Hírek

Négy napig kínozták a katari börtönben a vb korábbi sajtófőnökét

Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP
Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP
A labdarúgó-világbajnokság korábbi sajtófőnökének családja azt állítja, hogy a katari hatóságok négy napig kínozták Abdullah Ibhaist, közvetlenül a torna megkezdése előtt.

Az újságírót azt követően ítélték öt év börtönre, hogy kiderült, kiszivárogtatta a szervezők égisze alatt dolgozó külföldi munkások négy hónapja nem kaptak fizetést. A vádak azonban nem álltak meg ennyinél: Ibhaist végül vesztegetésért, közpénzek szándékos megkárosításáért, valamint a pályázatok tisztességének megsértéséért ítélték el tavaly. Annyit sikerült elérnie, hogy a fellebbezést követően három évre csökkentették a büntetését.

Ugyanakkor korlátozták a jogait, a hírek szerint november elején azért kapott büntetést, mert levelet próbál kicsempésztetni a feleségének.

Emiatt november 2-6-a között egy koromsötét, kétszer kétméteres cellában helyezték el, ahol vécé gyanánt egy földbe ásott lyuk szolgált. A légkondicionálás miatt a hőmérséklet nagyon lecsökkent, miközben a börtönőrök fizikailag bántalmazták.

A börtönőrök bántalmazásai miatt súlyos sebeket kaptam, és állandóan dideregtem a hideg levegő miatt. Négy napig alig aludtam

– mondta a családjának.

A szerdai sajtóközleményben Ibhais családja arra kéri a FIFA-t és Gianni Infantino elnököt, hogy vállalja a felelősséget a történtekért. Emellett az ENSZ bebörtönzési esetekkel foglalkozó szakértői csoportjához fordultak, mondván, nem részesültek tisztességes eljárásban.

A norvég Tv2 megkereste a katari hatóságokat, de választ nem kaptak a kérdéseikre.

Olvasói sztorik