Hírek

Kémfilmekbe illő trükk is kellett Ausztráliának a dánveréshez

Alberto Pizzoli / AFP
Alberto Pizzoli / AFP

Ausztrália nagy meglepetést okozott azzal, hogy Tunézia után a legutóbbi Európa-bajnokságon elődöntős Dániát is legyőzte, így második helyen továbbjutott csoportjából a katari világbajnokságon. Az ausztrálok nagyszerűen védekezték le az egyre ötlettelenebbül focizó dánokat, egy kontra végén pedig Matthew Leckie megszerezte a meccset és a továbbjutást eldöntő találatot.

Volt még egy kulcsa a sikernek, és ehhez kellett az ausztrál Micth Duke leleményessége is.

A 69. percben kettőt is cserélt Kasper Hjulmand, a dánok szövetségi kapitánya, beállt Robert Skov és Andreas Cornelius is, előbbi pedig egy papírlapot fogva lépett pályára, amit aztán átadott a csapatkapitánynak, Christian Eriksennek. A játékos elolvasta a taktikai utasításokat, majd tovább passzolta a cetlit Pierre-Emile Höjbjergnek, aki szintén átfutotta, majd a földre dobta azt. Ezt szúrta ki Duke, aki aztán felkapta a papírlapot a földről és kifutott vele az ausztrál kispadhoz.

A közvetítésben is megvan a pillanat, amikor a dán taktikai utasításról már az ausztrál kispadnál megy értekezés, majd a szövetségi kapitány, Graham Arnold egyből szól Bailey Wrightnak, hogy menjen el melegíteni. A védő így is tett, majd a 74. percben beállt, az ausztrálok átálltak 5-4-1-es formációra, amivel a dánok végképp nem tudtak mit kezdeni, mert bár voltak még próbálkozásaik a hajrában, azok nagy veszélyt már nem hordoztak magukban. Graham Arnold utólag egyébként azt mondta, Wrightot eredetileg is be akarta cserélni, mert számított a dán cserékre.

Ausztrália története során másodszor jutott el a legjobb 16 közé. Az ellenfele Argentína lesz szombaton.

Olvasói sztorik