Hírek

A japán játékos már nem is emlékszik a góljára, amin a fél világ vitatkozott

Ryan Pierse / Getty Images
Ryan Pierse / Getty Images

A katari focivébé egyik legvitatottabb jelenete volt Japán második gólja Spanyolország ellen. Úgy tűnt ugyanis elsőre, hogy Mitoma Kaoru már az alapvonalon túlról kanalazta vissza a labdát, amiből aztán Tanaka Ao megszerezte a vezetést az ázsiai csapatnak. Japán a győzelmével nemcsak megnyerte a csoportot, de kiejtette Németországot is.

Nagy vita alakul ki abból, hogy kint volt-e a labda teljes terjedelmével, vagy sem, elsőre a dél-afrikai játékvezető, Victor Gomes sem adta volna meg a gólt, de aztán közbelépett a VAR. A FIFA másnap egy magyarázó videót adott ki, amiben elárulták, a gólvonal-technológiát hívták segítségül a döntés során.

Gondolhatnánk, hogy Tanaka sokat gondol a jelenetsorra, amivel a japánok a németek legyőzése után egy újabb szenzációs eredményt értek el. Ám ő maga ezt a kérdést rövidre zárta, amikor az ESPN érdeklődött nála:

A csapat minden tagja elfelejtett mindent, ami eddig történt. Természetesen örülünk neki, hogy megnyertük az utolsó meccsünket, de már nem foglalkozunk vele. Japán még sosem jutott el a negyeddöntőbe a világbajnokságon, úgyhogy számunkra a következő mérkőzés a legfontosabb, csakis arra szabad koncentrálnunk

magyarázta a 24 éves Tanaka, aki a német másodosztályú Fortuna Düsseldorf játékosa.

Tanaka Ao kezdett a németek és a spanyolok legyőzésekor is, míg végig kispadozott, mikor csapata nagy meglepetésre kikapott 1-0-ra Costa Ricától. Ebből akár következhetne az is, hogy biztosan kezd majd a Horvátország elleni nyolcaddöntőben, ám Morijaszu Hadzsime, a szövetségi kapitány eddig is előreszeretettel nyúlt bele a csapatába akár már a kezdő esetében, akár a mérkőzés alakulását látva. A középpályás nem is aggódik, azt mondja, természetesen az első perctől a pályán lenne, de úgy érzi, kiegyensúlyozott a keret.

Japán 1998-ban vett részt először a világbajnokságon, azóta pedig mindegyik tornán ott volt. Ez már a negyedik alkalom, hogy továbbjutott a csoportjából.

Olvasói sztorik