Hírek

A bírók főnöke elmagyarázta, miért van ilyen sok hosszabbítás a vb-meccseken

ADRIAN DENNIS / AFP
ADRIAN DENNIS / AFP

A hétfői nap a focivébék csoportkörének leghosszabb meccseit hozta. Az Anglia-Irán találkozón a két félidő végén összesen 27 perc volt a hosszabbítás, de az USA-Wales meccs és a Szenegál-Hollandia összecsapás második félidejében is ráhúztak még tíz-tíz percet a csapatok.

A FIFA játékvezetői bizottságának elnöke, az olasz Pieluigi Collina azt mondta, előre jelezték, senki ne lepődjön meg, ha a félidők végén a negyedik játékvezető, hat, nyolc vagy akár tíz perces hosszabbítást mutat fel.

„Ha azt akarjuk, hogy több legyen a tiszta játékidő, akkor szükség van ezekre a hosszabbításokra. Gondoljunk csak egy olyan meccsre, amelyen három gól esik.

A gólöröm másfél percet simán elvisz, úgyhogy a három gól esetén akár öt-hat perc is lepörög játék nélkül. Így aztán a negyedik játékvezető feladata, hogy precízen kiszámolja, mennyi legyen a hosszabbítás. Négy éve, az oroszországi vébén ez jól működött, és ezt várjuk a katari tornán is

– magyarázta Collina.

A korábbi játékvezető hozzátette, hogy a videózás miatt eltelt idő pótlásáról a videószobában ülő játékvezetők döntenek, majd a negyedik játékvezető az, aki megadja az információt a mérkőzést vezető sporinak, hogy szerinte hány percet kellene hosszabbítani, és a meccs bírója ezután dönti el, hogy marad-e ennél a verziónál, vagy rátesz még esetleg.

Olvasói sztorik