Hírek

Ausztrál kapitány: Köszönöm, hogy elrontottad a napomat!

Anne-Christine POUJOULAT / AFP
Anne-Christine POUJOULAT / AFP
A biztos továbbjutó Franciaország mellett még egy hely kiadó a katari labdarúgó-világbajnokság D csoportjában, erre a legjobb esélye a hárompontos Ausztráliának van, amely az egypontos Dánia ellen lép pályára. A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón azonban Graham Arnold szövetségi kapitány olyan kérdést kapott egy iráni újságírótól, amilyenre egyáltalán nem számított.

Az 59 éves szakember 1985 és 1997 között 56 mérkőzésen 19 gólt szerzett az ausztrál válogatottban, háromszor eredményes volt az 1998-as világbajnokság selejtezőiben is. A legfontosabb mérkőzéseken azonban nem talált be: Ausztrália úgy vérzett el az Irán elleni pótselejtezőn, hogy az idegenbeli 1-1-es döntetlen után a visszavágón 2-0-ra is vezetett, a vendégek azonban az utolsó negyedórában egyenlítettek, és több idegenbeli gólnak köszönhetően kvalifikálták magukat.

Arnold utóbbi mérkőzésen a 78. percben, 2-1-es előnynél szállt be, és a kiesést követően több fotó is készült róla, és társairól, amint a Melbourne Cricket Ground füvén ülve sírnak.

Fairfax Media via Getty Images

Nos, a keddi sajtótájékoztatón az iráni újságíró erre a nem éppen kellemes estére emlékeztette, amikor feltette a kérdést: egy Dánia elleni továbbjutás pótolhatja-e Ausztrália napra pontosan 25 évvel korábbi szívszorító vereségét?

Köszönöm, hogy elrontottad a napomat

viccelődött válaszában Arnold. „Valószínűleg ez volt az egyik legrosszabb pillanat a pályafutásom során, köszönöm. De ezúttal nem 29-én, hanem 30-án játszunk.”

A szakember hozzátette, sokkal inkább reménykedik a 2006-os teljesítményben, amikor ugyanilyen ki-ki mérkőzésre került sor a továbbjutásért, és Horvátországgal nagy csatában 2-2-es döntetlent ért el a válogatott és bejutott a legjobb 16 közé. Arnold akkor másodedzőként dolgozott Guus Hiddink mellett, és azt mondta, sokat tanult tőle.

„Akkor a legfontosabb dolog az volt, hogy a győzelem reményével mentünk ki a pályára, most is ezt fogjuk tenni. Soha nem tanítottam senkit döntetlenre játszani, minden a győzelemről szól.

2006-ban egy döntetlennel és egy sikerrel mentünk tovább, most az a célunk, hogy minden idők legjobb teljesítményével, két győzelemmel jussunk tovább.

Ausztrália a korábbi öt világbajnoki szereplése alkalmával mindössze egyszer jutott tovább, és összesen két meccset tudott megnyerni.

Olvasói sztorik