Hírek

Klikkesedés vezethetett a német válogatott kínos bukásához

Frank Hoermann / SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP
Frank Hoermann / SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP
A Sport Bild beszámolója szerint a német labdarúgó-válogatott kínos világbajnoki szerepléséhez hozzájárult az is, hogy Hansi Flick szövetségi kapitány képtelen volt egységes csapatot kovácsolni, így a keret két részre oszlott: a Bayern-játékosokra és a többiekre.

Németország az első mérkőzésen 2-1-re kikapott Japántól, majd 1-1-es döntetlent ért el a spanyolokkal, és ugyan az utolsó fordulóban 4-2-re verte Costa Ricát, Japán a spanyolok megverésével kiejtette a 2014-es világbajnokot.

Már a japánok elleni csata után aggodalmak merültek fel Németország egységével és teljesítményével kapcsolatban, a Sport Bild szerint ekkor már látszott az erőteljes klikkesedés. A lap szerint Flick ezt még orvosolhatta volna, de aztán jött a OneLove-karszalag problémája is.

A világbajnokság kezdete előtt többek között Németország is szerette volna használni a szivárványszínű csapatkapitányi karszalagot annak ellenére, hogy a FIFA megtiltotta és büntetéssel fenyegetett. Néhány német játékosnak azonban más elképzelései voltak, az első meccs előtt Manuel Neuer és Leon Goretzka egy megbeszélést hozott össze, és amellett érveltek, hogy muszáj tiltakozó gesztust tenni. A többiek azonban nem akartak semmilyen politikai szerepvállalást.

Ez a nézeteltérés vezetett ahhoz, hogy Németország végül a szájbefogós csapatképpel tiltakozott. De a lap szerint a hatalmi struktúra is érvényesült: Flick érthetetlen döntése volt, hogy a második félidő közepén, egygólos vezetésnél Goretzkát becserélte Ilkay Gündogan helyére, amely végül az irányítás és az egyensúly elvesztéséhez vezetett.

No meg a meccs elveszítéséhez…

De a Sport Bild azt is nehezményezte, hogy Marc Andre ter Stegen egyre frusztráltabb amiatt, hogy a barcelonai teljesítménye ellenére nem kapja meg a lehetőséget. De Kai Havertz is alig játszott, és Niklas Füllkrug berobbanásával, illetve Timo Werner visszatérésével még kevesebb szerep juthat neki.

Olvasói sztorik