Hírek

Kamuszurkolónak vallotta magát a focivébén, két dán lapot is hülyére vett

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Napokkal ezelőtt elterjedt a hír, hogy a katari labdarúgó-világbajnokság helyszínén a házigazda által fizetett, nemzeti mezbe öltözött álszurkolók várják a csapatokat. Teszik állítólag ezért, hogy a világ lássa, óriási az érdeklődés a torna iránt.

A katariak kikérték maguknak ezt a vádat, néhány országban azonban annyira meglovagolták a sztorit, hogy nem hagyták lankadni az érdeklődést. Hiába, kell a látogatottság, a kattintás, és persze emiatt elengedhetetlen a műbalhé.

Dániában azonban két portál, a BT Sport és a Mediano is lyukra futott, amikor hamis történeteket közölt egy indiai férfiról, aki állítólag egy dán szurkolói klub szervezője volt Katarban.

Kiderült, hogy férfinak semmi köze az ázsiai országhoz, Dániában él és Steffen Christensennek hívják.

A két portál egy Danmarkfansqatar nevű Instagram-profil kapcsán kezdett el nyomozni, és felvette a kapcsolatot a profil mögött álló személlyel, akivel hosszasan levelezett. A kérdezz-felelek angol nyelven zajlott, de miután az illető jelezte, nem az igazi az angoltudása, néhány kérdést még hindi nyelvre is lefordítottak.

Miután a megtévesztő információkból cikkek születtek, Steffen Christensen felfedte magát, és elárulta, hogy ő hozta létre azokat a dán rajongói oldalakat, amelyekkel a Mediano és a BT újságírói kapcsolatba kerültek.

Azt mondta, csak szerette volna bemutatni, hogyan születnek ellenőrizetlen információk alapján cikkek, amelyeket aztán mások ugyanolyan figyelmetlenül átvesznek.

Szerinte a médiának többet kellene tennie azért, hogy megfelelően alátámasztott és dokumentált történeteket tárjon olvasói elé.

A BT főszerkesztője, Pernille Holböll elnézést kért a tévedésért, és elismerte, a médiát túlságosan is elragadta a katari őrület. A hamisnak bizonyult cikkek miatt a portál helyreigazítást közölt.

„A Mediano számos cikket publikált a világbajnokság úgynevezett álszurkolóiról De most kiderült, hogy az egyik forrás szándékosan megpróbált becsapni több médiát – köztük a bennünket is. Ezt nagyon sajnáljuk. Médiaként mindig kritikusabbnak kell lennünk a forrással szemben, ebből az esetből tanulni kell. Mi is ezt tesszük” – írta a másik portál, amely a következő címmel tett beismerést:

Hamis forrás csalt meg minket.

Olvasói sztorik