, a büntetőrúgás nem kizárólag egyéni feladat. Fontos a csapattársak segítő, támogató magatartása is, különösen olyan feszült pillanatokban, amilyenek az angol-francia mérkőzésen adódtak, ahol a meccsben maradás, végső soron a továbbjutás vagy a kiesés dőlt el.

A pszichológus megfigyelése szerint az angol válogatottban e téren Jordan Henderson az egyik kulcsfigura. A Liverpool középpályása évek óta támogatólag lép fel klubcsapatában is, gondoskodik arról, hogy az ítélet és a büntetőrúgás előtti perdöntő másodpercekben az ellenfelek a lehető legkisebb mértékben férhessenek hozzá a koncentráló csapattársához.

twitter.com/GeirJordet/

Kane Franciaország elleni első büntetőjénél Henderson azt tette, amit mindig szokott. Először is megragadta a labdát. Majd miközben a büntetőterületre kísérte Kane-t, ügyelt arra, hogy egyetlen francia játékos se férhessen hozzá, ne szólhassanak oda neki, majd átadta a labdát csapattársának.

Kane lövése előtt Henderson bőven a 16 méteres vonalán túl helyezkedett el, de közben proaktívan, konstruktívan készült az esetleges hibára, és ahogy Kane nekifutott, ő is a kapu felé iramodott, hogy ha szükséges, megkaparinthassa a kipattanót.

A 79. percben azonban az angol kapitány, Gareth Southgate lecserélte Hendersont, így a 2. büntetőnél már nem tudta segíteni csapattársát. Ekkor a VAR-döntés utáni első 30 másodpercben Harry Kane egyedül ácsorgott a 16-oson belül, körülötte öt francia labdarúgóval és a brazil játékvezetővel.

Geir Jordet szerint ez nem feltétlenül probléma, de kétségtelenül kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül az a labdarúgó, aki egyedül marad, így járt Kane is a 2. büntetőnél. 

Kane csapattársai csak eztán reagáltak. Először pont Henderson cseréje, Mason Mount, majd Jude Bellingham lépett oda Kane közelébe támogatólag. Bellingham végül kikísérte az utolsóként Kane mellett „zavaró” Olivier Giroud-t a büntetőterületről. A pszichológos ennél a jelenetnél kiemelte, kérdés, hogy a csapattársak elkésett megjelenése segítette, vagy tovább növelte a feszültséget Kane aurája körül?

Ma már történelem, Kane kihagyta a büntetőt, és Anglia egyenlítési, meccsben maradási esélye elszállt. Azonban az is tény, a labda elrúgását követően egyetlen angol labdarúgó sem robbant be proaktívan, felkészülve az esetleges hibára a büntetőterületen belülre. Viszont fél másodpercen belül az egész francia csapat és a kapus, Hugo Lloris is ott örömködött Harry Kane körül, miközben se ekkor, se utána még egy ideig egyetlen angol játékost sem láthattunk mellette. Az első másodpercek, a csalódást követő eszmélés után is csak Jude Bellingham jelent meg Kane mellett, aki egy hosszú ölelés, néhány szó kíséretében vigasztalta társát, majd biztató testbeszéddel ösztönözte a többieket is, hogy ne adják fel.

Megjegyzendő, Bellingham csak 19 éves, és nem is Angliában, hanem Németországban, Dortmundban futballozik két éve (bár alighanem nem sokáig). Mégis ez az a karakter, ösztönös, vagy tudatos helyes cselekedet az, ami a vb-n mutatott kiváló játéka mellett az angol futballválogatott vezérévé teheti a jövőben. Kérdés persze rajta kívül hol volt a többi angol játékos abban a pillanatban, amikor egyiküknek segítségre, a csapatnak pedig további egységre lett volna szüksége?

Belllingham kivételével mindannyian elfordultak attól a Kane-től, aki góljaival korábban nem egyszer segítette az egész csapatot.

A mérkőzés lefújását követően Henderson azonnal odament Kane-hez. Nem mondott és nem csinált semmit. Csak állt. De testbeszédével azt jelezte, csapattársnak lenni azt jelenti, mindig számíthat rád az, akinek a legnagyobb szüksége van rá. A norvég pszichológus mindebből konklúzióként azt vonta le,

ahhoz, hogy a büntetőterületen egyedül álló rúgó minél magabiztosabban, sikeresen birkózzon meg a vb-k, Eb-k edzésen modellezhetetlen stresszhelyzetével, a magabiztos rúgótechnika, a koncentrációs készség, a statisztikák ismerete és alkalmazása mellett bizonyítottan szükség van az egész csapatra, a társak támogatására is. 

Geir Jordet munkáit vezető sporttudományi és pszichológiai folyóiratokban publikálják, kutatásai pedig rendszeresen megjelennek olyan nagy lapokban, mint a New York Times, a Wall Street Journal, a London Times, a Guardian, a BBC és a Spiegel.

Olvasói sztorik