Hírek

Újabb FIFA-botrány: a szivárványszín tilos politikailag, az orosz zászló nem

Claudio Villa / Getty Image
Claudio Villa / Getty Image
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség nem lát problémát abban, hogy a korábbi tiltása ellenére a világbajnokságon szereplő egyik játékos az orosz zászlóval díszítette a futballcipőjét a világbajnokságon. A problémát Gaël Ondoua, a Hannover kameruni középpályása okozta, igaz, magyarázattal is tudott szolgálni. A Yaoundéban született labdarúgó az egyetlen, aki orosz állampolgársággal bírva ott lehet a katari tornán.

Az édesapja a nagykövetségen dolgozott, Ondoua egész gyermekkorát Moszkvában töltötte. Előbb a Lokomotiv bentlakásos iskolájában tanult, majd megfordult a CSZKA Moszkva, illetve az Anzsi Mahacskala csapataiban is. Miután legalább öt évet eltöltött Oroszországban, megszerezte az állampolgárságot is.

Végül mégis a kameruni szövetség ajánlatát fogadta el, és idén márciusban, az Algéria elleni világbajnoki selejtezőn be is mutatkozott. Jelenleg öt válogatottságnál tart, a csütörtöki, Svájc elleni meccsen a vébén is bemutatkozott.

Orosz zászlóval ellátott cipőkben.

„Mindig ilyenben játszom, Németországban is. Sohasem adnám ezt fel, hiszen Oroszország is az otthonom, akárcsak Kamerun. Amennyiben valaki odajön hozzám és rákérdez, válaszolok rá. Szerintem a cselekedeteinkben szabadok vagyunk. Még panasz is akad ezzel kapcsolatban, akkor is igyekszem hordani” – nyilatkozta a Szport-Ekszpressznek.

A norvég közszolgálati csatornának a Helsinki Bizottság főtitkára, és a Norvég Labdarúgó Szövetség etikai bizottságának tagja, Berit Lindeman azt mondta, ha ez semmilyen reakciót nem vált ki, akkor ez ismét megmutatja, hogy a FIFA mennyire nem tudja kontrollálni az eseményeket.

Miközben a FIFA betiltotta a szivárványos csapatkapitányi karszalagokat, addig a kameruni labdarúgó politikai megnyilvánulása mellett nagyvonalúan szemet hunyt.

Giovanni Marti, a nemzetközi szövetség sajtósa megerősíti az NRK-nak, hogy tisztában vannak az üggyel, ám semmilyen kivetnivalót nem látnak benne.

A fegyelmi bizottság tud minderről, de semmi gond, hiszen a játékos Kamerunból és Oroszországból származik, ez csak az egyik hazája zászlaja. Kettős állampolgár.

Arra a kérdésre, hogy ez mennyibe más politikai jelkép, mint egy szivárványszínű karszalag használata, Marti annyit mondott: „Nem akarok részletekbe bocsátkozni, csak ennyit szeretnék mondani.”

Olvasói sztorik