Hírek

„Aki nem ugrál, lengyel köcsög” – vizsgálatot indított a FIFA

Mohammed Dabbous / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Mohammed Dabbous / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Két ügyben is vizsgálatot indított a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a katari világbajnokság szurkolói miatt, érdekes módon mind a mexikóiak, mind az ecuadoriak ugyanolyan okból kerültek bajba.

A Proceso magazin online cikke szerint a FIFA november 23-i fegyelmi jelentésében arról számolt be, hogy vizsgálatot indított Mexikó ellen diszkriminatív éneklés miatt.

A portál szerint a drukkerek a keddi, Lengyelország elleni 0-0s döntetlennel véget ért mérkőzésen azt kiabálták:

Aki nem ugrál, lengyel köcsög!

A nemzetközi szövetség fegyelmi kódexének 13. cikkelye azonban kimondja, hogy „bárki, aki faji okokból egy ország, egy személy vagy emberek csoportjának méltóságát vagy integritását fenyegeti” azt büntetéssel kell sújtani.

Hogy milyen mértékben és szankciókkal, azt majd a vizsgálati eredmények alapján határozzák meg.

A Mexikó elleni vizsgálat a második, amit a FIFA megindított a vb alatt, mivel a nyitómeccsen az ecuadori szurkolók ugyanezt énekelték, csak éppen a chilei szurkolókat célba véve.

Ugyan Chile nincs ott a világbajnokságon, de a helyi szövetség májusban a FIFA-hoz fordult, hogy zárják ki a tornáról Ecuadort, ugyanis Byron David Castillo Segura valójában kolumbiai, ezért nem játszhatott volna Ecuador színeiben, márpedig több vb-selejtezőn is pályára lépett.

A FIFA fegyelmi testülete június 10-én elutasította a beadványt, majd szeptemberben a fellebbviteli bizottság is hasonlóképpen döntött.

Olvasói sztorik