Hírek

Kicsoda Goncalo Ramos, aki kezdett Ronaldo helyett és egyből triplázott a vébén?

Justin Setterfield / Getty Images
Justin Setterfield / Getty Images

Portugália elég meggyőző teljesítménnyel győzte le 6-1-re Svájcot a világbajnoki nyolcaddöntőben és készülhet a spanyolokat meglepetésre búcsúztató Marokkó ellen. Ha a portugál válogatottról van szó, megkerülhetetlen szereplő Cristiano Ronaldo, főleg, ha a 37 éves focista csak a kispadon kezd.

Márpedig Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya meglépte most ezt, és a 21 éves Goncalo Ramosnak adott bizonyítási lehetőséget, aki korábban összesen játszott 33 percet játszott a portugál válogatottban.

Santos húzása bejött: Ramos berobbant a portugál válogatottba, a 17. percben már egy látványos gólt ragasztott a rövid felsőbe, a második félidőben pedig további két alkalommal talált be, azaz rögtön három gólig jutott (ha már Ronaldo, ez hárommal több találat a vb egyenes kieséses szakaszában, amit a klasszis öt tornán fel tud mutatni). Meg is választották a meccs emberének.

Marc Atkins / Getty Images

Alighanem sokan voltak, akik a meccs közben néztek utána, kicsoda Goncalo Ramos. A csatár 13 éves korában csatlakozott a Benfica akadémiájához, majd 2020 júliusában jött el számára a nagy pillanat, akkor debütált az első csapatban, rögtön két góllal. 2019-ben ő volt az U19-es Eb gólkirálya, Portugália ezüstéremmel zárt. A 2021-22-es szezont még a Benfica B-nél kezdte, de miután 12 mérkőzésen 11-szer vette az ellenfelek kapuját, visszarendelték a nagyokhoz.

Azonban majdnem elveszítette a klub az egyik legnagyobb tehetségét.

Ott volt a Benficában ugyanis Darwin Núnez és leigazolták Roman Jaremcsukot is, így a fiatal Ramosnak kevesebb játéklehetőség jutott. Bő egy éve szerette volna elérni, hogy a klub adja el őt. Kinevezték azonban a csapat élére Nelson Verissimót, aki a B csapatból már ismerte Ramost és elkezdte őt játszatni, a mostani szezonra pedig Núnezt (a Liverpoolnak 100 millió euróért) és Jaremcsukot is eladta a Benfica.

A nyáron kinevezett Roger Schmidt 4-2-3-1-es rendszerében a csatár szerepét tölti be Ramos, de tud más támadó szerepekben, és visszább vonva is játszani. Vannak, akik kicsit Harry Kane és Karim Benzema játékához hasonlítják a stílusát, egy magas csatár (185 centiméter magas), aki ugyanakkor hátrébb is tudja segíteni a támadások építését. A szezonban 21 mérkőzésen 14 gólja és hat gólpassza van klubcsapatában, a Benfica vezeti a portugál ligát, míg a Bajnokok Ligájában a PSG-t és a Juventust megelőzve nyerte meg a csoportját és a Club Brugge ellen játszik majd a nyolcaddöntőben.

Buda Mendes/Getty Images

Biztosak lehetünk, hogy a kimagaslóan jó szezonja miatt a Benficát majd bombázzák az ajánlatokkal érte, de még kicsit nyersnek nevezhető a játéka, nem biztos hogy például egy Premier League-be való igazolás egyből a várt eredményt hozná, elég csak Darwin Núnez példáját említeni. Az biztos, hogy kapkodnia nem kell majd, 2026-ig szól a jelenlegi szerződése a klubjánál.

Mindenesetre ő is és a portugál válogatott is bizonyította, lesz élet a nemzeti csapatnál Cristiano Ronaldo visszavonulását követően is.

Olvasói sztorik