Hírek

Négy év alatt semmi sem változott, megint balhéztak két nemzet szurkolói

Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images
Mustafa Yalcin/Anadolu Agency via Getty Images

Rettentő feszült hangulatú mérkőzést játszott egymással Svájc és Szerbia a G csoport utolsó fordulójában pénteken, az izgalmas összecsapásból végül a svájciak jöttek ki győztesen (3-2), ezzel tovább is jutottak.

A két csapat már a 2018-as világbajnokságon találkozott egymással, akkor 1-0-ról fordított a csapat és a Granit XhakaXherdan Shaqiri kettős úgy ünnepelte a gólját, hogy a kezükkel albán kétfejű sast formáltak. Shaqiri a koszovói Giljanban született, innen emigráltak Svájcba, Xhaka pedig már Bázelben született, szülei koszovói albánok, édesapja politikai fogoly is volt. Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, de Szerbia ezt azóta sem ismeri el.

Négy éve büntetést kaptak a provokációért, pénteken viszont nem volt alkalmuk gólt ünnepelni, de a légkör nem lett nyugodtabb. A közösségi médiában sorra kerülnek elő szerb szurkolókról videók, amelyeken az albánokat szidják, de egy svájci drukkerről is van felvétel, akit kivezettek a stadionból, mert az albán sast mutogatta a szerbeknek.

Sajnos nem csak a szurkolók öntöttek olajat a tűzre, Dragan Stojkovic szövetségi kapitány is eleresztett egy komolyabb „baszd meg az albán anyádat” kirohanást.

A svájciak egyébként előre szóltak a játékosoknak, hogy nem tűrik majd az albán sasra utaló gólörömöt. A svájciak legközelebb december hatodikán, kedden gyakorolhatják új gólörömeiket, ha betalálnak a portugáloknak a nyolcaddöntőben.

Olvasói sztorik