Hírek

Még a FIFA sem tudja, hogyan lehet 48 csapattal izgalmas vébét rendezni

Christian Charisius/picture alliance via Getty Images
Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

A 2026-os labdarúgó-világbajnokság lebonyolításának megváltoztatásán gondolkodik a nemzetközi szövetség (FIFA), írja az MTI.

Régóta foglalkoztatja a szervezetet a probléma, hogy némelyik csoportmérkőzés unalmas a tornán, emellé pedig újabb probléma, hogy a jelenlegi, 32 csapatból álló mezőnyt 2026-ra 48 válogatottra bővítik. Az első tervezet szerint 16 háromcsapatos csoportot hoznának létre, amelyből az első kettő jut tovább, de ez sem garancia az izgalmas találkozókra. Ezután vagy 12 négycsapatos csoport alakulna és az első két-két helyezettek mellett a jobb csoportharmadikok jutnának tovább, vagy két 24 csapatos félre osztanák a mezőnyt, ezekben hat négycsapatos csoportot alakítanának ki, és a végén a két mezőny győztese játszaná a döntőt.

A módosítás ugyanakkor a mérkőzések számának növekedésével járna. A jelenlegi rendszerben 64 összecsapásra kerül sor 29 nap alatt, a 2026-os vb-n az eredeti terv szerint 80 meccs lenne 32 nap alatt, a változtatással pedig 104 összecsapást rendeznének, legalább egyhetes toldással.

A FIFA attól is tart, hogy a világbajnokság túlságosan elhúzódó eseménnyé válik, ami a minőség rovására mehet, ugyanakkor a több mérkőzés több televíziós bevételt jelentene.

Kiemelt képen a FIFA elnöke, Gianni Infantino.

Olvasói sztorik