Hírek

„A vb nem változhat a népirtás ünnepévé” – botrány a szerb öltözőben

Miközben a katari világbajnokság kapcsán egyre többször olvasható a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) intelme, miszerint semmilyen politikai célra nem használható fel a torna (így aztán hét válogatott csapatkapitánya hiába szeretett volna szivárványszínű karszalaggal játszani, nem kapott rá engedélyt), a szerb öltözőben nem akármilyen esemény történt a szerdai, Brazília elleni mérkőzés során.

Két mezre olyan transzparenst feszítettek ki, amelyen Koszovó térképe és Szerbia zászlaja látszott a Nema predaje (Nem adjuk fel) szöveggel.

„Szerbia gyakorlatilag népirtásra szólít fel Koszovóban a világbajnokság idején. Undorító” – írta a koszovói szövetség Twitter-oldala, amelyre a Novosti úgy reagált,

csupán egy nem létező ország futballszövetségének hivatalos fiókja.

Koszovó közben szeretné, ha a botrány miatt a FIFA teljes szigorral lesújtana és megbüntetné Szerbiát.

„A FIFA-nak be kell tiltania azokat a szerb soviniszta üzeneteket vagy szlogeneket, amelyek közvetlen támadást jelentenek Koszovó, a FIFA teljes jogú tagja ellen. A világbajnokság nem változhat a népirtás ünnepévé” – írták.

A horvát Sportske Novosti idézett néhány reakciót:

  • „Ez undorító, félelmetes és megbocsáthatatlan!”
  • „Koszovó teljes jogú tagja a FIFA-nak, most a végsőkig kell törekednie az igazságszolgáltatásra, és törekednie kell Szerbia megbüntetésére.”
  • „Betegek! Nem csoda, hogy vereséget szenvedtek Brazíliától.”
Olvasói sztorik