Hírek

A gól, ami bizonyítja Lionel Messi klasszisát

Simon Bruty/Anychance / Getty Images
Simon Bruty/Anychance / Getty Images

Elég kellemetlen meglepetéssel indult Argentína számára a katari világbajnokság, Lionel Messiék ugyanis előnyből elbukták a Szaúd-Arábia elleni nyitómeccsüket. Bár egy vereséggel rajtoló válogatott jó eséllyel ki is esik a csoportkör során, az előzetesen az egész torna egyik legnagyobb esélyesének tartott argentin csapat aztán Mexikót és Lengyelországot is legyőzte, így az első helyen jutott nyolcaddöntőbe.

Sorsfordító pillanata volt a feltámadásnak Messi Mexikó elleni gólja, pedig nem volt olyan egyértelmű, hogy annak a lövésnek be kellett volna akadnia:

a Sofascore tweetelte ki, hogy a csoportkör 120 találata közül ennek volt a legalacsonyabb xG-értéke a lövés helyét illetően (0,02), azaz abból a helyzetből minden száz lövésből csak kettő a kalkulálható gólok száma.

Messi kísérlete után a labda már az alsó sarok felé tartott, a kapura tartó xG-érték így már 0,47 volt, ami mutatja, hogy a klasszis egy rossz helyzetből milyen jó lövéssel próbálkozott. Nem csoda, hogy Guillermo Ochoa nem is tudott védeni.

Ettől a góltól kapta aztán össze magát Argentína, amely a mexikóiakat és a lengyelet is 2-0-val intézte el. A nyolcaddöntőben pedig már szombaton pályára lép, az egyik ellenfele a vb egyik meglepetéscsapata lesz, Ausztrália.

Olvasói sztorik