Hírek

„Vállalom a felelősséget” – megvan a német kudarc első vezéráldozata

INA FASSBENDER / AFP
INA FASSBENDER / AFP
Megvan a német labdarúgó-válogatott világbajnoki kudarcának első vezéráldozata: Oliver Bierhoff, a német labdarúgó-válogatott menedzsere vállalta a következményeket, és felmondta szerződését a szövetséggel.

Felbontotta szerződését a Német Labdarúgó Szövetséggel az elmúlt napokban sok kritikát kapott Oliver Bierhoff. Az 54 éves egykori játékos 18 év után távozik, noha szerződése 2024-ig szólt volna.

„A Német Labdarúgó Szövetségnél eltöltött 18 év felelős beosztás után azonnali hatállyal lemondtam a nemzeti csapatok és akadémia ügyvezető igazgatói posztjáról. Erről egyeztem meg Bernd Neuendorf elnökkel” – írta közleményében.

„Intenzív, izgalmas és tanulságos időszak volt, hiszen együtt ünnepelhettünk nagy sikereket, meg kellett küzdenünk a kudarcokkal, és rendkívüli projekteket valósíthattunk meg. A munkám az elsőtől az utolsó napig csapatmunka volt. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ez idő alatt elkötelezettségükkel, ötleteikkel és szenvedélyükkel támogattak.

Büszke vagyok arra, amit a válogatottnál együtt elértünk, kiváltság volt ilyen csapatban dolgozni.

Biehoff kifejtette, hogy a munkáját mindig az a meggyőződés vezérelte, hogy mindent meg kell tennie a szövetségért és a válogatottakért.

„Emiatt mindennél jobban fáj a férfi válogatott teljesítménye az oroszországi és katari világbajnokságon. Ezért nem megyek el a kellő önkritika nélkül. Az elmúlt négy évben nem tudtunk a korábbi sikerekre építeni, és okot adni a szurkolóknak az ünneplésre.

Néhány döntés, amiben hittünk, nem bizonyult helyesnek. Ezt senki sem bánja jobban, mint én. Vállalom a felelősséget.

A Bild közben kommentárjában azt írta, akárcsak 2021-ben a világbajnok kapitány, Joachim Löw, úgy Bierhoff is időben felismerte, hogy lejárt az ideje. Ezel megnyithatja az utat az új impulzusok és ideális esetben az 1996-os Európa-bajnok cimborája, Matthias Sammer előtt.

Az 55 éves szakember 2012-ben egy olyan Bayernt vett át, amely háromszor is csak második lett, de Jupp Heynckes edzővel kiegészülve egy évvel később a müncheniek már triplázni tudtak és mindent megnyertek.

Az idő rövid, a szövetség nem engedheti meg magának a kísérletezést. 18 hónap múlva hazai rendezésű Európa-bajnokság lesz, a rajongók nyári tündérmesét szeretnének és nem egy horrorfilmet.

Ha a szövetség elnöke, Bernd Neuendorf és a liga képviseletében Hans-Joachim Watzke megnyerné Sammert a feladatra, az ideális megoldás lenne. Emellett ha Hansi Flick meggyőzően elmagyarázza, hogyan szándékozik tanulni a vb-hibáiból, akkor meg kell adni neki a második esélyt. Főleg, hogy Jürgen Klopp nem elérhető” – írta a lap.

Olvasói sztorik