Hírek

Gazembernek tartott edzőből nemzeti hős lehet a vébén

ANDREJ ISAKOVIC / AFP
ANDREJ ISAKOVIC / AFP
Szerda este a katari világbajnokság C csoportjának utolsó fordulójában igazi csoportrangadóra kerül sor Lengyelország és Argentína között: amelyik csapat nyer, az biztosan bejut a nyolcaddöntőbe. És ezzel teljesülne a nagy álma Czeslaw Michniewicz szövetségi kapitánynak, akit nem mindenki kedvel hazájában.

Két kör után a lengyeleknek négy, az argentinoknak három pontjuk van, azaz egy siker mindkét fél részére továbbjutást jelentene. A döntetlen azonban a dél-amerikaiaknak nem feltétlenül lenne elég, akkor függnének a szaúdi-mexikói mérkőzéstől is.

Lengyelország nagyon készül, hiszen 1986 óta nem sikerült a továbbjutás a csoportból: 2002-ben, 2006-ban és 2018-ban is egy győzelemmel és két vereséggel zárt a csapat, és korán elbúcsúzott a vébétől.

A sikert most Czeslaw Michniewicz szövetségi kapitány vezetésével érheti el, akit nem túlzás azt mondani, hogy nem igazán kedvelnek hazájában.

Az 52 éves szakembert ugyanis hazájában játékosként, majd edzőként is maffiavádakkal és korrupcióval illettek.

Túl jó kapcsolat a Fodrásszal

Mindezt azért, mert jó kapcsolatot ápolt Ryszard Forbrichhal, a Fodrász becenévvel illetett férfivel, aki a lengyel futball történetének legnagyobb korrupciós botrányának egyik fő gyanúsítottjaként jelenleg is börtönbüntetését tölti. Forbrich az első, másod- és harmadosztályú mérkőzések megbundázásával tett szert vagyonára, Michniewicz akkor ismerkedett meg vele, amikor aktív pályafutásának utolsó klubjában, az Amica Wronkiban védett.

A gyanú szerint a csapat nem véletlenül nyerte meg az 1998-as Lengyel Kupát, és Michniewicz se véletlenül lett 2003-ban a Lech Poznan edzője. Ugyan 2009 februárjában önként jelentkezett a lengyel labdarúgásban tapasztalt korrupciót vizsgáló nemzeti ügyészség wroclawi kirendeltségén, ráégett a megvesztegetés gyanúja.

Főleg, miután a vizsgálatok kiderítették, a 2003 és 2005 között lejátszott 11 gyanús meccs előtt és után 711-szer beszélt vagy próbált beszélni Forbrichhal.

A szakember sohasem tagadta kettejük kapcsolatát, ugyanakkor bundaügyben sohasem vádolták meg.

Miután Paulo Sousa távozott a válogatott éléről, és január 31-én Michniewiczet nevezték ki a helyére. A bemutatkozó sajtótájékoztatón egy újságíró felelevenítette a régi pletykákat, mire az új kapitány azonnal perrel fenyegetőzött.

„Ha bírósági ítélet született volna, akkor Michniewicz nem ülne itt velünk. Azt mondani róla, hogy maffiózó, igazán sértő” – válaszolta Cezary Kulesza, a lengyel szövetség elnöke.

Szymon Jadczak újságíró, aki két kérdést is feltett a botrány kapcsán, ennyit írt Twitter-oldalán:

„A lengyel futball szégyennapja. Egy férfi, akiről az ügyész azt írta, hogy alázatos volt a futballmaffia vezetőjével, és aki két éve és négy hónapja rendszeres kapcsolatban állt vele, most szövetségi kapitány lett.”

Mire lesz képes a lengyel Mourinho?

Az sem segített Michniewiczen, hogy a válogatott sorozatban négy Nemzetek Ligája-mérkőzésen is nyeretlen maradt idén, háromszor kikapott, közte becsúszott egy belgiumi 6-1-es vereség is.

A legutóbbi négy mérkőzésen azonban gólt sem kapott, a vébét egy Mexikó elleni 0-0-val kezdte, majd 2-0-ra verte Szaúd-Arábiát.

A fehéroroszországi születésű, „lengyel Mourinho” becenévre hallgató szakember most olyan lehetőség előtt áll, amelyre mindig is vágyott, és úgy érzi, csapata a C csoport éllovasaként is igenis esélyes Lionel Messi Argentínája ellen.

„Amióta megláttam a sorsolást, azóta várom ezt a meccset. De ne felejtsük el, hogy ez egy Lengyelország-Argentína csata és nem Lionel Messi-Robert Lewandowski ütközet lesz. Az jó kérdés persze, hogyan állítsuk meg Messit. Nagyon örülök, hogy ott lesz a pályán, nagy rajongója vagyok, még fizettem is azért, hogy láthassam Barcelonában, amikor még Gerardo Martino volt az edző” – mondta.

Messi a futball Alberto Tombája, úgy szlalomozik a pályán, ahogy annak idején az olimpiai bajnok síző

– tette hozzá.

A csoport, 3. forduló

20.00: Lengyelország – Argentína
20.00: Szaúd-Arábia – Mexikó

 

A csoport állása:
1. Lengyelország 4 pont (2-0)
2. Argentína 3 (3-2)
3. Szaúd-Arábia 3 (2-3)
4. Mexikó 1 (0-2)

Olvasói sztorik