Hírek

„Olyan ez, mint amikor a koncerten ráadást kérsz az énekestől” – a FIFA szerint elérte a célját a rengeteg hosszabbítás a vébén

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP

A kényszerszünetek kompenzálására bevezetett megnyújtott hosszabbításokkal, ráadásokkal átlagban 59 percre nőtt a tényleges játékidő a katari labdarúgó-világbajnokság eddig lejátszott mérkőzésein, jelentette be Pierluigi Collina, a nemzetközi szövetség (FIFA) játékvezetői testületének vezetője.

Kiemelte: a FIFA meglehetősen elégedett a változással, melynek következtében az eredetileg 90 perces találkozók több mint 100 percesre nyúlnak.

A labda így 55-67 percig van aktívan játékban.

A legutóbbi, 2018-as vb-n néhány meccsen mindössze 52 perc volt a tényleges játékidő, amikor például hosszú ideig néztek vissza egy-egy vitatott esetet.

Az emberek azért vannak itt, hogy meccseket nézzenek és szórakozzanak. Olyan ez, mint amikor elmész egy koncertre, boldog vagy, és ráadást kérsz az énekestől

– mondta Collina.

A világbajnokság bíráskodására vonatkozó irányelv eleinte meglepetésként hatott az extra hosszú ráadások miatt, akadt olyan is, amikor tíz perc hosszabbítás zárta le a mérkőzést. Az Anglia-Irán 6-2-es összecsapás sérülések és a sok gólöröm miatt nem 90, hanem több mint 117 perces volt.

A FIFA arra biztatta a játékvezetőket, hogy sérüléssel járó szabálytalanságok után legalább egy perccel, cserék miatt pedig játékmegszakításonként fél perccel növeljék az adott mérkőzés idejét, és vegyék figyelembe az elhúzódó gólünnepléseket is.

Kapcsolódó
A katari vb történelmi szabálymódosítás felé tereli a futballt
Miért gondolja a FIFA, hogy a sok, ráadásul kiszámíthatatlan hosszabbítás a foci érdeke? A sportközgazdász és a sportmarketing-szakember szerint más utat kell választani.
Olvasói sztorik